Hunter

A tudomány szolgálatába szegődik az origami

Amikor Taketoshi Nojima a jövőről álmodozik, összehajtogatható értelemben teszi azt. A Kyoto Egyetem tudósának inspirációja az origamiból fakad. Amit sokan csak hobbinak tekintenek, a tekervényesen meghajtogatott papírlapokból törékeny objektumokat létre hozó japán népművészet, szárnyakra kapott a tudósok, matematikusok és mérnökök újkeletű lelkesedésétől, amely egyre nagyobb méreteket ölt.

Kutatók ássák bele magukat a mesterség számtalan rejtett szabályaiba, fortélyaiba és korlátaiba, hogy forradalmasítsák a vizes palackoktól az autók lökhárítójáig mindennek megtervezését és működtetését.

"Az origami elmélet mindenen alkalmazható" - hangoztatja Nojima, a terület egyik legfőbb japán szakértője. "Az origami mindenhol jelen van." Nojima az ősi művészet alapelveit az energiát nagyobb hatásfokkal felhasználó műholdak tervezésére használja. Az Egyesült Államokban Robert Lang, egykori NASA kutató és origami mester tudását egy szoftver megalkotásába fektette, az úgynevezett TreeMakerbe, mellyel a kaliforniai Lawrence Livermore Laboratórium tudósai minden eddiginél könnyebben szállítható csillagásztávcsöveket terveznek, ami úgy nyílik ki, mint egy virág.

Ichiro Hagiwara, aki a gépjárműgyártásban dolgozik, az origami elvei alapján újra gondolja az autók ütközéskori energia elnyelő módszerét. Az origami alkalmazásokra lépten-nyomon ráakadhatunk. Térképek, légzsákok, sátrak, instant élelmiszer csomagolások és a stadionok kupolái csupán néhány példa arra, amik e tradicionális mesterség matematikai elemeit hasznosítják.


A hajtogatás művészete nem csak egyszerű gyerekjáték

A terjedelmes, csak beavatottak számára érthető teóriákkal ellentétben a tudósok szerint az origami matematikai szépsége egyszerűségében rejlik. A behajtogatott vonalak egybeolvadnak, hogy egy költői, egybefolyó geometriát alkossanak. Bár az origami ipari alkalmazásai mögött álló matematika hagyományos társából építkezik, van egy lényeges különbség - a háromdimenziós tulajdonságok. Egy origami daru háromdimenziósnak tűnhet ugyan, valójában csupán kétdimenziós, mivel egyetlen egyszerű síkból készült. A mérnökök szerint az origami használatával a napelemek könnyedén kifeszíthetők az űrben, a műanyag palackok úgy hajthatók össze akár egy harmonika.

"Az origami egyik előnye, hogy az egyik irányba remek a stabilitása, míg a másikba nagyon alacsony az ellenálló képessége" - magyarázta Arzu Gonenc Sorguc, a Tokiói Műszaki Egyetemen vendégeskedő török professzor. Egyes tudósok szerint ezek a jellemvonások, melyek a szerkezetet ellenállóvá teszik különböző belső és külső erőknek, akár életeket is menthetnek.


Segít a napelemek tárolás közbeni helymegtakarításától kezdve...

Hagiwara az idén egy olyan kutatásba kezdett, ami origamiszerű struktúrával látja el az autókat, így azok nagyobb energiát képesek elnyelni az ütközésekből és minimalizálják az utasok sérüléseit. A lelkes mérnök 24 esztendőt töltött el a Nissan Motors-nál a balesetek mögött meghúzódó erőhatásokat tanulmányozva, mégis csak most, Najima kutatásait olvasva döbbent rá az origami adta lehetőségekre. "Hirtelen bevillant, az origamival jelentősen csökkenthetnénk az ütközések hatásait" - mondta. "Előtte meg sem fordult a fejemben ez az elv."


...az autók biztonságosabbá tételig rengeteg területen

Nojima, aki a repülés és az űrhajózás területén dolgozik az origamit a napvitorlák hatékonyabbá és alkalmazhatóbbá tételéhez használná fel a műholdak számára. A lehető legkevesebb területet használja, a vitorla pedig egyetlen könnyed mozdulattal kibomlik amint az űrbe ér. A papír origami spirál hátsó oldalának meghúzásával érhető el ez a hatás. Az origami természettel való összefüggése keltette fel Nojima érdeklődését, amikor hasonló mintákat fedezett fel a napraforgók és a csigák spirális szekvenciáiban. Alapelve, mely szerint az élő dolgok szervesen képesek kapcsolódni az ember alkotta objektumokhoz, egy hajtogatható ház elképzeléséhez vezetett, amit keresztül-kasul futó fémgerendákkal tervezett. Egy földrengés hatására ez a szerkezet nem omlik össze, legfeljebb valamelyest összenyomódik.

"A földrengések vagy természeti katasztrófák idejére beköltözhetünk egy ilyen házba, és újra felhasználhatjuk a sértetlen elemeket" - magyarázta. Minden futó kutatás mélyén ott van, hogy az origami most már többnek számít, mint egyszerű gyermekjáték, bár többségük nem fog megvalósulni az elkövetkező 5-10 éven belül.

"Most már van értelem az origamiban" - mondta Sorguc. "Nem csupán játékként tekinthetünk rá, sokkal inkább valami olyanra, ami valós és hasznos a műszaki tudományok számára."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balea #7
    Az se véletlenül törik totálkárosra. Megúszhatná az autó kissebb karcolással is, de lehet, hogy akkor Te lennél totálkáros(bocs a morbid példáért).
    Egyébként a természet és a régi idők embere szinte már mindent feltalált, csak észre kell venni és hasznosítani...
  • Bonewerkz #6
    szerintem ezt mar amcsik regota alkalmazzak, F117 lopakodo pl tisztara ugy nez ki, mint egy nagy papirrepcsi :DD
  • [HUN]PAStheLoD #5
    lol ez jól néz ki remélem beválik és hasznos is lesz :)
  • Alien_AM #4
    Xebi ez meg anal is elavultabb. Japanban nem ember hajtogat hanem "gép".
  • gz8 #2
    Tudod, hogy mi kell egy Trabi karosszériájának javításához? Egy origamis könyv és kartonpapír!
  • rolika #1
    azt hiszem, én azt a triceratopszot egész életemen át hajtogathatnám... :-)

    egyébként jó ez az autóbiztonsági ötlet, csak éppen a legkisebb koccanástól is totálkáros lesz a kocsi :-D