Berta Sándor

Hatalmas illegális CD és DVD bezúzási akciót szerveznek Németországban

A Német Szórakoztató-szoftver Szövetség (VUD) és a Szerzői jog-sértéseket Felderítő Társaság (GVU) közösen elhatározta, hogy egyszer és mindenkorra példát mutat. A tervezett akcióra Németországban kerül majd sor.

A két szervezet azt tervezi, hogy jövő hét szerdán, augusztus 25-én mintegy 20 ezer játékokról készült illegális másolatot semmisít meg nyilvánosan. A becslések szerint a korábbi akciók során lefoglalt, körülbelül 140 ezer euró értékű (kb. 35 millió Ft) kalóz CD-t és DVD-t jövő héten szerda reggel 8 óra 45 perckor fogják bezúzni egy gép segítségével. Az akcióra nem is akárhol, hanem a Lipcsében megrendezendő Games Convention európai számítógépes és konzolos játékkiállítás megnyitásának alkalmából tartott sajtótájékoztató előtt, a kiállítási terület sajtóbejáratánál kerül majd sor.


Ilyen akciók eddig inkább csak a fejlődő államokban voltak

A VUD vezetője, Ronald Schafer szerint a nem mindennapi eseményre azért van szükség, mert be akarják mutatni, hogy az illegális másolatok aránya milyen mértéket ért el napjainkra. A legújabb tanulmányok szerint 2003-ban csak Németországban körülbelül 54 millió különböző adathordozót használtak fel az emberek arra, hogy rájuk számítógépes vagy videójátékokat másoljanak. A VUD és a GVU szerint a kalózmásolatok miatt a játékfejlesztő cégek és közvetve az állam is mintegy 400 millió euró bevételtől estek el.

A GVU vezetője, Jochen Tielke szerint a Games Convention ideális fórum lesz arra, hogy felhívják a figyelmet a tarthatatlan állapotokra és rávilágítsanak a törvényi szabályozásra, annak erényeire és hiányosságaira, valamint, hogy tájékoztassák, felvilágosítsák a felhasználókat arról, hogy milyen büntetésre számíthatnak, ha a jövőben is illegálisan fognak másolni játékokat.

Tielke azonban kijelentette: az ő munkájuk nem a másolók bűnözőként való beállítása, hanem az elrettentés, a felvilágosítás és hogy már azelőtt megakadályozhassák a bűncselekményeket, mielőtt sor kerülne azok elkövetésére. A két szervezet párbeszédet kezdeményez, amelyben a felhasználók mellett meg akarják szólaltatni a játékipar és a média képviselőit is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Güzüke #27
    Én nem tudom, de 54 millió adathordozó megvásárlásával a németek szavaztak is egyben valamire...és persze nem kevés jogdíjat is fizettek egyben.
    Amúgy gondolom a fenti kép üzletszerűen másoló és terjesztő/hamisító kalózbandáktól begyűjtött anyagot ábrázol.
  • Laci #26
    Tök mindegy hogy a kiadóknak mi hasznos mi nem a büntetés szempontjából. Úgy állítják be a büntetőtörvényeket, hogy minnél több pénzük legyen ebből a buliból. Nem érdekli ezeket a legkevésbé sem a VÁSÁRLÓIK helyzete, pedig ők tartják el őket így is úgy is.
  • tajfun #25
    "Tielke azonban kijelentette: az ő munkájuk nem a másolók bűnözőként való beállítása, hanem az elrettentés, a felvilágosítás és hogy már azelőtt megakadályozhassák a bűncselekményeket, mielőtt sor kerülne azok elkövetésére."
    Jo, akkor akadalyozzak meg azt a buncselekmenyt, hogy a kiadok nem vallalnak garanciat a szoftvereikre. Lehet kezdeni, mongyuk most!
  • valaé valaé ná #24
    Könyvégetés nem lesz ?
  • tajfun #23
    "A VUD és a GVU szerint a kalózmásolatok miatt a játékfejlesztő cégek és közvetve az állam is mintegy 400 millió euró bevételtől estek el."
    Magyarul ennyivel loptak volna meg a szegeny felhasznalokat a kocsog kiadok. Szerencsere nem sikerult a lopasi kiserletuk.
  • tajfun #22
    Ott nezi a foszer a talicskan mit lehetne ellopni abbol amit be fog zuzni. :)
  • NEXUS6 #21
    Aztat nem értem, hogy az hogy is van:
    1. A CDR lemezeken is ott a bólogató zsiráf, ergó kiadóknak a kalózmásolatból is van hasznuk.
    Adják a CDR/RW/DVDr/RW lemezeket 1-2 száz forinttal drágábban és fogják be a szájukat!
    2. Az állam tudtommal az állampolgárok/adófizetők összessége, egy fajta szervezete. Javítsatok ki, ha tévedek.
    Ha az állampolgárok jelentős része sajátpénzén másolgat, akkor most milyen kár is érte az államot magát, pl engem?
  • [HUN]PAStheLoD #20
    ideje lenne tenni is valamit ... mondjuk holnap jogvédő bezúzást tartunk ..
  • Sadist #19
    Tényleg Magyaroszágon nem is illegálist cd-kel, hanem videokazettákkal csinálták :) Bocs a téves infoért.
    Amúgymeg tényleg nem tudom mire fel jár a pofájuk. Előbb vegyék le az írható/újraírható cd-ről/dvd-ről a jogdíjat, aztán ugassanak. Amikor a nyers adathordozókra rárakták a jogdíjat, aláírták, hogy én arra AKÁRMIT írhatok.
  • Laci #17
    A digitális adat végtelen sok módon reprodukálható. Végülis azért büntetnek meg valakit mert a SAJÁT adathordozóját, vagy akármijét úgy "alakítja" át, hogy abból egy bizonyos eszközzel bizonyos digitális adatot tud leolvasni. Magyarul a SEMMIÉRT büntetik meg, mert a SAJÁT tulajdonával csinál valamit, mondjuk a lemezbe "belekarcol". Ez az egész jogvédő baromság CSAK arra van hogy parazitacégek és kiadók koholt vádakkal is MINNÉL TÖBB PÉNZT kényszeríthessenek ki az emberekből, SEMMI MÁSÉRT.