Hunter

Bakteriális akkun dolgoznak a tudósok

Megvalósítható egy olcsó, hordozható akku, ami cukorevő baktériumokon alapul, jelentették be a tudósok. Egy tengeri üledékekben talált új mikroba képes elektromossággá alakítani a cukrot, jóval nagyobb hatásfokkal, mint bármely más eddig ismert organizmus.


Cukrot eszik, áramot termel
Mivel a környezetünk bőséges cukorkészletekkel rendelkezik, az új baktériumot alkalmazó akku gazdaságos elektromosságot biztosíthatna a világtól távol eső helyek számára is. Bár jók a kilátások, a kutatók szerint további fejlesztőmunka szükséges a kereskedelembe való bevezetés előtt. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy lehetséges mikrobák felhasználásával szerves anyagból elektromosság előállítása, azonban maga a folyamat nehézkés és költséges volt. Most a Nature Biotechnology folyóiratban megjelent publikációban a Massachusetts-Amherst Egyetem kutatói arról számolnak be, hogyan képes a Rhodoferax ferrireducens baktérium egyszerű, a gyümölcsökben is megtalálható cukrot elektromossággá alakítani.

"Nagy az érdeklődés a mikroba szintű üzemanyagcellák iránt, melyek cukrot próbálnak elektromossággá alakítani" - nyilatkozott Derek Lovley az egyetem részéről. "Azonban a múltban, legjobb esetben a rendelkezésre álló elektronok 10 százalékát alakították át, ezt az arányt sikerült feltornásznunk 80 százalékra." Az R. ferrireducenst Virginia állam tengeri üledékeiben fedezték fel.

"Egyedülálló organizmus" tette hozzá Lovley. Képes elektromosságot előállítani egyszerű cukrokból táplálkozva, mint a glukóz (a cukor fő formája a környezetben), a fruktóz (a gyümölcsökben található cukor), a szukróz (a cukornádban és cukorrépában található) és a xilóz (a fa és a szalma alkotóeleme). "Bár az új eljárás nagy hatásfokú, mégis lassú és jelenlegi állapotában nem beszélhetünk túl sok energiáról, amit termel az nagyjából egy számológép számára elegendő."

Mindezek ellenére a prototípus 25 napon át bírta az elektromossággal való ellátást. Alapjaiban a bakteriális akku lehetővé tenne egy 60 wattos villanykörte működtetését 17 órán át egy csésze cukorral, azonban a kutatók hangsúlyozzák, rengeteg munkát kell még elvégezniük, mire a kereskedelemben is megjelenhet az új áramforrás, amit olyan környezetekben használhatnának, ahol nehézkés vagy költséges az akkuk feltöltése. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma szintén érdeklődik az eszköz iránt víz alatti mikrofonjaik és szonárjaik energiaellátásához. A szegény, világtól elzárt társadalmakban élők számára is lehetővé válhatna, hogy a háztáji hulladékot elektromosság előállítására fordíthassák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #14
    jeee... boci mobiil? :DD
  • moran #13
    "Bár az új eljárás... ...amit termel az nagyjából egy számológép számára elegendő."
    Hadd kérdezzem meg:
    Mennyi kis izé termel ennyi áramot? Egy laposelemnyi, egy szobányi, esetleg egy focipályányi?
  • antijedi #5
    számold ki :P