Berta Sándor

A fájlcsere jót tesz a társadalomnak

Ezzel a nem mindennapi kijelentéssel állt elő két professzor. Két szakember, Felix Oberholzer, a Harvard Business School és Koleman Strumpf, az egyesült államokbeli Chapel Hill-ben lévő Észak-Karolinai Egyetem professzora szerint a fájlcserélő szolgáltatásoknak gyakorlatilag semmilyen hatásuk nincs a zenei eladásokra.

A professzorok 500 különböző, az Egyesült Államokban 2002. év második felében forgalomba került album eladási adatait vizsgálták meg. Az albumok közé csak olyan műveket válogattak be, amelyek felkerültek az adott időszakban a Nielsen SoundScan toplistáinak valamelyikére. Fájlcserélő hálózatként az OpenNAP-ot használták, mivel ennek a központi struktúrájának köszönhetően jól nyomon követhetők a különböző forgalmi adatok és felhasználói szokások.

A két kutató hosszas elemzések után végül is arra a következtetésre jutott, hogy statisztikailag bizonyítható: a fájl csereberének semmilyen negatív befolyása nincs az átlagos zenei albumok eladási adataira. Ráadásul a két szakember úgy vélte: a zenei ipar óriási veszteségeinek csupán csak rendkívül kis hányadáért tehetők felelőssé a fájlcserélő szolgáltatások és azokat használó userek. Sőt! Ami az egész tanulmány megállapításai közül a legérdekesebb, hogy a szupersztárok albumainak megvásárlása iránt a fájlcserélőknek köszönhetően - ugyan csak minimális mértékben -, de még nő is az érdeklődés.

Minimális negatív hatás egyedül a kis, szinte ismeretlen zenészek albumainak értékesítésénél figyelhető meg, dee statisztikailag ez utóbbi is szinte elhanyagolható mértékű. Oberholzer és Strumpf urak még tovább mennek. Szerintük ugyanis, ha összességében a fájlcserélésnek nincs negatív hatása a zenei iparra, akkor voltaképpen pozitív hatást fejt ki az egész társadalomra nézve. Hiszen nőnek a zeneszámok és az albumok eladásából származó bevételek. Ezt pedig csak alátámasztja az a tény, hogy a felhasználók egymás között milliárdnyi fájlt cserélnek ki. Mindez a két professzor olvasatában azt jelenti, hogy bizony nő az életszínvonal.

Kérdés mit gondolnak minderről a zenei ipari jogvédő szervezetek? Mert a fájlcserélők elleni egyre intenzívebbé váló hajtóvadászatokból ítélve, még közel sem változott meg a véleményük...

A tanulmány letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valaé valaé ná #28
    Lehet, hogy a fiataloknak újdonságot mondok, de a magnókazettára (sőt a szalagos magnóra) is lehetett másolni zenét. Göczey Zsuzsa lemezbörze helyett (Bartók rádió) c. műsorában az összes valamire való lemezt lejátszották. Mégsem omlott össze a zeneipar.
  • Csatti #25
    te nem, de ha elkapnak és felgöngyölik a "bűnszövetkezeted", akkor a szakértő majd fog...
  • Munch #21
    "figyelhető meg, dee statisztikailag"
    Beeee!!!! :DDDD
  • Bucser #18
    "Művészek" "ZeneIpar" Ez a két dolog a kulcsszó.... Ha a tisztelt "Zeneipar" rájönne, hogy nem szart kéne előállítani, hanem "Művészeket" akkor lehet többet nvennének cd-t.. ez ad1. Ad2.: Ők a veszteséget a letöltött fájlok értéke után is számolják, szóval ha valaki letölti az albumot a kiadót nem érdekli, hogy megvette volna-e boltban vagy nem az biza neki 20 doláros veszteségként jelentkezik. Mert et mondják a szakértőik... Az meg hogy nem tudják hova tenni a veszteséget szerintem nem a mi hibánk hanem az övék....
  • arty #16
    attól függ mekkora méretekben, miota csinálod, és mennyi idős az az a8 ;)
  • Mike #14
    soha nem veszel abból a bevételből egy Audi A8-ast
  • fifi #10
    És semmilyen cd-t nem vagyok hajlandó megvenni addig amíg a fizóm annyi amennyi de a cd 5-6 rugó.
  • BlackRose #7
    Na most, gondoljunk csak bele! A tudósokkal és a professzorokkal eddig sem hiszem, hogy baj volt. A probléma ugyanis a hülye politikusokban és az ezektõl néha még hülyébb "azt hiszem, mindent a legjobban tudok" úgynevezett üzletemberekben van.
    Kerüljön egy CD max. 5 dollárba (mert ez a reális ára) és akkor majd megveszik az emberek. Ja de akkor nem fognak az írástudatlan nagyképû "mûvészek" dollár milliókat keresni. Mert nekem senki se mondja, hogy pl. Britney Spears többet ér mint egy szívsebész a Mayo klinikán.
  • Tetsuo #5
    A kiadók szemtelenül sok pénzt kasszíroznak, sarok rá hogy nekik jobb-e v sem. Az előadóknak meg ott a turné, reklámbevételek stb. A kedvenc zenéimet nem 128kb/s on hallgatom, hanem min 16bit/44.1kHz en vagy bakeliten.