Hunter

Utazás a Föld magjába: fikcióból valóság?

A nem rég bemutatott hollywoodi filmben a Föld középpontját derítik fel egy repedést robbantva a felszínbe, majd olvadt vas tonnáit zúdítva a behatoló szonda elé, így biztosítva az utat a magba. Hasonló elképzelésről számolt be egy tudós a SPACE.com-nak, ám ő nem a mozivásznon szeretné viszont látni ötletét, hanem a valóságban.

A Föld gyomrának felderítése tudományos értelemben is ambiciózus küldetés, általa rendkívül értékes adatokhoz juthatnánk. A szilárd belső mag gyorsabban forog, mint a külső, ami folyékony és a Föld mágneses mezejét tartja fent. A tudósok azonban nem tudják pontosan miért is van ez így, valamint a mag pontos összetételét és hőmérsékletét sem ismerik.

Ha a további kutatások bebizonyítják, hogy a küldetés valóban működőképes, akkor számos űrprojekttel felveheti a versenyt finanszírozási téren, mondta David Stevenson, a Caltech egyik bolygótudósa, aki számos NASA expedíció megtervezésében vett már részt. Stevenson a Nature magazin május 15-i számában számol be elképzeléséről.


Elképzelése szerint egy nukleáris eszköz lenne a legalkalmasabb a szükséges rés kirobbantására. Az esemény egy a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengésnek felelne meg. Legalább 100.000 tonna forró vasat kellene azonnal a repedésbe önteni egy kellőképpen védett szondával egyetemben, melynek nem kell nagyobbnak lennie egy grapefruitnál.

"Amint megteremtettük ezt az állapotot, a rés önmagát mélyíti" - magyarázta Stevenson. A vas súlya, ami sokkal sűrűbb a Föld külső régióinál a bolygó külső magjáig utat vágna. A szonda óránként 16 kilométeres sebességgel ereszkedhet, miközben mögötte a rés bezárul. A hetekig tartó expedíció célja, hogy megmérje a mag hőmérsékletét, elektromos konduktivitását és az összetételét.

"Több mint 10 milliárd dollárt költöttünk embernélküli űrexpedíciókra" - mondta Stevenson. "Saját bolygónkon azonban még csak 10 kilométeres mélységbe jutottunk. Az univerzum felettünk van és többségében üres" - jegyzi meg. "Ezzel szemben, ami alattunk van telis-tele van érdekes dolgokkal, melyek szinte teljesen ismeretlenek számunkra."

Az űrhajók rádión küldik vissza megfigyeléseit, a rádiójelek azonban nem terjednek a bolygón keresztül, így a Föld-szondának az adatok feljuttatásához alacsony intenzitású hullámokat kell keltenie, hasonlóan a hangszórók működési elvéhez.


"Gondoljunk úgy a szondára, mint egy dobogó szívre" - magyarázta Stevenson. "Mozgásba hozza a körülölelő anyagot, ezáltal hanghullámokat képez, ami a szondától a felszín irányába halad." Az ötlet némileg emlékeztet a "Mag" című filmre, melyben a "terranauták" behatolnak a Föld belsejébe, hogy újraindítsák a forgásában megállt magot, ami számtalan vészhelyzetet alakított ki a felszínen. Egy interjúban Stevenson kifejtette, miszerint ő már évekkel ezelőtt kigondolta a mag expedíciót, és a tudományos kapcsolat a fikció és az ő tényeken alapuló indítványa közt elhanyagolható.


"Azt azonban bevallom, hogy a film ösztönzött elképzeléseim leírására" - tette hozzá. A Föld és más bolygók eredetét és fejlődését kutató tudós elismeri, hogy elképzelésének e korai szakaszában nem túl nagy az esélye a sikernek. "Ugyanez igaz volt azokra az űrexpedíciókra, melyek azóta már sikerrel lezárultak, vagy az 1940-es Manhattan projektre" - mondta. "Természetesen nem hajszolnám, ha számos tanulmány kimutatná, hogy kicsi a valószínűsége, vagy éppen teljesen kizárt a megvalósítása. Azonban jelenleg egyáltalán nem ebben a szakaszban vagyunk."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • czihaki #19
  Ha el tudnák érni a fénysebességet, akkor le tudnának menni egészen a MAG-ig A MAG körül csak egy széles, kb 2000-2500 km üres- Tér van ami sötét, de nem forró és nincs gravitáció de IDŐ se,-- A MAG viszont veszélyes mert a fala plazmaszerű, megnyílni képes, érzékelő. Vagy is az odáig lejutó járművet vagy visszavágná az izzó láva örvényekbe, vagy megnyílna a fal és bevonzaná a MAG-ba, vagy egyszerűen eltaszítaná magától oldal irányba.-mint ahogy a geo-fizikusok által lesugárzottakat is igy tereli el.
 • Epikurosz #18
  Hülyeség.
  A CT és a PET során sem fúrják ki az emberek fejét, mégis belelátnak.
  Valami hasonlkó kell ide is, pld. neutrínó ágyú.
 • drfaust #17
  Szerintem fel kéne robbantani a földet, és egy műholdról színképelemzéssel meg lehetne állapítani milyen öszetevökböl áll! Aztán jöhet a nap is vagy a galaxis!
 • rolika #11
  melyik ország vállalná, hogy egy repedést robbantsanak a felszínén? atombombával? és hogy a túróba vinnének oda _egyszerre_ 100000 tonna olvadt vasat?
 • Poki #8
  De lehet marhaságot írtam ezzel a kohóval mivel az atomrobbantáskor akkora hő keletkezik ami szétolvasztja a vasat a picsába. Hacsak el nem párologtatja :) Javítsatok ki ha tévedek, de nukleáris robbantáskor több millió Cfok a hőmérséklet? Mert akkor mégicsak marad a kohós dolog, de akkor ki a picsa megy oda rés közelébe sugárzódni egy kicsit. Vagy építenek egy óriás robotot aki tökönpaszúlyon átviszi az olvadt 100000 tonna nyersvasat??? De az kurva sok ám!!!
  Ez lehetetlen.
 • Poki #7
  Gondolom azért mert a vulkánban az áramlások a Föld külső rétegei felé haladnak. A szonda meg befelé akar menni.
  Ezt a 100000 tonna forró vasat nem igazán értem. Mekkora kohó kell annak amiből ennyit ki lehet csapolni? Meg azt 1539 C-on tartani nem semmi dolog lehet míg kiszállítják, hacsak nem építenek neki indukciós kemencét. csak mikor ezzel megvannak akkor az egészet felrobbantják atommal? Mivel gondolom átköltöztetni elég nehéz (ha a helyszínen olvasztják), habár nem lehetetlen. Arra meg mi a biztosíték, hogy nem áll meg xx km után az egész haladás lefelé mert megdermedt a vas?

  Én ezt elképzelhetetlennek tartom, igaz nem vagyok geológus és nem is értek hozza.
 • Csudri #3
  "A nem rég bemutatott hollywoodi filmben a Föld középpontját derítik fel egy repedést robbantva a felszínbe, majd olvadt vas tonnáit zúdítva a behatoló szonda elé, így biztosítva az utat a magba." Emlékeim szerint az ég világon semmit nem öntöttek a "hajó" elé! Legalább olyan írná a cikket, aki tudja, hogy miről beszél!
 • gz8 #2
  Erről már Verne is írt jó 130 évvel ezelőtt.

  Azóta sem ágyúlövedékkel mennek a Holdra, meg a Föld gyomrába sem sikerült eljutni... Az a pár km még távolról sem a 6370 :-\
 • gz8 #1
  Hááááááááááát, nem is tudom. Ez azért kissé nehezebben kivitelezhető ötlet, mint mondjuk egy léghajó megépítése...