Rónai György

Nokia 6620: az első okostelefon EDGE támogatással

A telefongyártó óriás bemutatta első EDGE támogatású telefonját az Egyesült Államokban. A tavasszal megjelenő 6620 már többek között streaming videót, teljes web böngészést, kamerát, és Series 60-at is támogat majd.

A ma bemutatott smartphone az első ilyen telefon, amelyet az amerikai high-speed EDGE hálózatok számára tervezett a Nokia. A 6620-as egy 65536 színű TFT kijelzővel érkezik, amelyen a VGA kamera által felvett képeket és videókat, vagy akár a beépített RealOne mobil lejátszó segítségével az EDGE hálózaton át érkező valósidejű videófolyamot is megnézhetjük. A fényképezésnél a felhasználók kétszeres digitális zoomot és időzítési funkciót is használhatnak, a telefon memóriája pedig ezer kép tárolását is lehetővé teszi.


A Symbian OS alapú Series 60 platform segítségével sokkal gazdagabb szoftverhátteret kaphat, például olyan üzleti célú megoldásokat, mint a mobil email szolgáltatás, a PIM (Personal Information Management) hálózat nélküli szinkronizációja és egy teljesen integrált internet böngésző, amely képes HTML 4.01, XHTML/CSS és WML megjelenítésre is. A telefon természetesen több, más fejlesztő által készített programot is tartalmaz majd, ugyanúgy, mint az európai rokona, a Nokia 6600-as. A Nokia 6620 (GSM/GPRS/EDGE 850/1900/1800 MHz) telefon várhatóan 2004 második negyedévében jelenik meg.


A 6600-hoz hasonlóan a 6620 többféle üzenetküldési formátumot támogat, ilyen például az MMS SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language) technológia. A SMIL segítségével képeket, hangokat, és szöveget lehet beépíteni egyetlen MMS-be, és aztán olyan sorrendben kapja meg azt a címzett, ahogy a feladó beállítja. Egy képfeltöltési funkcióval pedig felküldhetjük egy internetes fotó-szerverre a képeket, ahol tárolják, rendezik, megosztják, sőt, akár ki is nyomtatják őket. Egy megfelelő Bluetooth nyomtató segítségével természetesen házilag is kinyomtathatjuk ezeket.

Az új RealOne lejátszó, és a nagysebességű EDGE szolgáltatás segítségével mind Real videó, mind újfajta, kifejezetten mobilokhoz kitalált 3GPP formátumú médiákat élvezhetünk valósidőben a neten át. Ennek tetejébe az EDGE és a teljes képességű böngésző segítségével szinten minden online tartalomhoz nagy sebességgel hozzáférhetünk az interneten.


Üzletemberek számára a 6620 fejlett PIM szolgáltatásokkal bír, amelyeket kábel nélkül, vagy akár adatkábel segítségével szinkronizálhatunk a PC-vel (infravörös vagy Bluetooth). A beépített és a kivehető MMC kártya segítségével a 6620 alapesetben is több mint 40 MB tárolóhellyel rendelkezik. A telefon még a VPN klienseket is támogatja, hogy például céges tűzfalak mögötti szervereken (intraneteken) is hozzáférhessünk információkhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sub #30
    Nokiasuxx:Ne nevezd már gagyinak bazzeg!!!! Fogtál már a kezedben ilyet??? Abban viszont 1etértek hogy minek havonta új telót kiadni!!!
  • Pheel #25
    Tisztázzunk valamit! Nem fikáztam az LG-t, csak közöltem, hogy nem egy unique megoldás és hogy nem találták fel a spanyolviaszt.
  • Pheel #23
    Elég sok PDA-ra lehet GSM tokot kapcsolni, amivel telefonná változik.
  • Sub #20
    Pheel szépen összefoglalta! Csak annyit f?znék hozzá hogy Microsoft oprendszer van alatta! Jól átgondolnám kell-e :) Ctrl+alt+del vagy alt+tab-ot meg nem látok rajta :)
    http://todaysppc.intizen.com/main/bhtml.php?pgname=/gm/archives/00001003.htm
    És az EDGE mit jelent? tom lamer kérdés de mi az?
  • Pheel #19
    Több probléma is van ezzel az úgynevezett telefonnal.

    Pl nem telefon, hanem PDA. Egy PDAban nem meglepő az ekkora memória és az ilyen kijelző, viszont telefonként - pont a mérete miatt - elég korlátozottan használható.

    A másik elég nagy probléma, hogy Koreaban akarják megjelentetni, ahol CDMA alapú szolgáltatás van és nem GSM. A távol keleti piac kissé előrébb jár, mind készülékben, mind szolgáltatásban a világ többi részénél.

    Szóval, ha ilyet akarsz használni, akkor költözöl oda. :)

    Ezen kívül persze a leírás alapján egy elég jó kis PDA lesz, ami elég sokat is fog tudni, bár a külsejével vannak problémáim, ugyanis ez a pénztárgép design még senkinek nem jött be, valamint - tekintve a készülék méretét - elég gáz a külső antenna.
  • GAAMMEER #16
    Nem tűnik túl szépségesnek :((
  • SoDI--- #10
    A SonyEricsson is jóval előttük jár. P900-ra gondolok, ami nekem is van :)
  • Pheel #9
    Igazán nem akarlak elkeseríteni, de az általad említett LG csúcstelóról még maga az LG sem tud...
  • MrTressy #5
    nem csak az hanem ebben már megy az mp3 lejászás 44khz sztereo mig a 6600 ban 22khz mono 120k hufért...
  • Darth Sith #4
    azért ez a telcsi se rossz. de a 3G telcsik angyon durvák lesznek. én csak azon röhögök hogy 3éve voltam kitn japánban és a japcsik akkor rohangáltak oylan szines telcsikel amikkel mi mostanában.. :)))