Rónai György

Új merevlemezek a Maxtor kínálatában

A Maxtor bejelentette harmadik generációs Maxline sorozatát, amelyeket egy új, úgynevezett átmeneti szegmensbe szánnak. Ezek a termékek a céges megoldások megbízhatóságát és kapacitását alacsony árral és jó teljesítménnyel ötvözik.

Az új SATA Maxline III merevlemezeket az elsődleges, és a másodlagos háttértárolók közötti átmenetnek találták ki. Az elsődleges tárolómegoldások tipikusan nagy teljesítményűek, a másodlagosak pedig nagy kapacitásúak, de lassú, és ritka hozzáférésre vannak tervezve. A Maxline III sorozat a kettő átmenete lesz, vagyis normális teljesítményre lesznek képesek, nagy kapacitás és megbízhatóság mellett, azonban az áruk még mindig alacsonyabb lesz, mint például az SCSI megoldásoké. Ily módon az új meghajtók nemcsak a cégeket, hanem a high-end otthoni felhasználókat is érdekelhetik, akiknek egyben a kiemelkedő megbízhatóság is fontos.

A Maxtor új winchesterei 16 MB-os puffert kaptak, és három tányérral kapacitásuk összesen 250 és 300 GB. A 7200-as percenkénti fordulattal, és a 9,3 ms átlagos keresési idővel jó teljesítményt érnek el. A Maxline III sorozat már SATA II, amely annyit jelent, hogy a Seagate nemrég bejelentett új merevlemezeihez hasonlóan már ezek is támogatják az NCQ (Native Command Queuing) technológiát. Ezáltal a meghajtó saját szájíze szerint optimalizálhatja a beérkező kérések végrehajtási sorrendjét, mindig azt előrevéve, amelyikhez kevesebbet kell mozdulnia az olvasófejnek. Így a mechanikai működésből adódó késleltetések jelentősen csökkenthetőek. Az eljárás némileg hasonlít tehát az SCSI megoldáshoz, azonban itt a hot-plug és az aszinkron jelfeldolgozás mellett maximum 32 parancs sorbarendezésére van lehetőség.

Ennek tetejébe a gyártó szerint az Maxline III sorozat MTTF (Mean Time To Failure), vagyis az első meghibásodásig eltelt átlagos ideje eléri az 1 milliós mutatószámot. A hot-plug révén a RAID felhasználók sorsát is megkönnyítik, hiszen redundáns RAID tömbök esetén például kikapcsolás nélkül kivehető a merevlemez és bedugható új a helyére.

A Maxline III winchesterek várhatóan 2004 harmadik negyedévében kerülnek nagyobb számban a polcokra, és nem sokkal a bemutatásuk után ATA-133 modellek is követik őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • deicide #3
    engem az ára érdekell..!
  • dez #2
    Hmm, az ilyen cikkekben mindenről lehet olvasni, de arról nem, hogy vajon ezek is már a "folyadék-csapágyat" használják-e, mint 1-2 másik gyártó. Pedig ez sem elhanyagolható szempont (táhát, hogy zúg-sípol-e a cucc, mint a régebbiek).
  • [HUN]PAStheLoD #1
    na ez a 16 megás puffer meg hot-swap / hot-plug újabban nem rossz ... csak az ára :)