Hunter

Fénysebességű fegyverzet

Halálsugarak, fézerek, foton torpedók és olyan fegyverek, melyek nyom nélkül, azonnal elpárologtatják az ellenséget rendszeres kellékei a sci-fiknek. Azonban ami nem is olyan rég még rendkívül távolinak tűnt, az ma a valóság határát súrolja, ahogy az Egyesült Államok Haditengerészete előretör új fegyverkezési programjában.

A program célja hogy eddig soha nem látott elektromos fegyvereket, elektromágneses (EM) ágyúkat, nagy energiájú lézereket (HEL) és mikrohullámú fegyvereket állítson szolgálatba a nem túl távoli jövő hadiflottáin. Ha a program sikerrel zárul, akkor olyan "tengeri forradalmat" idéz elő, mint amikor a vitorlákat felváltotta a gőz meghajtás.

"Ezek a 'fénysebességű' és elektromos fegyverek alapjaiban változtathatják meg a tengeri és a tengerről történő hadviselést" - nyilatkozott egy interjúban Jay Cohen ellentengernagy, a haditengerészeti kutatások vezetője.


A Haditengerészet elkötelezettsége az integrált energia rendszerek és elektromos meghajtás mellett előkészíti a terepet a Bush kormányzat által oly áhított átalakuláshoz, a fegyverzet "generációs ugrásához". A Haditengerészeti Irányított Energia Fegyver Program Hivatal 2002. év elején történt megalapítása, mely az elektronikus fegyverek fejlődését ellenőrzi, és a program hivatali apparátusának év végi felbővítése, mely felvette a programba az EM ágyúkat, valóban fordulópont a haditengerészet történetében.

"Az irányított energiájú (DEW) és az elektromágneses fegyverek hajnalának megvan a lehetősége, hogy forradalmasítsa a hadihajók konstrukcióit és működtetését" - magyarázta Mike Mathis admirális. "Nem lesz szükség robbanószerekre a fedélzeten, és a lőszerraktár fogalmát is újra kell gondolnunk."

Az irányított energiájú fegyverek lézereket, mikrohullámú sugárzás kibocsátókat és részecskesugár-gyorsítókat foglalnak magukba. A hagyományos fegyverekkel ellentétben, melyek a célpont megsemmisítése érdekében a kinetikus vagy kémiai energián alapulnak (esetleg mindkettőn), a DEW energiával sérti, vagy semmisíti meg célpontjait; fotonokkal vagy részecskékkel melyek akár a fény sebességével, másodpercenként 300.000 kilométeres sebességgel száguldanak. Szinte azonnal eltalálják a bemért célpontot, nagymértékben csökkentve a nyomonkövetés és az elfogás által támasztott kihívásokat, mivel a célpont kitérési képessége jelentősen lecsökken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vik1984 #33
    miert jonne egy ilyen lepra helyre egy idegen civilizaciotol egy zekszpedicio?

    amugy szerintem az amik dugjak fol a cuccaikat!!!

    heilbush
  • [NST]Cifu #30
    1.: EM ellen más védelem kell, de mikrohullám és lézer ellen kerámia, karbon-karbon, és hasonló anyagok kellenek. Amúgy nem kell még ez sem, sem tükör, elég egy jó vastag és sűrű füstfüggöny :)

    2.: A 60km-et csöves tűzérségi tűzre értettem. Rakétatüzérség esetén a többszáz km a reális ofkoz.
  • SirBubu #29
    holhol????
  • TheZsenyka #27
    Életbe nem jönnek idegen lények. Kamu az egész.
  • StarFist #26
    Fiam...ha egy csillagközi űrhajózásra képes idegen faj azért jön ide, hogy háborúzzon (egy bolygóközi űrutazásra sem képes fajjal, értsd emberiség), akkor az amcsik feldughatják maguknak mikrosütőiket és a lézeres fogászati berendezéseiket, mert ezen a bolygón a hegyek sem maradnak a helyükön. Csak gondolj bele, hogy pl. egy foton meghajtású csillaghajón maga a hajtómű (foton tükör) a legnagyobb erejű fegyver. Semmi mást nem kell csinálni, mint a bolygó irányába fordítva bekapcsolni a foton hajtóművet. Ha pedig ne adj isten valami ennél is fejlettebb hajtóműrendszerrel rendelkeznek, akkor nyugodtan elkövethetünk egy nukleáris seppukut, mert a technológia elmaradottság okán csak "lándzsákat" tudnánk az ő high-tech cuccaik ellen kiállítani.
  • Laci73 #17
    Másrészt: az elektromos impulzus eszközök (EMI) illetve a belőlük készített ellen-rendszerek pillanatok alatt ócskavasat csinálhatnak a legkorszerűbb mikro és lézerfegyverekből is.
  • Laci73 #16
    Az amerikai (rém)álom

    Süssük meg ellenségeinket mikro és lézersugarakkal saját veszteségek nélkül - nagyjából ebben áll a háttérben meghúzódó gondolkodásmód. A technikának kell biztosítania az USA fölényét a világ más részeivel szemben (?)
    Kérdés mennyire biztosan - volt már a világtörténelemben egy bizonyos emberke, aki szintén a csodafegyverektől remélte saját hatalmának megőrzését és kiterjesztését... nem jött be neki...

    Szintén nem tudom nem észrevenni hogy mennyire militáns jelleget kezd ölteni az USA önmagáról alkotott képe - nesze neked Alapító Atyák és szabadság földje...

    Hajrá EU! (jobb híján)
  • Cat #14
    nem véletlen hogy először a flottánál fognak ezek megjelenni
    a hatékony működéshez szükséges generátorok hatalmas tömegüek, plusz még maga a kilövő/sugárzó eszköz mérete a kezdeti primitiv eszközöknél mindenképpen kizárja a mobil földi alkalmazást, de egy hajón kitérdekel hogy akár 40-50 tonna egy ilyen, amikor egy csatahajó lövegtornya 1200 tonna...
  • [HUN]PAStheLoD #12
    lol = Loud Ondo Launcher
  • TheZsenyka #11
    BAZEG = Ballistic Artillery Zero Energy Gun