Hunter

Űrpor segítségével tárnák fel egy mexikói piramis titkait

A világunkra folyamatosan záporozó űrpor maradványa segít feltárni egy 2000 éves mexikói piramis titkait, ahol egy rejtélyes civilizáció uralkodói nyugodhatnak. Az érzékelőkkel rejtett üregeket kutatnak a város szent helyének belsejében.

Mexkóvárostól északra, mélyen a hatalmas Nap Piramisa alatt a fizikusok olyan eszközöket telepítenek, melyek érzékelik a müonokat, azokat a szubatomi részecskéket, melyek akkor szabadulnak fel, amikor a kozmikus sugarak csapódnak a Földnek. A részecskék parányi jeleket hagyva haladnak át a szilárd objektumokon, amit a detektorok a röntgengéphez hasonlóan érzékelnek, segítségükkel pedig temetkezési kamrákat kutathatnak a monolit belsejében. Mivel az üres térben kevesebb a müon mint a szilárd kőzetben vagy földben, a tudósok a módszerrel képesek észlelni bármilyen üreget Teotihuacan piramisának, a város szent helyének belsejében, mely az ősi római birodalommal egy időben élte meg virágkorát és hanyatlását.


Teotihuacan, Mexikó; csúcstechnikával keresik a piramis rejtett sírkamráit

"Ha észlelünk egy a vártnál alacsonyabb a sűrűségű területet, az valószínűleg egy üreg jelenlétét mutatja" - magyarázta Arturo Menchaca, a Nemzeti Autonóm Egyetem fizikai karának vezetője. Ha megvan az áhított kamra, akkor a régészek alagutat fúrnak a piramis belsejébe, abban a reményben, hogy egy temetkezési helyet találnak és megfejthetik a rejtélyt, hogy ki uralta a most Teotihuacan néven ismert várost. Ezen a helyen van a valamivel kisebb Hold Piramisa és egy vad kígyóisten hatalmas temploma is.

A virágkorában 150 000 embernek otthont adó város több száz kilométeres területre, a a mai Guatemalára terjesztette ki hatalmát, azonban senki sem tudja a város valódi nevét, vagy azt, hogy kik alapították. A Teotihuacan nevet - ami jelentését tekintve "A város, ahol az emberekből istenek válnak" - az elképedt aztékok adták, akik i.sz. 600 körül, 700 évvel a város elnéptelenedése után lakták be a területet. Az aztékokat lenyűgözték a monumentális épületek és a precíz várostervezés.

A vizsgálatra használt müonok akkor keletkeznek, amikor az űrből érkező részecskesugárzás a Föld troposzférájában található atomokkal ütközik. Folyamatosan bombáznak minket, azonban ártalmatlanok és szinte észrevehetetlenek. Az általuk történő letapogatás pontosabb, olcsóbb és sokoldalúbb, mint a röntgensugár, viszont csak az elmúlt évtizedekben fejlesztették ki a szubatomi fizika előrelépéseinek köszönhetően. Teotihuacanban a régészek reményei szerint a müondetektor képes lesz kimutatni, hogy a piramis és a templom vajon egy vagy több király nyugvóhelye-e.


Arturo Menchaca a müondetektor installálása közben

Linda Manzanilla, a terület szakértőjének számításai szerint a várost korai időszakában négy uralkodó szövetsége irányíthatta, nem egyetlen király, mint a maya és az azték civilizációk esetében. "Valószínűleg az első négy, a négyes rendszert elkezdő uralkodó nyugszik a Nap Piramisában" - mondta. A négyes szám állandóan visszatérő motívuma a városnak, ami négy elkülönülő lakóövezetre bomlik. Egy máshol fellelt Teotihuacanból származó edényen négy alak látható, akik a mennydörgés istene, a város főistene körül helyezkednek el.

"Teotihuacan Rómával vetekszik, egyike a világ legnagyobb ipari társadalom előtti városainak. Talán még Konstantinápoly említhető velük egy lapon, azonban egyetlen kínai város sem érte el ezeket a méreteket, Egyiptomnak pedig városai sem voltak" - tette hozzá Manzanilla. A Nap Piramisa i.sz. 80 környékén feltehetően a termékenység szimbóluma volt és hegyszerű alakjával ellensúlyozni kívánta a két közeli vulkán gonosz befolyását, melyek akkoriban szokatlanul heves kitöréseket produkáltak. Senki sem tudja, milyen etnikai gyökerűek a város lakói, vagy milyen nyelvet beszéltek, mivel nincsenek írásos emlékeink. "Bárcsak létezne egy időalagút és hallhatnánk őket beszélni, hogy megtudjuk, milyen nemzetséget képviseltek" - mondta Manzanilla.


Turisták másznak fel a Nap Piramisának oldalán

A müontechnikát elsőként a Nobel-díjas Luis Alvarez, a Berkeley Egyetem tudósa az egyiptomi Kefren piramis letapogatásához alkalmazta a hatvanas években. "Alvarez bebizonyította, hogy nincs rejtett kamrája a piramisnak, ami ma a tudományos irodalomban is elismert tény" - mondta Menchaca. Csapata félmillió dollárból építette meg a müondetektort a mexikói egyetem laborjaiban, és tervei szerint azt az elkövetkező hónapokban fogják telepíteni a 63 méter magas piramis alatt meghúzódó barlangban. A több ezer évvel ezelőtt vallási ceremóniákra használt sötét, nyirkos barlangot egy keskeny alagút köti össze a külvilággal, amin egyszerre csupán egy ember haladhat. A detektor egy prototípusát már felállították a barlangban, és ezzel már észlelték az első müonokat. A tudósok reményei szerint miután néhány hónapon belül üzembe helyezik a végleges eszközt, a tesztelés évében közel 100 millió részecskét találnak majd.

A müon technikát az amerikai határőrök is alkalmazzák a terrorizmus elleni harcban, állítja az új-mexikói Los Alamos Nemzeti Laboratórium. "Rendkívül hiteles. Kifejlesztettünk egy müon detektorrendszert, amit a nemzetbiztonság érdekében, az országba beérkező tartályok és konténerek átvizsgálásához alkalmazunk" - magyarázta Kevin Roark, a laboratórium szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Nenrandil #49
  A mítoszokban mindenféle istenek országának van bemutatva...De szerintem ha létezett Atlantiszi civ. Akkor az is folyamatos hanyatlás végeztével bukott el...És mikor a görögök megjelentek a történelem színpadán akkor már lényegesen fejletlenebb szinten voltak...(bár még ekkor is magas építészeti és technikai megoldásokkal rendelkezhettek)
  De már régen nem volt olyan fejlett a világuk sőt...Nem véletlen hogy utána pár száz éven belül elpusztult...Az a legrosszabb hogy rengeteg írásos forrás pusztult el amikor Alexandria nagy része elsüllyedt...
  Trójában nem vagyok annyira képben mint ezt az alábbi cikk is bizonyítja de majd utána nézek...
  Szerintem az pedig hogy mi tudomyányos és mi fantázia szintén eléggé nehezen elkülöníthető...
  Az én fantáziám pl.: nem tudja elképzelni hogy egy nagy hangyaraj munkájaként emberek puszta fizikai erejükkel építették a Gízai nagy ptamist és az egész komplexumot...Az új és közép birodalmi templomok és egyéb szobrok és kissebb piramisok már mások...De nem véletlen hogy nem tudtál megismételni azt amit őseik... szerintem itt is az játszódott le mint (ha létezett) Atlantiszban...Hogy volt egy technika amit a korrupt papság hatalmának növekedésével elveszítettek...(ez az ókori egyiptomban eléggé jól megfigyelhető tendencia volt) Tehát hiába utánozták az ősöket...
  Az ókor viszont más... Kevés irásos forrás, kevesebb tárgyi emlék...És ha már pár ezer évekről beszélünk érdemse megjegyezni hogya mi civilizácionk mennyit változott pár száz évenként...
  Ami szintén érdekes hogy a legfejletteb és legbizarabb épületek az óidei egyiptomban keletkeztek...És ezután már nem épültek olyan jellegű dolgok(templomok, városok,)
  Tehát a fejlődés nem felfelé ivelő...(mint a mi civünk esetében)
  Tehát nem értem hogy a rosszabb demográfiai adatokkal épp hogy egyesített egyiptomi birodalom hogy kezdett egyből ilyen fejlett épületek építésébe...és hogy a kéíőbbiekben miért nem épültek nagyobb piramisok ha több lett az ember meg a civük is fejlődött...Én sem hiszek abban hogy UFOk építették őket...Meg iylenek...Ellenben tudta valamit akkor amit mi most nem tudunk és nem értünk és próbálunk ráhúzni egy általunk megmagyarázott dolgot...
 • mrzool #39
  Fura amit írsz, szerintem az SG nem túl hiteles forrás tudományos tekintetben. Tudományis körökben fel sem merült, hogy bolygó lenne a Sedna nevezetű égitestet. De te biztos jobban tudod...
 • kev #38
  A 10. bolygó a Sedna nevet kapta.
  A bolygó létezéséről már évezredekkel ezelött tudták a Sumérok.

  Amúgy nem vagyok ezoterikus.
 • kev #37
  "Érdekes, én erről nem tudok. Hol olvastad? A Naprendszerben 9 bolygó van, bár a Plútót is csak kegyelemből hívják bolygónak, a legtöbb tudós szerint plomet."

  http://www.sg.hu/cikk.php?cid=31469
 • Cat #34
  ezoterikusokkal ne vitatkozz, ugysincs esélyed
 • kev #32
  Sok olyan épület van a földön, aminek építési módjára nincs magyarázat.Ez az épület is közéjük tartozik.

  Hogy építünk mi ? Elpusztítjuk, szennyezük a környezetet ahol építkezni akarunk.

  Hogy építettek "ők" ? A meglévő anyagok általakításával, a környezet minimális megváltoztatásával.

  Több olyan épület létezik, ami egy természeti képződmény : szikla, domb stb. átformálásával alakult épületté.Ez olyan technika amit mi még csak most kezdünk kapizsgálni.

  Apropó : A Sumérok (jóval Egyiptom elött) már tisztában voltak a naprendszer felépítésével.
  Olyan Sumér kőtáblákat találtak ami a naprendszerünk bolygóit ábrázolja mind a 10-et,csakhogy kivülről befelé haladva..

  ui.
  A 10. bolygót mi csak néhány hónapja fedeztük fel.
 • fluga #28
  és ezzel mégis mit akarsz mondani? ködösítesz, de csak nem mered kibökni, hogy mit gondolsz.
  szerinted az ufók voltak vagy mégis mire célozgatsz?
 • shim #25
  ne nézzél lámának, tudom, h mindeféle kutatási célokkal igazolják magukat, de akkor is undorító, hogy szent/temetkezési helyeket tárnak fel (és ezt most egy ateistától hallod).
  pár száz év múlva belőlem se marad sok, de akkor se nyúlkáljanak hozzám, bolygassák a síromat.

  nem viccból temetkezik az ember.
 • Cat #24
  már az ősemberektől kezdve marhasokat lehet megtudni egy kulturáról, szokásaikról, mindennapi életükről, az életről alkotott nézeteikről a temetkezésük alapján, és ez sokszorosan igaz egy olyan kulturára, ahol a halál csak egy utazás volt, ezért rengeteg használati tárgyat pakoltak be a sírokba, ráadásul itt voltak a legfejlettebb balzsamozási technikák -> az egyes emberek életének megértéséhez a halálon túli létről alkotott nézeteket is ismernünk kell

  meg egyébként ez csak csont és por, ez lesz belőled is pár száz év múlva
 • shim #23
  imádom amikor szent sírhelyeket fosztogatnak a "tudomány nevében". undorító. ha én bemennék (erős túlzással élve) a kerepesi temetőbe és felnyitogatnám a sírokat holmi tudományos igazolásokkal, senki sem örülne nagyon...
  rohadjanak szét az ilyen "tudósok"