Hunter

Gép az ember ellen: sakk-matt

Gari Kaszparov lehajtott fejét a kezébe temeti. A kétségbeesés jelei ezek, vagy csak egy percnyi pihenés lenne világbajnoki címének visszaszerzésére irányuló könyörtelen küzdelemben, a sakk reklámozásában és az emberiség képviseletében az ember és gép közötti gigászi küzdelemben?

Ő az utóbbit vallja, azonban senki sem okolhatja a történelem legnagyobb sakk nagymesterét, ha magába roskad. Saját tapasztalatai mondatják vele, hogy a sakktábla emberi uralmának vége szakad. Az agyak sportjában a szilícium uralkodik.

Ennek ellenére Kaszparov újabb csatára készül. Novemberben játssza harmadik, nagy érdeklődéssel kísért gép elleni mérkőzését. Az első 1997-ben zajlott az IBM Deep Blue-ja ellen, melyről a mai napig állítja, hogy a gép tisztességtelenül játszott ellene. Az idei év elején csalódást keltő döntetlent ért el Deep Junior ellen, melyet két izraeli programozott. A harmadik ellenfél az X3d Fritz lesz, egy világklasszis program, melyet úgy módosítottak, hogy háromdimenzióban is játszató legyen, azaz 3-D szemüvegekkel azt az illúziót keltik, hogy egy virtuális sakktábla lebeg Kaszparov és a monitor között. Kaszparov hiszi, hogy egy ember még mindig kiharcolhatja a győzelmet a világ legjobb sakk programja ellen, bár a lehetőség kezd egyre inkább beszűkülni.


Néhány éven belül akár egyetlen győzelem egy hosszú játéksorozatban "az emberi géniusz győzelmét" jelentheti, mondta a nagymester. Eközben a Deep meccseket úgy értékelik, mint az emberek és gépek között kialakuló feszültség kezdete.

Emberiességünk eredményezi mélyreható versenybeli hátrányunkat, ennek szelét már megérezhettük a Deep Blue meccsen. Kaszparovot annyira kihozta a sodrából az IBM taktikája - alapvetően a számítógép mindenáron a győzelemre játszott, míg Kaszparov egy nemes küzdelemre számított - hogy a nagymester látványosan elherdálta az utolsó játékot és így az egész mérkőzést is elvesztette. A januári Deep Junior elleni összecsapás azonban már tisztábban mutatta a problémát. Kaszparov megnyerte az első játékot és döntetlenre utazott a másodikban. Mindazonáltal a harmadik játékban erős kezdés után kirívó hibát vétett. Ekkor vált világossá, hogy amikor számítógépek és emberek mérkőznek, már nem ugyanarról a játékról beszélhetünk. Kaszparovot oly módon tarolták le, ahogy egy érzéketlen gépet képtelenség. Ami még rosszabb, az előny ismeretében nem volt meg az a remény, ami az emberek esetében még meglehetett volna, hogy jól programozott ellenfele ki nem kényszerített hibát vét, és ezáltal visszanyerheti a játék felett az uralmat. A felismerés még a nagy Kaszparovot is megbénította, ami végigkísérte a mérkőzés során.


"Nem tudtam szabadulni attól a hibától" - mondta. "Mindig lerombolta a lelkierőmet, hogy tovább küzdjek. Minden játékban azon gondolkoztam, ha egy nagy csatába keveredem mi fog történni. Ez mutatja az emberi elme gyengeségét, hiányosságát."
A mérkőzés ekkor még döntetlen volt, következett a mindent eldöntő hatodik játék. Kaszparov gyorsan fölénybe került. Bármelyik ember ellen agresszíven lépett volna tovább és megszerzi a győzelmet.

"Még mindig megvan az esély a hibázásra" - idézte fel akkori gondolatmenetét. "A harmadik játékban is hibáztam. Ennek tudatában egyetlen döntés maradt. A vereség katasztrófa lett volna, gondolataimban egy döntetlen közelebb állt egy győzelemhez."

Kaszparov megdöbbentette a játszmát követő több millió nézőt, amikor döntetlennel zárult a játszma és a mérkőzés. Ijesztő lecke volt ez a csata a nagymester és lélektelen ellenfele között. Világunkat egy másik fajjal osztjuk meg, egy olyan fajjal, ami egyre okosabb és függetlenebb lesz az évek múlásával. Bár sokan kinevetik az elképzelést, hogy a gépek önállóvá válhatnak, ne feledjük, nem is olyan régen senki sem tudta elképzelni, hogy egy számítógép legyőzzön egy sakk bajnokot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CarlosBoy666 #41
    Rem még most 5 évvel később sem képes egyetlen sakkgép szupergép sem meglátni a győzelmet 2 mp alatt 50 lépében.
    kivéve ha az a végjáték nem egy királynőből és királyból áll!
  • CarlosBoy666 #40
    Rem még most 5 évvel később sem képes egyetlen sakkgép szupergép sem meglátni a győzelmet 2 mp alatt

    Dámában vagy malomban a gép verhetetlen annak van az előbbi 2 játékban nagyobb esélye a győzelemre aki kezd ezek a játékok fel vannak törve, vagyis a kis variációszámuk miatt a gépben már benne van az összes variáció! csak akkor lehet ezekben a játékokban a minden variációval rendelkező programot megverni , ha egy tökéletes játékossal játszik, és az ember kezd!

    A sakkot is fel lehet törni vagyis minden variációt tárolni, de a gépnek kell olyan képesség is h a variációból melyik lépés a legjobb ,ennek számolása olyan lenne mint elmenni a szaturnuszra.Nemzedékek játszanának egy sakkmeccset:)De egy variáció meglépése után szűkül az eddig eltárolt variációk száma. De ha a program 10 lépésnyire lát előre akkor ennyi raiáci közül kell meglelni a LEGHELYESEBBET=: nézd meg h a te egy lépésed után az ellenfeled hányat (pl a kiránynő lépésed után ő léphet gyaloggal futóval...)léphet és ezeket szorozd össze.Tárold el a felyedben ezt a számot, és válaszd ki a legjobbat:)(nem is olyan egyszerű:)pl amúgy több mint 10, de ha 10 el számolunk minden lépésben, akkor 10*10*10*10*10*10*10*10*10*10 a variáci száma.
    És ez még csak a 10. lépés és ha a játszma 50 lépés? de nem mindig 10 az egy lépésben léphető lépévariáció a véégjátékban kevesebb a középjátékban, és a megnyitásoknál több.

    <Barátok köztöt néztem közben, lehet h az egész szöveg egy nagy marhaság:)>
  • GodBadka #37
    Az a 20^20 ugye 20*20 akart lenni:)) de kulonben igaz egy 6 mélységű fában amelyiknek minde n pontjaból 30 leágazás van kb. 25 millió csúcsot kell kiértékelni (ügyes algoritmusokkal pl alfa-béta ez a szám csökkenthető) ez nálam egy egy 1200 MHz-es P3-on 30 mp-ig fut. Plussz egy szint a fában és már 15 perc az istenadta. Namost ez csak 3 lépés előregondolkodás (lépés-válaszlépés). Most gondolkodjunk el, hogy egy nagyvebnlépéses játszma, amelynek kiértékeléséhez 81 mélységű fa kell mennyi időbe telne:)) Persze az én időim nem a legjobbak ráadásul mini-max algoritmust használ ami végigmegy az összes csúcson, de mondjuk egy 10-szer hatékonyabb algoritmus 10000-szor gyorsabb spéci hardveren is elfutogatna néhány milliárd évig. Bár ez csak becslés, aki akarja számolja ki a 30^81-ent:)))
  • Cat #36
    másrészt anand mondta vmikor, hogy a gépek 5-6 lépésre "látnak előre", és simán megverhetők, ha ő a 8-9 lépésnél helyez el "csapdát". Az emberek könnyedén érzékelnék, a gép képtelen.

    egyébként szvsz kaszparov veresége bunda volt
  • Pheel #29
    Én azt mondanám, hogy ha van világosnak nyerő stratégiája és aszerint lép, akkor biztosan nyer. Van neki?
  • GodBadka #21
    Nem ez így nem teljesen igaz. Az úgynevezett kétszemélyes játékok összességére elmondható, hogy a kezdő félnek tud olyan stratégiát amivel győz, vagy ha a döntetlen lehetséges, akkor minimum döntetlenre hozza a játékot. Különben ez az egész valóban arról szól hogy a sakkprogramok nem annyira okosak, csak adott idő alatt sokkal több lépést tudnak kiértékelni. Másképp nem is lenne esélyük. A nyitásokat valamint a végjatékok meg eleve bele vannak égetve, mivel ebben olyan gyenge lenne a gép, hogy nem lenne esélye nyerni. Úgyhogy egyenlőre azt, hogy a sakkprogram gondolkodok elég erős túlzásnak lehet nevezni. A számítási teljesítmény és a gondolkodás nem ugyanaz. Egy sakknagymester 8-9 lépéssel gondolkodik előre és lépésenkén 1-3 lépésből választ a többi lehetőséget egy az egyben elveti. A számítógép ezt nem tudja megcsinálni ennyire jó algoritmust még nem tudott írni senki, vagy ha mégis sikerülne, akkor annak műveleti igénye olyan nagy lenne, hogy jobban megérné inkább a több csúcs kiértékelése, mint az okosabb algoritmus - erre különben van valami bizonyítás is. Na mopst ítram itt mindenfélét. Az a baj hogy csak a sakkprogramozásról órákat lehetne beszélni és ez a mesterséges intelligencia témakör hihetetlenül kicsiny része - de része.
  • Cat #13
    a lehetőségek száma zárt
    a táblán 64 mező van, a bábuk mozgása adott szabályt követ
    BIZTOSAN VAN olyan lépéssorozat - nem is egy, hanem rengeteg - amire a lépéshátrányban lévő fél (a fekete) garantáltan veszít
  • CH4R1ie #11
    "Az első 1997-ben zajlott az IBM Deep Blue-ja ellen, melyről a mai napig állítja, hogy a gép tisztességtelenül játszott ellene." Ja, és az én gépem Zsuzsi tegnap megcsalt. :D
    Tényleg, hány MHz-es volt a Deep Blue?
  • mireez #7
    igaz, elég baromság.. "más fajjal..." akkor az autók is:) meg a fegyverek:) meg a könyvek..... LOL
  • Sub #4
    "Világunkat egy másik fajjal osztjuk meg, egy olyan fajjal, ami egyre okosabb és függetlenebb lesz az évek múlásával. Bár sokan kinevetik az elképzelést, hogy a gépek önállóvá válhatnak..."
    Emberek, közeleg a Mátrix? :D