Hunter

Csillagászati kilátó lesz a Holdból?

A kopár Hold a csillagászok paradicsomává válhat, ideális hellyé a teleszkópok és más csillagászati eszközök számára, ahonnan eddig soha nem tapasztalt rálátást nyernénk a világűrre.

A holdkilátó megalkotása az egyik napirendi pontja az egy héten át tartó ötödik Nemzetközi Holdkutató Munkacsoport (ILEWG) ülésének. Űrhajósok, csillagászok és mérnökök, valamint az üzleti világ szereplői osztják meg elképzeléseiket a lakatlan Hold nyüzsgő földönkívüli kontinenssé tételéről, ami helyet adhat a tudományos kutatásnak, a technikai teszteléseknek, az energiatermelésnek, sőt a jövő Mars expedíciónak is gyakorló terepévé válhat.

"A Hold a következő logikus lépés az űrállomás után" - mondta Steve Durst, az ILEWG 5 alelnöke és a Space Age Publishing vezetője. "Fontos hogy több bolygós fajjá váljunk, és ez a Holddal veheti kezdetét." AZ ILEGW hat jelentős űrkutató nemzetet ültetett tárgyalóasztalhoz: Az Egyesült Államokat, Oroszországot, Európát, Japánt, Kínát és Indiát. "A gyűlés lényege, hogy összefogja a holdkutatásra irányuló nemzetközi törekvéseket" - tette hozzá Durst. "A NASA hosszú ideje oktalanul tabuként és paranoiaként tekint a Holdra. Ha egyenesen a Mars felé veszik az irányt, attól még nem fog megváltozni semmi."


Buzz Aldrin lábnyoma 1969-ben került a Holdra, és még évszázadokig ottmaradhat

A konferencia fő célja, hogy egy évtizeden belül újra ember járjon a Holdon, és amennyire lehet megvesse a lábát az égitesten. A célkitűzés beindításához egy olyan tervezetet terjesztettek elő, mely első lépésként a Hold csillagászati előnyeit aknázná ki. Ezt az első elemet a későbbiekben javíthatják és bővíthetik a "csillagászati technikusok". A holdbeli eszközök gyarapodásával kifejlődhet a tartós emberi jelenlét is. Egy másik javaslat, ami az ILEWG ülésén megvitatásra kerül egy asztrobiológiai küldetés a Hold déli-sarkára.

Paul Lowman, a NASA Goddard Űrrepülő Központ tudósa, a Hold nagy elkötelezettje kifogyhatatlan a szavakból, ha a robot expedícióról kérdezik. Az elsődleges célkitűzés egy négyteleszkópos passzívan hűtött szubmilliméteres interferometrikus elrendezés (LSPECS) elhelyezése a sarkvidéken. A teleszkópok lehetővé tennék a "molekuláris csillagászatot", jövendöli Lowman. Több mint 120 molekuláris dolgot sikerült eddig felfedezni a csillagközi űrben, a hatalmas molekuláris felhőkben. A dolgok legtöbbje lehetséges prebiotikus anyag, melyből feltehetően kialakult az élet a Földön és talán más bolygókon is.

A teleszkópok a Shackleton kráter északi, föld felé eső oldalán helyezkednének el. Az ott uralkodó alacsony hőmérséklet ideális a szubmilliméteres csillagászat számára. Ennél is jobb helyszín lehet a tartósan árnyékkal borított kráterek, mint a Shackleton alja. Lowman szerint ez a tervezet 5-10 éven belül megvalósítható lenne, kivitelezése teljes mértékben végrehajtható robotok alkalmazásával és kiváltaná a műhold formációk felküldését.


A Hold felénk néző oldala relatíve sima, a túlsó viszont kráterekkel gazdagon borított

A Holdra való visszatérés az amerikai űrprogram potenciális új célkitűzése. "A NASA nem tervezi az űrállomáson túli emberi űrkutatást. Mégis az emberi űrrepülés teszi ki az űrhivatal költségvetésének zömét, emellett ez kapja a legnagyobb támogatást a közvélemény részéről is. Új követendő cél nélkül az emberi űrrepülés megrekedne, veszélybe sodorva a teljes civil űrprogramot is" - vélekedett Paul Spudis, az Alkalmazott Fizika Laboratórium tudósa, aki nem hiszi, hogy a közvélemény csupán az emberi Mars expedíciót támogatná.

"Egy ilyen program két okból is kétséges kimenetelét tekintve: egyrészt technikailag túl nagy a kihívás, legalább egy évtizedbe telne az elindítása, másrészről túl sokba kerülne ahhoz, hogy a Kongresszus áldását adja rá" - magyarázta Spudis. "A Holdra történő visszatérés küldetése során megtanulhatjuk, hogyan használjuk fel a bolygónkon kívüli erőforrásokat. Egy ilyen küldetés technikailag szintén kihívást jelent, viszont elérhető távolságban van. A visszatérés az első lépést jelentené az igazi szabadsághoz a világűr és a Naprendszer bolygói felé."

Az ülésen nagy viták várhatók a már sokat taglalt holdbeli vízkészletek létének kérdésében is, különösen a legutóbbi Bruce Campbell által végzett megfigyelések kapcsán, melyről korábban már részletesen beszámoltunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sub #25
    jóvanna! :D
    Magam részéről a témát lezártnak tekintem!!!
  • [NST]Cifu #24
    Na te kétkedőzseni, azon elgondolkoztál, hogy már a 60-as évek közepén (Voszhod és Gemini missziók alatt) készültek az űrben fényképfelvételek? Sőt, akkor még nem is beszéltünk az első kémműholdakról, pl. a Korona-műholdakról, amelyek évekkel a Hold-utazás elött már képeket készítettek...
  • mrzool #23
    Már miért ne készülhetnének képek? Láttad te egyáltalán azt a kamerát? Nem kétfilléres eldobható papírfényképezőgép... Engedd meg, hogy idézzek egy másik fórumról:

    "Hasselblad 500EL
    Normálobjektív: Planar 2,8/80mm
    Nagyméretű kioldógomb a gyors és könnyű használatért
    Elektromos filmtovábbítás
    A gép tetejére egy egyszerű keresőt lehetett rögzíteni

    Az űrutazásokhoz használt fotófelszerelések funkcionális és megbízhatósági követelményei extrém magasak. Egy, a holdutazáshoz használt Hasselbladnak a következő teszteken kellett megfelelnie:
    - ±20g gyorsulás minden irányban kb. három percen keresztül
    - 30g ütés 11ms ideig
    - nyomáskülönbség 1 at-tól 10 '° mmlHg-ig
    - hőmérsékletkülönbség -130°C és + 100°C között
    - 100% páratartalom mellett öt napig üzemképes 0-50°C között

    Az 1967-es Apolló szerencsétlenség után a NASA egy átfogó biztonsági programot vezetett be, hogy a kabint a lehető legtűzbiztosabbá tegyék. A fotó, film és televíziós felszerelést is alávetették tűzbiztonsági ellenőrzésnek. Ezek során a Hasselbladnak be kellett pl. bizonyítani, hogy a kamera elektronikus filmtovábbítása nem okoz szikrát. A tiszta oxigén kabinban ez katasztrófához vezethetett volna. Használat előtt a kamerák motorjait melegíteni kellett."
  • Sub #22
    Na,te fizikazseni akkor azt mond meg hogy hogy készülhetnek olyan szélsőséges körülmények között egyáltalán képek + film?? napi hõmérséklet ingadozásról nem is beszélve >100 K - <400 K
  • mrzool #21
    Cifu már válaszolt, én csak keveset tennék hozzá:

    "az akkor is olyan kurva szabályos"

    Szerintem meg nem, mindenki azt láta bele, amit akar...

    "Holdon lobog az amerikai zászló"

    Nem lobog, hanem rezeg a rúd, mikor beleszúrják a talajba. Mond az neked valamit, hogy csillapított rezgés?

    De az árnyék, zászlólebegés és csillag dolog mind azt bizonyítja, hogy nagyon fiatal lehetsz, hiszen ez általános iskolás fizika...
  • [NST]Cifu #20
    Pont a Nappal ellentéstesn állnak néhol meg össze-vissza aztán a két űrhajósnál hol az egyiknek hosszabb hol a másiknak az árnyéka!

    Egyenletlen talajon a Földön is ilyenek az árnyékok...

    a légkör nélküli Holdon lobog az amerikai zászló

    Egész pontosan meglobban olyan alkalmakkor, amikor a közelben dolgozó űrhajósok által felvert por éri. Bár igen kis mennyiségű porrol van szó, de mivel a csökkentett gravitációval kell számolni, jóval kisebb erőhatás is elég ahoz, hogy a zászló megmozduljon...

    az égbolton nem láthatók csillagok

    Meglepő. A 60-as, 70-es évek optikai csúcsteljesítménye ugyanis nem rendelkezett olyan fényérzékennységgel, hogy a nagyon világos Holdfelszin mellett elegendő fényt tudjon begyűjteni az ahoz képest csak pislákoló csillagok fényéből.

    De álljon itt egy élő példa: STS-113 felvétele a Hold-ról (2002. Nov. 25.) - a képet nézd meg először kicsinyítve (vagy klikkelj ide). Lám, nem látni csillagokat. Aztán nézd meg teljes méretben (az IE6 esetén a kép jobb alsó sarka felett tarsd egy kicsit az egeret, amíg megjelenik a teljes képernyős nézet jele, és klikkelj rá, mivel a böngésző alapból az ablak méretéhez igazítja a képek méretét), és nicsak, ott vannak azok a fránya csillagok, de alig láthatóan, mivel a fényképezőgépet 'elvakítja' a Hold.

    felépítése is rendre eltér a különböző felvételeken

    A leszállóegység asszimetrikus kiképzésű, nincs két egyforma oldala, ezért ha külömböző oldalról nézed, akkor tényleg eltér a felépítése...

    De mondjuk tényleg tökmind1, lévén, hogy azt sem hinnéd el, ha a saját két szemeddel látnád a Holdon maradt leszállóegységet és felszereléseket, plusz az USA-zászlót...
  • Sub #19
    Tudod más dolgom is van mint egész nap ideírkálni...
    Szal én nem is mondtam hogy tudpmányos az a műsor!
    Egyébként meg a szokásos érveket hozták fel! C betű ( az akkor is olyan kurva szabályos mint egy "©" jel! Aztán az árnyékok! Pont a Nappal ellentéstesn állnak néhol meg össze-vissza aztán a két űrhajósnál hol az egyiknek hosszabb hol a másiknak az árnyéka! a légkör nélküli Holdon lobog az amerikai zászló, az égbolton nem láthatók csillagok és a leszállóegység felépítése is rendre eltér a különböző felvételeken. Na mind1! Én lezárom a vitát! Ha igaz volt igaz ha nem nem! Ja és ezt még várjuk meg! egy magánkézben lévő társaság, a Transorbital műholdat állít pályára a Hold körül, és ez nagyfelbontású kamerájával már képes lesz arra, hogy képeket készítsen a küldetésekből esetleg ottmaradt felszerelésekről
  • mrzool #18
    OK, akkor most sem maradtam le semmiről.:) Annyira szánalmasnak és primitívnek tartom, aki hisz ezekben a moon-hoax összeesküvés elméletekben - szerencsére még egy ilyen emberi példánnyal sem találkoztam személyesen, mindig csak fórumokon és fókusz-szintű műsorokban tűnnek fel.

    Apropó fókusz: Sub! Mióta számít tudományosan hiteles műsornak a fókusz?

    Egyébként hogyhogy nem írtál vissza? Megtudtad az igazságot, hogy mégis jártunk a Holdon (6-szor is!:)), és most kognitív disszonanciában szenvedsz?:) Szegény szerencsétlen...
  • [NST]Cifu #16
    Csak a szokásos. A sok ostoba azon görcsöl, hogy márpedig akkor sem járhatott ember a Holdon.

    Amúgy aki valóban tudni akarja, mi a helyzet az Apolló-11-el, az a BME-n okulhat. Az Apolló-11 ugyanis felvitt egy prizmát, amelyel a Föld-Hold távolságot lehet irgalmatlanul pontosan megmérni (gyk.: a fény sebessége ugye ismert, namost ha A pontról megvilágítunk lézerrel a B ponton lévő tükröt, és pontosan megmérjük, hogy mennyi idő múlva ér vissza, akkor kiszámolhatjuk, hogy mekkora a két pont közötti távolság). Erre a Prizmára magyar tudósok is "fellőtek" lézersugarat, és (milyen meglepő) a visszatérő sugarat is befogták...
  • mrzool #15
    Jókor szólsz... Bár amúgy se tudtam volna nézni, mert ahol jelenleg vagyok, nincs a közelben TV.

    De ezek szerint te láttad. Elmesélnéd a saját szavaiddal, hogy miről beszéltek? Mondd el légyszi, miért is nem volt holdraszállás! Érdekelne a cáfolat!:))