Hunter

Új elmélet Gagarin haláláról

35 évvel a szovjetek hőse, Jurij Gagarin halála után új elmélet látott napvilágot, kétségbe vonva mind a hivatalos, mind a bulvárlapok verzióit a balesetről, ami megfosztotta az egykori Szovjetuniót a világ első űrhajósától.

Igor Kuznyecov, nyugalmazott ezredes, a Moszkovszkaja Pravdának adott interjújában elutasította a hivatalos magyarázatot, miszerint a 34 éves Gagarin 1968. március 27-i halálát gépe egy időjárási ballonnal való ütközése okozta a Moszkvától észak-keletre fekvő Vlagyimir körzetben.

Gagarin 1961-ben robbant be a köztudatba, mint az első űrutazó ember, dicsőségét a szobrokon és a szovjet érdemrendeken kívül a Hold egyik krátere is megörökítette, mely az ő nevét viseli.

Kuznyecov, aki akkoriban mérnökként dolgozott a szovjet légierő felszereléseinek karbantartásán, elmondta, hogy Gagarin Mig-15-ös gépe "a repülés kezdetétől nem volt leszigetelve teljesen". Az űrhajós és másodpilótája, Vlagyimir Szerjogin "valószínűleg észlelte" a hibásan záródó ajtót a repülés során és megpróbálkoztak a kényszerleszállással, az akkori repülési eljárásoknak megfelelően, hangzik a nyilatkozat.

Amikor ereszkedési sebességük elérte a 140 métert másodpercenként, a kabin nyomása valószínűleg a két pilóta ájulásához, majd a repülőgép lezuhanásához vezetett, mondja Kuznyecov. "Befejeztem a küldetést. Úton vagyok visszafelé" - ezek voltak Gagarin utolsó szavai a balvégzetű repülésen. 1975-ben a szovjet szabályok megváltoztak, a repülőgépek süllyedési sebességét másodpercenkénti 50 méterre csökkentették, tette hozzá Kuznyecov.

Gagarin korai halála - hét évvel 1961-es űrutazása után - számtalan elméletet gyártott, részben, mert nem lehetett rekonstruálni a baleset részleteit. Egyesek szerint az űrhajós a KGB összeesküvésének áldozata lett, de akadtak olyanok is, mely szerint az idegenek rabolták el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #24
    Daniken első körben csak kérdéseket tesz fel. Nagyon jó kérdéseket. (Sok kérdése van, attól, hogy pár időközben talán megoldódott, marad mér épp elég!) Más is ilyen kérdéseket tenne fel, ha először találná meg, amiket ő mutat. Aztán második kötben próbál rá válaszokat találni. Nem kell elfogadi az ő válaszait, elő lehet állni jobbakkal. Éppenhogy sokszor a szakirodalom válaszai állnak gyenge lábakon.
  • BiroAndras #23
    "Nem értek veled egyet. Daniken sok furcsaságra rámutatott, amit egy régész inkább a szőnyeg alá söpörne, vagy észre sem venne."

    Ez oké, meg tényleg érdekes, meg minden, de nem kellene minden furcasságot ufókkal magyarázni. Sok látszólagos rejtélynek egész egyszerű a megoldása, csak egy kicsit gondolkodni kell, vagy ismerni a vonatkozó szakirodalmat.
    Pl. a csak a levegőből látható hatalmas ábrák egész egyszerűen létrehozhatók pár bottal és kötéllel, meg alapszintű geometriai ismeretekkel (ahogy a gabonakör hamisítók is csinálják).
    Gyerekkoromban sokat olvastam Daniken-t, de minél többet tanultam, annál inkább átláttam, hogy mennyire gyenge lábakon áll az érvelése.
  • dez #22
    Nem értek veled egyet. Daniken sok furcsaságra rámutatott, amit egy régész inkább a szőnyeg alá söpörne, vagy észre sem venne.
  • kamov #21
    A józan paraszti ész logikus gondolkodást jelent.
    Nem jelenti összeesküvés elméletek gyártását, és nem jelenti soha nem létezett dolgok belemagyarázását sem (tehát a cáfolható hazugságot).

    Danikenre a sarlatán szó illik a legjobban. Csak kárt okozott és jól keresett belőle. Nemere meg írjon krimiket sci-fi-ket. Ahhoz ért.
  • dez #20
    Oké, de azért ne lásd ennyire sarkítottan a helyzetet. Pl. a tud.ism.terj. tévécsatornák is fizetősek (sokan csak értük fizetnek elő a bővített csomagokra, pl. én is), vagy nagyon is sok tud.ism.terj. könyvet lehet kapni, szerintem többet, mint régebben. Az egy dolog, hogy nincs cenzúra, így van más is. Mellesleg az a más sem mindig hülyeség. (Régen is sokmindent hülyeségnek gondoltak, aztán kiderült, hogy nem is annyira az.)

    Nemeréről: Túlzottan sokat nem kereshetett azon a könyvön, mert igen olcsón lehetett kapni. Nem a pénzkeresés volt szerintem a fő motiváció, hanem az épp kivonulóban lévő oroszok tekintélyének csökkentése. Talán egy kiadó kimondottan rábeszélte, hogy írjon erről. (Akkoriban más, tudományos igényű könyvek is megjelentek velük kapcsolatban, pl. Sztálinról.) Nem volt tökéletesen megalapozott, amit írt, de nem is volt teljes badarság. Egy feltevés volt, bizonyos részletekre alapulva, józan paraszti ésszel hozzáállva. Nemere amúgy korábban is többszor tört botsot egyes tudományágak (pl. régészet) képviselőinek orra alá (mint pl. Daniken), akik persze igencsak megutálták ezért, és persze ahol csak tudták, szapulták... De nem feltétlenül volt 100%-ig igazuk.
  • kamov #19
    Sakktudás nélkül is megpróbálhat valaki nagymesternek látszani.
    Aki nem ért hozzá az beveszi, aki ért hozzá az meg kiröhögi.

    A könyveiből világosan kiderül hogy halvány dunsztja sincs az űrhajózás fizikai és műszaki hátteréről, meg általában müszaki dolgokról, és a logikus következtetés is távol áll tőle. Inkább sugalmaz és manipulálja az olvasót.

    Megfelelő alapismeretek hiányában állítani valamit szerintem nem tiszteletre méltó különvélemény (veszélyes feltevés) hanem szimplán hülyeség.
    Esetleg még rosszabb, pénzkeresés céljából elkövetett tudatos félrevezetés, hazugság, mert jelen esetben bizony erről van szó.
    Ugyanis ma Magyarországon tudományos ismeretterjesztésből nem lehet megélni,
    ufómagazinból meg szélhámosságból viszont igen.
  • dez #18
    Kérdés, hogy azok a pongyolaságok romba döntik-e az egész elképzelést... Ami tényszerű részleteken alapul. Meg ugye ilyen veszélyes felvetésket biztos nem lehet az általad ajánlott könyvekben találni.
  • Anteris #17
    nemere 1 fasz
  • kamov #16
    Nemere egy dús fantáziájú író. Sci-fit szívesen olvasok tőle mert vannak közte jók.

    De műszaki, űrhajózási, fegyveres területeken egy nagy nulla.
    A Gagarin Kozmikus hazugság? könyv űrkutatási területen, a Kommandósok fegyverei könyv fegyveres területen hibákkal, félinformációkkal, pontatlanságokkal van tele.

    Persze az átlagember átvágására és pénzkeresésre ezek a könyvek tökéletesek.
    Ilyen világot élünk. A könyvesboltban öt Nemere és három Egely kötet közül úgy kellet kiguberálni Almár Iván írását...

    Ha űrkutatási témában hiteleset akarsz akkor:
    Űrhajózási lexikon (1980)
    SH Atlasz Űrtan (1996)
    Dancsó Béla - Holdséta (2004)
    Ezeket ajánlom.



  • pingi #15
    Köztudott dolog hogy Jurij Alekszejevics Gagarin sose járt az űrben. Olvastátok már az új Nemere Istán könyvet? "Halottak keringenek az űrben". Ajánlom mindenki figyelmébe.