Rónai György

Itt az első Matsushita Blu-ray DVD-író

A Matsushita útjára indította az első két rétegű Blu-ray lemezeket kezelő íróját. A DMR-E700BD július végétől már kapható lesz Japánban, Európában pedig a Panasonic márkaneve alatt fogják forgalomba hozni.

A Matsushita a Sony után a második gyártó, aki Blu-ray DVD-írót dob piacra. A rivális HD-DVD formátumot ugyan nemrég fogadták el a szabványokat illetően, azonban a HD-DVD meghajtók csak 2005 folyamán jelenhetnek meg. A Blu-rayhez hasonlóan a HD-DVD is kék lézeren alapul, aminek rövidebb a hullámhossza, és így egy szabványos 12 cm-es Blu-ray vagy HD-DVD-lemezen nagyobb adatsűrűséget lehet alkalmazni.


A Matsushita közlése szerint egy Blu-ray lemezen akár 50 GB adat is tárolható lesz, ami 4 és fél óra HDTV vagy 63 óra TV minőségű adás rögzítésére elegendő. A DMR-E700BD integrált tunert is tartalmaz a digitális és analóg TV adások fogadására.


A DMR-E700BD a Matsushita szerint várhatóan 2740 dollár körüli áron kerül forgalomba, ami több mint 575 ezer forintnak felel meg. Az olcsónak nem nevezhető meghajtó egyelőre csak Japánban lesz kapható, hogy a világ többi részén mikor jelenik meg, arról egyelőre nincs információ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #28
    Én is azt várom.. A haver mára ígérte.
  • Lurkó #27
    Elavult cucc. Már várom a 10 terás
    agyimplantot,közvetlen filmlejátszás az agyba,azonnal hozzzáférhető adatbázis, kiegészítővel szélessávú internetkapcsolat,stb.Higgyétek el, nem lesz bonyolultabb berakni, mint most egy szemöldökkarikát.
  • Mat #26
    Pffojj de ronda ez a nő. Viszont az az 50GB komoly. Nagyobb mint a vinyóm! :) (40GB)
  • vaddiszno #25
    1 ora film nem suritve kb 25 giga, varom az olcso 2 oldalas (4 reteg) BR-t.
  • Dzsini #24
    ugyanezt mondták az 1x-es DVD-re is.. 4,5 gigát ritkán írsz ki, hol érdekel.... aztán most itt van a 12-16x-os DVD
    ezzel a formátummal együtt (meg a broadband rendes terjedésével) el fog terjedni a teljes méretű filmek online elérhetősége, plusz a kereskedelmi Blu-Ray lemezek "iso" változata... nem lesz gond 50gigákat összeszedni (vagyis inkább 27-eket, mert az az 1rétegű szabvány - az fog hamarabb elterjedni)
  • arty #23
    es megis hogyan gondolod ? a lemez nem tud eleg gyorsan porogni...

    amugymeg 50gigat olyan ritkan irnal ki, h hol erdekel, ha 1-2 oraig tart kiirni ??
  • AtisH #22
    Asszem a formátumok már le vannak zongorázva. Az sebesség még gyorsulni fog 16x-ig és ennyi. Szerintem ennek a fejlődésnek már rég be kellett volna következni és most kéne a BR-DVD-nek annyira elterjednie, mint a "hagyományos" DVD-nek.
  • AtisH #21
    Azért kíváncsi leszek mennyibe fog kerülni ez a technológia tokkal-vonóval, vagyis mennyiért fogják vesztegetni a lemezt és az írót. A tapasztalat az, hogy amikor még friss, akkor pl. 1GB még mindig olcsóbb a hdd esetében, mint az új lemezeknél. Persze idővel majd fordul a kocka, de addig is el kell telnie kb. 1 évnek.
  • _Vegeta_ #20
    Hadjad mar majd a japcsik letesztelik aztan ha jo atjohet ide is. :)
  • bld #19
    sztem nekünk ebből max annyi hasznunk lesz h olcsóbbak lesznek a jelenlegi íróeszközök és lemezek