Berta Sándor

Új divat a hangos mese

A mai rohanó világ technikai fejlődése már elérte a meséket is, nem kímélve az évszázados klasszikusokat sem.

Új divat ütötte fel a fejét Európában: a mesék hangosítása, azaz a meghallgatható mesék műfaja. A sorban az első mű, talán újdonsága és újkori népszerűsége okán is a Harry Potter. Az elektronikus könyvek mellett egyre több mű jelenik meg kazettán vagy CD-n is. Az újdonsült termékek ára azonban még eléggé magas, ami sok vásárlót elriaszthat.

A Harry Pottert most a sorban a Grimm testvérek nyolc klasszikus meséje követi. Ezek: a Hófehérke, a Hamupipőke, a Farkas és a hét kecskegida, a Holle anyó, a Csipkerózsika, a Piroska, a Csillaglány, valamint a Brémai muzsikusok. A mesék ingyenesen letölthetők, CD-re írhatók, ajándékozhatók. Csupán egyetlen kitétel van: nem lehet értük pénzt kérni. Az összes mű letölthető egyben WMA vagy MP3 formátumban. Méretük az előbbiben 18, az utóbbiban 70 MB.

A letöltés előtt akár bele is hallgathatunk az egyes mesékbe és a hangos forrás mellett megtaláljuk az eredeti szöveget is a weboldalon. A művek mellett információkat lelhetünk fel a Guttenberg projektről is. A német szöveget Johannes M. Ackner tolmácsolásában hallhatjuk, aki mellesleg a lipcsei vakok számára létrehozott központi könyvtár munkatársa. Az előadó orgánuma kellemes, erről bárki meggyőződhet, aki belehallgat a művekbe. Talán egy kicsit meghökkentő, hogy a gyermekkorunk meséit így kapjuk vissza megújítva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr_Rob #23
    Bazz, ez a link német :-( Nincs valami Angol, vagy magyar?
  • Efreet #19
    32ben azért annyira nemjó... 48 vagy 64vbr.. amúgy kb MINDEN könyv ami angliában megjelenik kijön audiobook-ban (a legtöbb kazettán, de mostanság már cd-n is) - többféle változatban is - ott azért megpróbálnak segíteni a látássérült és vak embereknek, hogy tudjanak művelődni... annyiban meghökkentő csak a dolog, hogy nálunk mennyire nem foglalkoznak ilyenek kiadásával, évente kevesebb mint 10 könyv-mese-verseskötet jön ki... és ez rém ciki.
  • Gladiator #18
    amúgy a harry pottert nem találom azon az oldalon.
  • Gladiator #17
    és ha mondjuk harry ordibál, akkor a faszi is ordibál?
  • Benedekco #16
    erre nem is gondoltam ;) hehe
  • Cat #15
    http://www.maerchen.op8.org/
  • Rincewind #14
    Honnan lehet letölteni?
  • TeszteloPontHu #13
    Valószínűleg az MS támogatta a dolgot :)
  • cSuwwi #11
    Ha csak egy felolvasás van, akkor nem kell 192kbit-re állítani a minőséget, elég a 32kbit is. Nem fox nagy különbséget észrevenni. Más dolog, hogy a neten a csevegős rádiók általában 24kbit-en sugároznak. Igy lehet csak 70MB... ;)
  • Rincewind #10
    Hallottátok már, hogy volt ember az űrben? Az eszem megáll, hova fejlődik a technika manapság...