Budai Péter

A digitális fényképezőgépeknél is hódít a nosztalgia

A digitális fényképezőgépek high-tech világába is kezd begyűrűzni a retro divathóbort. A német Rollei cég kicsiny gépe elérhető áron kínálja az apró, régi hangulatú vázba zárt digitális szívet.

A Panasonic és a Leica Digilux gépek évtizedekkel ezelőtti formavilágát már jól ismerjük. Nemrég az Epson és a Cosina közös együttműködésében jelent meg egy Leica M sorozatot idéző távmérős digitális fényképezőgép. Mindezen típusok jellemzője, hogy drága, aprólékos kialakítású, főként gyűjtőknek, vagy tehetősebb érdeklődőknek szánt darabok.


A német Rollei cég kicsiny gépe elérhetőbb áron kínálja az apró, régi hangulatú vázba zárt digitális szívet. Kialakítása az 1929-ben indult, majd évtizedekig gyártott, Rolleiflex középformátumú fényképezőgép sorozatot idézi kicsiben, hiszen mérete mindössze 49x73x45mm. A Rollei MiniDigi 2 megapixeles érzékelőt kapott, mely egy 9mm/2.8-as, fix objektíven keresztül látja a külvilágot. Segítségével egyedi méretű, az eredeti Rolleiflex képarányával megegyező, 1280x1280 vagy 640x640 képpontos fotókat készíthetünk teljesen automata üzemmódban. Az állandó élességtartomány 0,5 métertől a végtelenig terjed. Képtárolásra SD kártyát használhatunk.


Érdekesség, hogy az 1,1 colos, színes LCD monitort stílusosan a gép tetejére szerelték, az eredeti gép betekintőnyílásának megfelelően. Bár a gép hazai forgalmazása meglehetősen kérdéses, a japán piacon kb. 80ezer forintnak megfelelő összegért vásárolható meg, május végétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #11
    Aki vesz magának egy Cobra replikát, az lehet, hogy beszerez magának egy ilyet is...
  • _Vegeta_ #10
    Ekkora egy baromsagot... Nekem nemteccik az 5let.
  • zakika #8
    szerintem akkor is sznobizmus... csak azert venni egy ilyen gepet, mert hasonlit egy klasszikusra, kicsit agyament otlet

    mas rovatokban mindenki a 8-10 megapixrol almodozik, itt meg divatgep... eljen a tamagocsi!
  • gz8 #7
    Ja, a japánoknál :-\
  • papabear #6
    "80ezer forintnak megfelelő összegért vásárolható meg"
    Bár ezek szerint nem is olyan drága sznobizmus ez...
  • Conflict #5
    Olvastam, és ábrándoztam csak:-)
  • A nick nevem #4
    És fordítva sem lenne rossz ötlet: Pl. Canon A60-as dobozába beépíteni mondjuk a szovjet "Szmena" mechanikáját... Így lehetve pl. hagyományos filmre is fényképezni.
  • papabear #3
    "Mindezen típusok jellemzője, hogy drága, aprólékos kialakítású, főként gyűjtőknek, vagy tehetősebb érdeklődőknek szánt darabok."

    Ebből talán kiolvasható, hogy nem nagyon lesz olcsóbb....
  • Conflict #2
    Aranyos, bár kicsit drágának tűnik...
    Talán lesz az olcsóbb is.
  • silanor #1
    Jo otlet, nekem tetszik.