Berta Sándor

Új rendszer felügyeli a kaliforniai diákokat

Az ACNS feladata, hogy ellenőrizze az egyetemen tanuló összesen 37 500 hallgatót és azonnal riadóztasson, ha észleli, a diákok valamelyike fájlcserélő hálózaton keresztül zeneszámokat vagy mozifilmeket tölt le.

Új alkalmazást állított hadrendbe a szerzőijog-sértések felderítésére és megakadályozására a Los Angelesben lévő Kaliforniai Egyetem (UCLA). Az oktatási intézmény új rendszerének a neve: ACNS (Automated Copyright Notice System). Az új "diákőrt" a Vivendi Universal Entertainment és az Universal Music Group közösen fejlesztette ki. A Cnet beszámolója szerint a rendszert - biztos, ami biztos - először le is tesztelik a hallgatókon, hogy biztosan ne legyenek később téves riasztások.

A fejlesztő cégek véleménye szerint a hallgatók magánszféráját az ACNS nem fogja zavarni. A rendszer az egyetemnek segíthet abban, hogy a diákok szerzői jog által védett zeneszámokat vagy filmeket ne tölthessenek le az internetről, illetve az intézmény sávszélességet is óvja a felesleges terheléstől. Az egyetemistákat az sem vigasztalhatja, hogy az új termék az egyetemi számítógépeket is megvédi a vírusoktól és a más elektronikus kártevőktől.

A Kaliforniai Egyetem a 37 500 hallgatót egyenként, levélben tájékoztatta az új rendszer felszereléséről. Azoknál a diákoknál, akiket rajtakapnak hogy szerzői jog által védett anyagokat töltöttek le a világhálóról, első lépésként azonnal letiltják internethozzáférésüket. Ez a szankció addig marad életben, amíg az érintett személy le nem törli a számítógépéről a vitatott fájlt vagy fájlokat. Amennyiben az internet visszakapcsolása után újra rajtakapják az illetőt, hasonló módon járnak el, azzal a plusz kiegészítéssel, hogy az adott hallgatóval elbeszélget a dékán is. A szakemberek szerint bármennyire is jó megoldásnak tűnik az ACNS, a diákok hamarosan rá fognak jönni, hogy miként játsszák ki az új rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #29
    A vicces az az, hogy elkepzelesetek nincs az egeszrol, megis irogattok szepeket, raadasul egymas hulyeseget a kovetkezo hozzaszolo mar tenykent kezeli :)) loller.
  • asdasdasd #28
    Szerintem is csak a letoltesek nagysagat korlatozhatjak, a tartalmat lehet titkositani.
    Magyarorszagon is radszolnak a koleszban ha tul nagy a forgalmad...
  • Yv@n #24
    "és azonnal riadóztasson, ha észleli, a diákok valamelyike fájlcserélő hálózaton keresztül zeneszámokat vagy mozifilmeket tölt le."

    Sőt azt is lehírezi az helyi napilapban, ha valaki engedély nélkül fingott...
  • AtisH #23
    Úgy kell az amcsi egyetemistáknak. Ha nem teccik nekik a rendszer menjenek panaszkodni az apucijukhoz, aki kitalálták ezeket a rendszereket, illetve meghozzták az ilyen jellegű törvényeket.
  • shabba #22
    Konkrétan nem írják miben egyedi ez a rendszer de Layer7 szinten dolgozó hálózati eszközök már jó ideje léteznek amikkel a P2P megosztók fogalmát lehet korlátozni és minden mást is. Mondjuk az nem fogja megmondani mi jogszerű meg mi nem csak alkalmazás szinten limitálható. Több kis cég csinál ilyen hálózati eszközöket és amcsi egyetek közül többnél már egy ideje használni is kezdték ezeket.

    Pl. az Allot féle Enforcer elég régi ilyen jellegű eszköz és egész nagy sávszélessű kapcsolat korlátozására képes. Viszont az ára elég riasztó 15-20ezer dollár nagyságrendű.

    http://www.allot.com/pages/product_content.asp?intGlobalId=1

    Viszont ha idővel egyre jobban elterjednek és rákapnak a szolgáltatók és az áruk elfogadható mértékű befektetésnek számít egy kisebb ISP számára is akkor elég hamar eljöhet az az idő hogy a szolgáltatók "védve" hálózati erőforrásaikat korlátozni fogják a P2P-eknek jutó kapacitást.
  • RpPRO #21
    Jaja, pont erre gondoltam. Vagy berakja iso-ba, vagy 48 megakra'szetrarolja' es akkor mi van?
  • Bucser #20
    Az igazi poén, hogy azt írja, hogy Copyright-ot fog ellenőrizni... De hogyan???? Rippelt avin, hogy az istenben lesz Copyright???? Vagy éppen a lerippelt MP3-on??? Honnan tudja, hogy nema kétkazettás deck-ből vettem át??? Ez baromság... És én is egykorú vagyok az egyetemistákkal és az egyetemista egy olyan állatfaj aki az agya 85 %-át bulizásra és hülyeségre használja 10%-át arra , hogyan lehet kijátszani a szabályokat és 5%-át arra, hogy tanuljon.... Egyébként a Szabadság országa lassan rendőrállam lesz a kiadók miatt... Bhhhhhhhhhh Kiváncsi vagyok mikor lesz legális a szervkereskedelem...
  • Cat #15
    az amerikai egyetemeket nagyon baszogatják a kiadók hogy warezolásra használják a sávot, szóval eddig is foglalkoznia kellett vele
  • SoDI--- #14
    Óó, az álmok és jólét földje!
    Ott a szabadság!
    LOL! :)

    A dékán is biztos örül majd, hogy ilyen baromsággal kell foglalkoznia, hogy Johnny Texas letöltötte a leújabb Eminem számot :)
  • SoDI--- #13
    III/3