JohnnyCage

ATI GPU lesz az Xbox második kiadásában

A szoftveróriás Microsoft egyes, meg nem erősített hírek szerint lezárja együttműködését a grafikus chipeket gyártó nVidiával a játékkonzol-piacon, és a rivális ATI Technologies megoldását tervezi alkalmazni az Xbox 2-ben.

A videójátékokkal foglalkozó Spong weboldal egyes fejlesztői forrásokra hivatkozva azt állítja, a Microsoft az ATI megoldásait tervezi alkalmazni az Xbox 2 játékkonzolban, amelyet a társaság hivatalosan még be sem jelentett.

Az eddig sem volt titok, hogy az nVidia és a Microsoft nem jött ki túlzottan jól egymással az Xbox kapcsán kialakult viszonban. A szoftveróriás a játékkonzolok veszteséges értékesítése miatt rá akarta venni az nVidiát, hogy csökkentse le az Xboxba szállított integrált grafikus alaplapi chipkészlet árát, amelyre a GPU-gyártó sokáig nem volt hajlandó. Szintén problémát jelentett, hogy a várakozásoktól elmaradó kereslet miatt a Microsoft kevesebb chipkészletet vett át az nVidiától, mint amennyi alkatrész leszállításáról eredetileg szó volt.

A hírt egyelőre mindkét fél egyszerű szóbeszédnek nevezte, és a társaságok képviselői érdemben nem is reagáltak rá.

Könnyen elképzelhető azonban, hogy a Microsoft döntése mögött sokkalta prózaibb ok áll, mint a két társaság megromlott viszonya. Mivel az nVidia nem rendelkezik a Pentium 4 chipkészletek gyártásához szükséges licensszel, egy Pentium 4 alapú Xbox 2-ből eleve ki lenne zárva a társaság.

A másik oldalról közelítve a hírt, amennyiben az Xbox 2 ATI grafikus alrendszert kap, szinte biztosra vehető, hogy a játékkonzol Intel Pentium 4 processzort fog tartalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CHEAPBOY_GA #20
    Az Ati gyartja de nem ok csinaltak!!! kulonbseg:)

  • CHEAPBOY_GA #19
    Hat persze:DDD
  • Borg #18
    Miért mi van vele?
    Csak csalással volt képes utólérni a 9800at.

    Amúgy meg talán inkább neked kellene elolvasnod a dx9ről szólókat...
  • Borg #14
    A MS+nintendo puszipajtásság is megvan egy ideje...

    Abszolut megalapozott tehát a pletyka, de persze kérdés, hogy ténylegesen mit hoznak ki belőle.
  • magyar ember 2 #13
    Oszt lenne benne VIA meg SIS alaplap. LOL.
  • CSOCSO #12
    Gc ben és X ben ATi kártya?:) nem hinném...GC és ATi dolog már rég megvan..
  • Mice #8
    már vártam...
  • sztavrosz #6
    "ATI GPU lesz az Xbox második kiadásában"

    Most örültök ATI fanatikusok?
    AMD proci lesz az XBOX 2-ben, ATI VGA és LINUX oprendszar. "egyes, meg nem erősített hírek szerint" Persze, persze! Kicsit gondolkozni is kéne!

    Az nVIDIA és az INTEL a király (valamint Kimi Räikkönen), aki mást mond az egy igénytelen buzi, schumacher imádó faxkalap!
  • Borg #5
    Másik összefüggés.
    Mit gondolsz ki az aki a microsoft DirectX (D3D) piaci pozicióját (monopóliumát) veszélyezteti?
    Az nvidia. CG, egyéni eljárások, shaderek stb.
    Ha az nvidián múlna, ugyanaz a korszak köszöntene be mint anno 3dfx korszakban, hogy minden más APIra lett irva, és csak 3dfxel futott, tehát glideon, vagy semmin...

    Másrészt, a DX9 kidolgozásában az ATI is benne volt, minthogy jóideig övé volt az egyetlen DX9 kártya, és még most is övé az egyetlen normális, és DX9 specifikációknak megfelelő. (Az FX ugye csak 16 és 32bit FPt tud, 24et nem, márpedig a DX9 24et ir elő, valamint az FXek HDM-et sem tudják).

    Magyarán egyátalán nem kell csodálkozni rajta, hogy a microsoft elfordul az nvidiától.
  • gonosz #4
    Az ibm legyartja az nv vpu-kat es eladja az nvidianak. eleg szimpla uzlet. nehogymar ne alljon erdekukben egy zsiros megrendeles:) tokmindegy nekik hogy az a chip milyen rendszer alatt fog uzemelni.. ha nem ok csinaljak meg, megcsinalja az ati, es nv-ibm 0 forintot keres rajta.

    mivel almos vagyok, a tevedes jogat fenntartom :)