Berta Sándor

Atomóra mobiltelefonokba

Az eszközt a NIST vagyis a Nemzeti Szabvány és Technológiai Hivatal fejlesztette ki és elég kicsi ahhoz, hogy bármilyen hordozható, akkumulátorról működő készülékbe be lehessen szerelni.

Az új miniatűr atomóra képes lesz a pontos időt mutatni nemcsak a mobiltelefonokban, de akár a PDA-kban vagy a Smartphone-okban is. A pontos idő mutatásán kívül a szakemberek szerint elméletileg biztonságosabbá teheti a vezeték nélküli kommunikációt és precízebbé a navigációt is. Az atomóra magjának magassága kereken 4 mm, szélessége 1,5 mm, az energiafogyasztása pedig alig 0,075 watt. A rendkívül precíz műszer a fejlesztők szerint 300 év alatt mindössze egyetlen másodpercet téved.

Az eszköz előnyei közé tartozik, hogy elkészíthető a jelenleg is alkalmazott sorozatgyártási technológiák segítségével, így egy külső oszcillátor-áramkör segítségével egy olyan teljesen működőképes órát lehet előállítani, amely még egy köbcentiméter helyet sem foglal. Az atomóra alapvető működési elve semmiben sem különbözik a többi hasonló műszerétől. Az eszköz a céziumatom másodpercenkénti 9,2 milliárd rezgéséből létrejövő természetes ingamozgást használja ki. Az idő mérésére azonban más módszert használ.


A céziumgőzt egy cellába zárják, amit később egy infralézerrel tapogatnak le, így jön létre két elektromágneses mező. Ennek a két mezőnek a frekvencia-eltérését összhangba hozzák az atomok két energiaszintjének az eltérésével, így az atomok egy úgynevezett "sötét állapotba" kerülnek, amelyben fényt nem tudnak sem elnyelni, sem kibocsátani. Így határozzák meg a cézium természetes frekvenciáját.

Egy külső oszcillátor - például mint amilyen a hagyományos karórákban használt kvarckristály - ezek után képes magát ehhez a frekvenciához igazítani. A mini atomóra, bár nem annyira pontos, mint nagyobb társai, ám a kis mérete és a minimális energiafogyasztása miatt gyakorlatilag bármilyen területen alkalmazható. A kvarckristály-oszcillátort használó hagyományos karóráknál azonban ez az atomóra még így is kereken ezerszer precízebben mutatja a pontos időt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #24
    Szinte biztos, hogy a fejlesztés belekerült vagy egy millió dollárba.
    Most az lesz az egymillió dolláros kérdés, hogy akkor mire is érdemes használni. Mondjuk, ha már ott tartanának, hogy hozzá tudnának rakni egy olyan elemet amivel 10-20 évig tudna menni folyamatosan akkor még lenne értelme, de telefonba akkor sem.
    Még otthoni órába sem éri meg, mert nincs belekalkulálva, hogy van óraátállítás amikor be lesz állítva pontosan az óra. Vagyis amíg lesz óraátállítás addig csak olyan órák kellenek az emberek legtöbbjének, amik a két állítás közt kevesebb mint egy percet késnek, sietnek.
    Ráadásul a telefonok egy része bekapcsoláskor lekéri és beállítja a "pontos" időt, a többség viszont naponta többször is lekéri.
    Nem beszélve az otthoni órák egy részében levő pontos idő szinkronizációról amit "bármikor" gombnyomásra megtesznek.

    Persze valamire majd jó lesz.
    Utoljára szerkesztette: Elmin, 2018.06.03. 09:57:28
  • DOT #23
    Ez nagyon jó, csakhát hiába a pontos időalap, attól még a pontos időt nem tudja ám a telcsi, azt le kell kérdezni vagy be kell állítani... akkor viszont minek is ez a nagyon jópofa, ám használhatatlan eszköz ? Már hogy mobiltelefonokban legalábbis nem jó semmire. Nem beszélve az energiafogyasztásáról, ami összemérhető az egész telefonéval (készenléti állapotban)... Aztán itt van még a cézium, amiből alighanem veszélyes hulladék lesz később. Muszáj ?
  • gradU #22
    Omegared!

    Kicsit sok az a fogyasztás, amit írtál a számológépednek. Nekem 0,0004W, vagyis 0,4 mW.

    Nem írt hülyeséget az index: kb. 3-4Wh energiatartalommal bír 1 ceruza elem (akku kevesebb). 75mW-ot eszik az atomóra. Akkor ezzel kb. 40-53 órát üzemel.
  • SuD #21
    amikor megláttam a topicot h "atomóra" rögtön az atombomba jutott eszembe, és azt hittem vmi nukleáris atomóráról van szó
  • janos666 #20
    Hát szerintem azért van óránk hogy tudjuk a pontos időt. És nincs olyan hogy túl pontos. Így legalább még 1 évente sem kell beállítani a karórát, hogyha késik 4mp-t.
    Nade bajnak biztos nem baj.
  • rolika #19
    lesz még atombomba is mobilban...

    egyébként: ki a francnak kell ilyen pontosnak lennie???
  • 12346 #18
    ott a pont! tényleg nagyon kell ez. + ha leejtem, villanást is látnak pár km-ről
  • Mike #17
    kurvára kell atomóra a mobilba, nem is tudom, hogy tudtunk eddig enélkül élni
  • bandia #16
    Ez nem robban fel a kezemen? Én nem értem hogy működik, de ha pontos, és veszélytelen, az csak jó:)
  • zpe #15
    válasz nemcsakfeel üzenetére
    Nem mágneses mező hanem elektromágneses mező pl.: rádióhullám,fény.
    Szerintem az infravörös lézerfény az egyik elektromágneses mező az atomról visszasugárzott fény a másik.

    "Ennek a két mezőnek a frekvencia-eltérését összhangba hozzák az atomok két energiaszintjének az eltérésével, így az atomok egy úgynevezett "sötét állapotba" kerülnek,"
    Ezt érti valaki ?