Berta Sándor

600 GB-os merevlemezek 2007-ben

'Pár éven belül ötszáz GB-nál nagyobb tárolókapacitásúak lehetnek majd az átlagos számítógép-merevlemezek' - nyilatkozta Mark Geenen, a Trendfocus piackutató cég igazgatója a merevlemezcégek nemzetközi konferenciáján.

Mark Geenen, a Trendfocus piackutató cég igazgatója az International Disk Drive Equipment and Materials Association (IDEMA) szövetségben elmondott beszédében kiemelte: néhány esztendővel ezelőtt még alig pár száz MB-osak voltak a PC-k háttértárolói. Ma ugyanez az érték maximum 200-300 GB, míg 2007-ben már könnyen dupla ekkora tárolókapacitású, 500-600 GB-os HDD-ket találunk majd a számítógépekben.

Geenen szerint ugyanez az érték a notebookok esetében 2007-re könnyen 300 GB is lehet majd. Hasonlóan teret fognak hódítani a mobiltelefonok vagy a PDA-k számára kifejlesztett, akár 20 GB-os merevlemezzel rendelkező Microdrive-ok is. A szakember szerint a különböző adattárolók iránti kereslet még hosszú ideig olyan mértékű lesz, hogy szükség lesz az egyre nagyobb merevlemezekre és más adattárolókra. Ez a folyamat kihatással lesz az tárolóeszközöket fejlesztő iparra is és jó néhány esztendeig folyamatos munkát fog biztosítani az e szektorban lévő vállalatok számára.

Geenen szerint a winchesterek előnye többek között az olcsóságuk, ami viszont nem mondható el például a flash memóriákról. A szakember úgy véli, hamarosan megjelenhetnek az olyan új technikák, amelyek segítségével az adattárolási kapacitás elérheti a terabit/négyzetinches értéket is. Ez azt jelenti, hogy egy terabit adat fér majd el egy 3,5 colos korongra, ami tízszer több, mint a jelenlegi adattárolási kapacitás.

A technológia előnye, hogy a jelenlegi termék-gyártósorokban is alkalmazható lesz. A merevlemezipar tervei szerint 2004-ben 300 millió különböző méretű és tárolókapacitású winchestert fognak elkészíteni. Ez 16 százalékkal több eszközt jelent, mint amennyi 2003-ban elhagyta a gyárakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)