Spencer

A vártnál jobban teljesít az AMD

Az Advanced Micro Devices (AMD) a várakozásoknál jobb negyedéves üzleti eredményekről számolt be, mely annak köszönhető, hogy a vállalat összes részlege rendkívül jól teljesített az elmúlt hetekben-hónapokban.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű vállalat munkatársai 45 millió dolláros nyereségről számoltak be, ami részvényenként 12 centes profitot jelent, és jóval meghaladja az elemzők által korábban előrejelzett részvényenként alig 3 centes nyereséget. Az AMD gyártmányú mikroprocesszorok és flashmemóriák az utóbbi időkben olyannyira kelendőek, hogy a cég negyedéves bevétele elérte az 1,26 milliárd dollárt, szemben az elemzők 1,17 milliárd dolláros előrejelzésével. Érdekesség, hogy az AMD az elmúlt negyedévben még a tavalyi esztendő utolsó negyedévénél is jobban teljesített, vagyis több terméket sikerült eladnia mint a karácsonyi időszakban. Az AMD a tavalyi esztendő első negyedévében egyébként csak 715 millió dolláros bevételre tett szert, vesztesége pedig meghaladta a 146 millió dollárt.


Az AMD részvényárfolyamának alakulása az utóbbi egy évben

"2004 első negyedévében rendkívül jól teljesítettünk, melynek hátterében rekordnak számító eladási mutatók és stabil növekedés áll. Mind a flashmemóriák, mind pedig a mikroprocesszorok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó részlegeink rekord mennyiségű terméket dobtak piacra egy olyan negyedévben, mely egyébként nem éppen a kiugró eladási mutatóiról híres. Eladásaink főként Ázsiában és Latin-Amerikában alakultak várakozáson felül" - nyilatkozta Robert Rivet, az AMD gazdasági igazgatója.

Az AMD fő riválisa, a világ legnagyobb chipgyártó cégeként jegyzett Intel ugyancsak a napokban hozta nyilvánosságra negyedéves eredményeit. A Santa Clara-i székhelyű vállalat munkatársai elmondták, hogy az Intel az első negyedévben 1,7 milliárd dolláros nyereséget regisztrált, ami részvényenként 26 centes profitot jelent. Az Intel negyedéves bevétele elérte a 8,1 milliárd dollárt, vagyis az AMD-hez hasonlóan az Intelnek sincs oka a panaszra, mindenesetre az Intel eredményei némileg elmaradnak a várakozásoktól, ugyanis a cégnek tetemes összegeket kellett kifizetnie egy az Intergraph-fal kötött peren kívüli egyesség keretein belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)