Hunter

Megismétlődhet a "tökéletes űrvihar"

Újabb napkitörésekkel kell megküzdenie a Földnek, azonban ezek a viharok csupán széllökések ahhoz az elektron zuhataghoz képest, ami 1859-ben, a "tökéletes űrvihar" idején érte bolygónkat. A tudósok szerint előbb vagy utóbb a Nap újabb pusztító időjárást zúdít ránk.

Azt még nem tudjuk pontosan mire is számíthatunk, amíg véget nem ér, azonban a modern kommunikációs rendszerek valószínűleg úgy fognak kinézni, mint egy tengerparti ház, amin hurrikán söpört végig. 1859 szeptemberének elején a távíró vonalak hirtelen elnémultak az Egyesült Államokban és Európában, a kisülések pedig kiterjedt tüzeket okoztak. Színpompás aurórák - melyek rendszerint csak a sarkvidékeken láthatók - ragyogtak Róma és Hawaii felett.

A 144 évvel ezelőtti eset háromszor erősebb volt az elmúlt évszázad legerősebb űrviharánál, ami egy teljes kanadai megye, Quebec áramellátását iktatta ki 1989-ben. Az 1859-es esetről készült új tanulmány, melyet a NASA JPL kutatója, Bruce Tsurutani készített régi és újonnan napvilágot látott adatokból, részletesen taglalja az írott történelem legerősebb napenergia csapását. Az űrviharok a napkitöréseknek köszönhetőek, töltött részecskéket ontva ki magukból, egy forró gázgömböt.


A Nap másodpercenként egymillió tonna anyagot veszít, melytől a Föld - a sarkoknál elvékonyodó - mágneses pajzsa véd meg minket

"A Napból kilövellt plazmagömb eltalálta a Földet. Ez nem nevezhető ritkának, ami azonban megelőzte mindezt, az már annál inkább szokatlan volt" - magyarázta Tsurutani. "A plazma hihetetlenül nagy sebességgel érkezett, mindössze 17 óra és 40 perc kellett hogy megtegye a 150 millió kilométeres Nap-Föld távolságot, ami általában 2-4 napot szokott igénybe venni. A gömb mágneses mezői rendkívül erősek voltak, ezen felül, ami a legfontosabb, hogy ezek a mezők ellentétes irányúak voltak a Föld mágneses mezejével."

A Föld mágneses mezeje általában megvédi a felszínt az úgy nevezett napszéltől, sőt többnyire a napviharok ellen is kellő védelmet nyújt, ahogy az történt múlt pénteken is, azonban ez nincs mindig így. Az akkori társadalom nem úgy észlelte a vihart, mint a mai. A távíró mindössze 15 éves volt, nem volt televízió, nem voltak átjátszó műholdak, sőt még elektromos hálózat sem. Tsurutani elmondta, a tudósok még ma sem képesek pontosan megmérni vagy előre jelezni milyen erejű vagy irányú lesz a Föld mágneses mezeje, amikor egy vihar érkezik. A viharok előre jelezhetők és Tsurutani szerint egyszer még szembe kell néznünk egy 1859-eshez hasonlóval. "Könnyen lehet, hogy az még erősebb lesz"- tette hozzá. "Hogy mikor jön el, azt még nem tudjuk."


A legfrisebb Napról készült felvétel

Bernhard Fleck, az ESA Nap-figyelő SOHO műholdjának tudósa szerint a következő nagy napvihar észlelhető lesz, azonban ez csupán egy része a történetnek. "A Tsurutani által leírt gigantikus esemény időben felismerhető lesz a SOHO-val és más műszerekkel is" - mondta Fleck. "Teljes méretét azonban csak akkor tudjuk felmérni, ha már ideért, bár a jövő űreszközeivel ez a hiányosság is kiküszöbölhetővé válhat."

A pénteki vihar két Jupiter méretű napfoltból eredeztethető, azonban ez a vihar a vártnál kisebb károkkal vonult el, a második, ami még előttünk van, az ennél gyengébb lesz. Ezeket a jelenségeket nanoteslában mérik, és hogy fogalmunk legyen az 1859-es viharról kicsit el kell mélyednünk a számokban. Minél kisebb az érték annál erősebb a jelenség. Egy átlagos vihar -100 nT, az erősebb, károkkal járó társaiknál ez az érték -300 nT körül van. Az 1989-es kanadai kitörésnél -589 nT-t mértek, míg az 1859-es tökéletes vihar becslések szerint -1760 nT körül mozoghatott.

A Föld felszínén tartózkodó emberek általában biztonságban vannak a legnagyobb űrviharok esetén is, a technika azonban komoly veszélybe kerülhet. "1859-ben a technika igen alacsony szintű volt a maihoz viszonyítva, viszont a ma technikája jóval sérülékenyebb" - mondta Tsurutani. Egy erős vihar túltöltődéshez vezethet az elektromos és kommunikációs vezetékekben, melyek ma már behálózzák szinte az egész bolygót. A töltéssel rendelkező részecskék a műholdakat is tönkretehetik, ahogy az tapasztalható a gyengébb viharok esetében is. Az űrvihar felmelegítheti a légkör felső részét, mely ennek hatására kitágul, megint csak veszélybe sodorva a földközeli műholdakat. "Ez fokozott gravitációs vonzást jelent a műholdak számára, melyek elveszhetnek a légkörben" - mondta Tsurutani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #35
    A masik dolog meg, hogy az az egymillio tonna anyag nem a foldre jon mind, ennek csak egy toredeket kapjuk meg fotonok formajaban.
  • TheZsenyka #34
    A nagy sebességű légkörrel történő surlódás felhevíti és elpárolog. Inkább ez a gáz.
  • Bonewerkz #32
    ezek amcsik, csak misztifikaljak az egeszet, persze, hogy nincs itt fokozott gravitacios ero, csak a lelassult muholdakra hato centrifugalis ero nem tart mar ellent a tomegvonzasnak, igy a muholdak aztan lepottyannak.
    viszont, ha mar a gravitaciot is belekeverik, ugy izgalmasabb a dolog, jobban lehet misztifikalni:)
  • gz8 #27
    Meg nemecsek, mi?
  • gz8 #25
    Ja, 11 éves a ciklus (mázlisták vagynunk, hogy nem 28 nap ), de ha emlékezetem nem csal, a tavalyra jósoltak az ideihez képest kutya füle
  • Darth Sith #20
    ez kezd nem tetszeni...
  • TheZsenyka #13
    Előbb vagy utóbb mindenképpen bekövetkezik egy nagy kiterjedésű katasztrófa, ennek a megállapításához nem kell sem tudósnak sem jósnak lenni. Elkerülhetetlen és kész. Nem feltételezem, hogy az emberiség technológiailag olyan szintre tud emelkedni, hogy ezt megakadályozza vagy megkerülje. Holnap, jövő héten, kétezer év múlva vagy pár százezer év múlva, de bekövetkezik. Lehet, hogy már mi is élőben nézhetjük a "Dark Angel"-t. Feltéve, hogy az erősebbek közé tartozunk. Majd kiderül.
  • Benedekco #11
    ezt most honnan vetted? de most komolyan!
  • Benedekco #10
    itt pl esik eső! :D
    és nem látni semmccse höhö
  • Cat #8
    ma este magyarország felett is látható a sarki fény!