Spencer

Új chipgyártási technológia az IBM-től

A világ egyik legnagyobb számítógépgyártó cégeként nyilvántartott IBM kutatói egy olyan új chipgyártási technológiával álltak elő, mely állításuk szerint néhány éven belül minden korábbinál nagyobb teljesítményű és nem utolsósorban hatékonyabb működésű processzorokat fog eredményezni.

Szó sincs arról, hogy a Big Blue munkatársai esetleg feltalálták volna a spanyolviaszt, hanem egyszerűen "csak" arról, hogy a már ismert feszített szilícium, illetve SOI (Silicon On Insulator) technológiákat ugyanazon szilíciumszeletek esetében egyszerre kívánják felhasználni. Mint ismeretes, a feszített szilícium technológia révén javul az elektronok mozgékonysága, vagyis az elektronok gyorsabban képesek mozogni a szilíciumban, az SOI eljárás pedig komoly segítséget nyújt a chiptervező mérnökök számára mostanság egyre nagyobb gondot okozó kóboráram csökkentésében.

Az IBM munkatársai a hivatalos bejelentés kapcsán elmondták, hogy az említett két technológia együttes felhasználásával készülő első kísérleti processzorok várhatóan még ebben az évben el fognak készülni. A kutatók becslése szerint ezek a vadonatúj chipek megközelítőleg 20-30 százalékkal nagyobb teljesítményre lesznek képesek, mint elődeik. Mindkét eljárásnak meg van a maga előnye és minden jel arra mutat, hogy ezenkívül képesek egymás hatékony kiegészítésére is - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője.

A processzorgyártó cégek számára mostanság egyre komolyabb gondot jelent, hogy oly módon növeljék termékeik teljesítményét, hogy közben a fogyasztás, illetve a hőtermelés ne, vagy csak minimális mértékben növekedjen. A jelenleg forgalomban lévő processzorok némelyikében már több százmillió tranzisztor található, és a Moore-törvény értelmében a mikrochipekben található tranzisztorok száma átlagosan 18 havonta megduplázódik. Az IBM által kifejlesztett SOI volt az első olyan technológia, mely kifejezetten a processzorok energiaügyi problémáit hivatott orvosolni. Az SOI az elmúlt időkben be is váltotta a hozzáfűzött reményeket, és nem árt tudni, hogy az Advanced Micro Devices (AMD) nemrégiben debütált Opteron processzorai ilyen megoldásra épülnek. Az Intel a feszített szilícium technológia mellett tette le a voksát, és a hamarosan bemutatkozó Prescott és Dothan chipek esetében már fontos szerephez fog jutni ez az új megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #2
    Nem szükségszerűen.
    Gondolom most kétszer olyan okos vagy, mint feleennyi idős korodban