Rónai György

3G: Európában már idén, Amerikában csak 2 év múlva?

A szakértők szerint a 3G mobiltelefonok Európában és Ázsiában már idén kedvező ajánlattá válhatnak, azonban Amerikában még további 24 hónapot fog igénybe venni, mire elterjednek a szélessávú mobil megoldások.

Európában már épülnek, vagy meg is épültek azok a földi állomások, amely a GSM és a GPRS utódját, az UTMS szolgáltatást továbbítják majd. Az elemzők szerint a 3G tavalyi növekedési léptéke 2004-ben megduplázódik, és főleg a nagyvárosok területén már teljes lesz a lefedettsége. Az ABI Research szerint a jelenlegi UMTS lefedettség Európában már 90%, noha sok helyen a szolgáltatás maga még nem indult be.

Míg azonban Ázsia is éppen erre az ugrásra készül, addig Amerika még csak most ismerkedik a fényképezős és a komolyabb adatkommunikációra is képes telefonokkal. Míg a modern országokban az adatközlés egyenrangú fontosságúvá vált már a hangtovábbítással, addig Amerikában még mindig a hangátvitel dominál, magyarán - meglepő módon - telefonálásra használják a legtöbb mobiltelefont. A Jupiter Research szerint az amerikaiak a mindentudó kamerás változatokkal szemben még mindig inkább az olcsó telefonokat részesítik előnyben. Ahogy az emberek az SMS-ről lassan áttérnek az MMS-re, úgy tekingetnek egyre inkább a szolgáltatók is a 3G felé. Amerika mobiltelefon helyzete tehát némileg hasonlatos a magyar körülményekhez.

Az UMTS a T-Mobile, a Cingular Wireless, és az AT&T Wireless terveiben szerepel a leghangsúlyosabban. Utóbbi kettő tavaly februárban jelentette be együttműködését, azonban az ő terveikben még sokkal inkább a TDMA, a GSM, és az EDGE amerikai területeken való elterjesztése szerepel. Az EDGE egyébként az Enchanced Data rates for GSM Evolution megoldást takarja, amely maximálisan 473 kbps, de átlagosan csak 80-130 Kbps átviteli sebességre képes. Az amerikai szolgáltatók közül egyedül a T-Mobile szolgáltat GSM-et, de nekik ott még jó 2 évbe kerülne az UMTS-re átállni.

Az elemzők szerint azonban szinte minden az ár kérdése, tehát akár még ott is felgyorsulhat a folyamat. Például Olaszországban már olyan mértékben csökkent az UMTS ára, hogy meglehetősen attraktív ajánlatok születhetnek és a hozzátartozó készülékek sem olyan túl drágák már.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Borg #15
    Naja, dehát ehhez már kell a 8 ált., hogy értsék a szándékos iróniát :)
  • Manoi #14
    Na ja
  • Manoi #11
    Én már olyan magasról sz@rom le ezeket a technikai csodákat, hogy csak na :))
    Nekem a mobil egy dologra kell! Telefonálni és kb egy hónapban 2-3 SMS-re
  • zpe #10
    válasz Enterprise üzenetére(#7)

    Kíváncsi vagyok én is az árakra, a mobil méretű WiFi eszközök fogyasztására és sebességére valamint a gsm hálózatokkal való együtműködésükre. Az egész országot behálózó WiFi csatl. pontok kiépítési költségeire. Végül,hogy mekkora eszközbe lehet belezsúfolni egy mobilt és egy WiFi PDA-t ?
  • Herkulles #9
    lol
  • [HUN]PAStheLoD #8
    az árak ? azokról mit tudsz elmondani ? Ez is igen erősen támogatott mint a vezetékes ?
  • Tetsuo #6
    Amish kolóniában él, vagy olyan gazdag h megteheti, ne zargassa senki.
    A cikk nem Eritreáról szól.
    Az usában feleannyi 1 PDA mint itthon, az amcsi fizetés jóval magasabb mint a miénk (az enyémnél legalábbis).
  • Cat #4
    a ciki ebben az, hogy nálunk el tudják adni a szart is

    azért nem terjed náluk az "okostelefon", mert minden amcsinak van PDA ja, és majd hülye lesz venni egy kisebb képernyős, kisebb programellátottságú, nehezebben kezelhető hibridet, mint egy erre a célra készült palm, ipaq, handspring csodát
  • DecenS #1
    "magyarán - meglepő módon - telefonálásra használják a legtöbb mobiltelefont"

    Hát ez hír aztán tényleg földhöz vágott, akkora meglepetéssel szolgált.