Gyurkity Péter

A kiadói perektől a csődbe menekül a 321 Studios

A zenekiadók, valamint a film- és játékipar által indított bírósági perek hatására a fizetésképtelenség bejelentését fontolgatja a DVD X Copy szoftvert fejlesztõ 321 Studios.

A cég elnöke, Robert Moore tegnap hozta nyilvánosságra, hogy a már korábban meghozott ítéletek jelentõs bevétel-kieséssel sújtották a vállalatot, így helyzetük rendkívül súlyossá vált. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vállalat vezetése még nem hozta meg a végleges döntést.

A cég februárban dobta piacra DVD-másoló programját, amellyel a vásárlók a másolásvédelem megkerülésével tökéletes másodpéldányokat készíthettek DVD lemezeikrõl. Az Amerikai Mozgókép Szövetség New York és Kalifornia állam bíróságához fordult, és a digitális szerzõi jogi törvény (Digital Millennium Copyright Act - DMCA) megszegésével vádolta a céget, amely azzal védekezett, hogy a törvény értelmében a vásárlók - saját használatra - másolatot készíthetnek lemezeikrõl. A felelõsséget azon felhasználókra hárították, akik egyértelmûen törvénytelen célokra használták a programot.


Robert Moore, a 321 Studios elnöke

A bírósági végzés akkor a DVD X Copy szoftver módosítására, illetve egyes funkcióinak törlésére kötelezte Moore cégét. Június 15-én pedig - mint arról már korábban hírt adtunk - az Atari, az Electronic Arts és a Vivendi Universal közös beadvánnyal fordult a Szövetségi Bírósághoz, amelyben a 321 Studios által fejlesztett Games X Copy másoló program forgalmazásának betiltását kérték. A cég, amely 24 fõt kivéve minden alkalmazottjától megvált, valószínûleg a csõdeljárásban keres menedéket a várhatóan magas büntetést kiszabó bírósági ítélettel szemben.

"Azt hiszem a csõdeljárás a vállalat végét jelentené" - mondta Moore - "de véget vetne az állandó pereskedésnek is." Ezzel egy idõben biztosította a cég hitelezõit, hogy visszakapják pénzüket és vásárlóinak jelentõs árengedményeket helyezett kilátásba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Piscator #28
  Slid, nem az van, hogy a dupla rétegű dvd-ket lakossági fogyasztásra pont a másolás miatt nem engedik?
 • Piscator #27
  A jővő talán a következő lesz, ha apokaliptikusan akarom nézni: Plug and play.
  Dugd be az embereket a Hálózatba, hadd játszanak. Miközben Ők játszanak velük.
 • Piscator #26
  káromkodás nélkül mondom el némi indulattal, hogy:
  és? a többség úgyse kalózkodik, úgyis elmegy moziba, megveszi.
  Az illegálisak sokan vannak, de nem elegen.
  Szvsz túl van dimenzionálva az egész.
  Az ilyen virtuális csacskaságokért jobban büntetnek lassan, mint a fizikai világban elkövetett lopásért.
  Bár tudom, ehhez is munkások, befektetés szükséges.
 • Yfel #25
  Akarom mondani kiadnák GPL alatt a progit... :o)
 • Yfel #24
  Úgy tudnák a legjobban tökön rúgni a kiadókat, ha a csődeljárás közben GPL alatt kiadnának hozzá mindent.

  Y
 • tajfun #22
  Az adotorvenyeket is! Nezzuk csak meg mennyi adot titkolnak el, bujnak ki a befizetes alol kiskapukkal, trukkozessel ezek a cigany kiadok!
 • Tetsuo #21
  Meg a konzolosak..
 • Tetsuo #20
  Jah pl Microsoft Fly Sim.
 • [HUN]PAStheLoD #17
  ez a $15 ez órabér vagy mi a szösz ?
 • [HUN]PAStheLoD #16
  oh igen . most kéne kimenni az utcára hogy márpedig amihez jogunk van azt nem adjuk fel .. és nem azért vannak a kiadók hogy ahogy ők fütyülnek mi majd úgy táncoluk ..