Berta Sándor

Vége a plagizált anyagok korszakának

Amennyiben egy egyetemi oktató vagy professzor a Mediaphor nevű német vállalat plágium-kereső programját használja, pillanatokon belül kiderítheti, hogy vajon az adott hallgató a saját kútfejéből dolgozott-e, vagy csak szimplán lemásolt a világhálóról egy már meglévő anyagot.

Az internetről lehalászott és lemásolt szemináriummunkákat a jövőben könnyen azonosítani lehet majd. A program képes arra, hogy a kérdéses dokumentum egészére vagy csak egy bizonyos részére keressen rá. A szoftverfejlesztő cég szerint az összes írásos munka 30 százaléka az internet nyújtotta kétes segítséggel jön létre. A kereséshez azonban természetesen fontos, hogy az adott munka elektronikus formában meglegyen, hiszen például egy újságban megjelent munka előélete után nehezen tud keresni a program, persze ha csak valaki be nem szkennelte azt.

A Mediaphor nevű kereső egyaránt jól elboldogul a DOC, a TXT és az RTF formátumú fájlokkal. A szoftver rendkívül gyorsan végzi a munkáját. A készítők példát is említettek a kereső sebességére, e szerint egy 35 oldalas munkaanyag átvizsgálásra az alkalmazásnak mindössze két percre van szüksége. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a dokumentum szövegét a Mediaphor nem szóról-szóra, hanem szúrópróbaszerűen kutatja át. A vizsgálandó munka normál átvizsgálására hat, míg a teljes körű, precíz átfésülésére 40 perc kell.

Az átvizsgálási sebesség egyaránt függ a számítógép teljesítményétől és az adott, használt internet-kapcsolat jellemzőitől is. A fejlesztők azonban leszögezik ISDN-nél rosszabb vonalon nem érdemes próbálkozni, mert gyakorlatilag ellehetetlenül a munka. A plágium-kereső 98 euróba kerül, és a hazai hallgatók szerencséjére nem ért magyarul...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • IMYke2.0.0.0 #17
  A legdurvább az volt, amikor az én 2. éves dolgozatommal futottam össze a neten! Fogalmam sincs, hogy kinek adtam kölcsön, de a lényeg: begépelte és SZÓSZERINT feltette a netre!
  Na erre varrjatok gombot!

  Ezek szerint, ha legközelebb beadnám, akkor magamat plagizálnám :))

  Amúgy - szerintem is inkább írja meg mindenki a maga dolgozatát! S nem a jó magyar mondás szerint gondolkodom (Ha megdöglött az enyém, dögöljöm meg a másé is...), hisz én is használtam már a netet szemináriumi doga "gyors" megírására...
  De aki annyira hülye, hogy SZÓSZERINT le/bemásoljon valamit (netán meg se szerkessze!) annak úgy kell!

  -----------------------------------------
  .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004
  -----------------------------------------
 • xavier #11
  ez tök jó hogy egyes emberek azon dolgoznak hogy másnak rossz legyen.
  szinte látom a lelki szemeim előtt ahogy felkel reggel egy ilyen marketinges-programozó és azon tűnődik hogy: na ma vajon kivel kéne kib*szni..
  Ebből senkinek sem származik semmikára ha kimásolok egy részt valahonnan, mivel ő ezt hozzáférhetővé tette az interneten keresztűl.
 • Dzsini #9
  használnak, és már évek óta vannak ilyen programok, és ez alapján a leírás alapján nem tudom mi az új benne a régebbiekhe képest...
 • Gnome #8
  kapjak be...akkoris ha nem ert magyarul...majd fog egy ket ev mulva es akkor mar olyan verzioja lesz ami 100%alekosan dolgozik..nagyszeru koszonjuk szepen
 • Yfel #7
  Nem feltetlenul csak szerkesztoi munka, mert nem mas munkajat masolod le szorol szora, hanem a sajat otleteddel kapcsolatos anyagokbol allitod ossze a dolgozatodat.

  Teljesen egyedi dolgozatot sehol nem varnak el (talan doktoratusi szinten de ott mar nem hiszem, hogy hasznalnak ilyen plagium-megtalalo programot)

  Y
 • [HUN]PAStheLoD #5
  főleg ha már más érdemei is szarok ... mostanában jól meg kell gondolni kinek s micsodáját nyúlja le az ember , mert lehet roszabbul jár mint ha nem is ad le semmit
 • Borg #3
  mind1, a lényeg az utolsó mondat második része:)
 • 12346 #2
  há ja
 • davos80 #1
  Mekkora faszság.