Spencer

Négytonnás IBM szuperszámítógép

A világ vezető számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM képviselői büszkén számoltak be arról, hogy a Texasi Egyetem egy több mint négy tonna tömegű szuperszámítógépet vásárolt a Big Blue-tól. Az óriási számítási teljesítménnyel rendelkező rendszert az egyetemi kutatók elsősorban a földfelszín alatti olaj- és gázmozgások modellezésére fogják felhasználni.

Az IBM munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a Texasi Egyetem számára leszállított szuperszámítógép nem kevesebb mint harminckét darab p655 típusjelzésű IBM szerver számítógépből áll, melyek mindegyike négy darab Power4 processzorral van felvértezve. A vadonatúj szuperszámítógépben az említett négyprocesszoros p655 szervereken kívül egyébként egy harminckét processzoros p690-es high-end szerver is helyet kapott. Az óriási teljesítményű rendszer listaára több mint 6 millió dollár, azonban tudni lehet, hogy az IBM jelentős árkedvezményt adott a Texasi Egyetem számára.


IBM p690
A szuperszámítógépek piaci szegmensében az IBM-nek olyan nagy és neves konkurens cégekkel kell versenyeznie, mint például a Hewlett-Packard, a Sun Microsystems, illetve az ebben a szegmensben még nem olyan öreg rókának számító Dell Computer. A Big Blue egyébként ebben a piaci szegmensben kiváló eredményekkel zárta az elmúlt esztendőt, ugyanis az IBM 2002-ben az előkelő második helyen végzett, nem sokkal lemaradva a piacvezető Hewlett-Packard mögött.

A Texasi Egyetem képviselői elmondták, hogy az oktatási intézmény Texas Advanced Computing Center nevezetű részlegében üzembe helyezett IBM szuperszámítógép több mint háromszor akkora számítási teljesítménnyel rendelkezik, mint az egyetem eddig legnagyobb sebességű számítógépes rendszere, mely egyébként ugyancsak Power4 processzorokra épült. A kutatók elmondták, hogy az új szuperszámítógép elsősorban a Föld belsejében zajló olaj- és gázmozgásokkal kapcsolatos szimulációs tevékenységekben jelent majd nagy segítséget számukra, e mellett pedig várhatóan asztrofizikai, kémiai és biológiai kutatásokhoz is felhasználják majd az AIX (UNIX) operációs rendszerrel ellátott számítógépet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #11
    http://www.top500.org/
  • The Garrett #6
    jéééézus mária. szép darab.
    De miért a föld belsejét vizsgálgatják? indítanának helyette inkább 100 DBCS szervert rajta :D
  • Munch #3
    Huh... ez kicsit nagy, nem? :-) 4 tonnás NASA gép. :)
  • Gabest #2
    Texasban kilóra veszik a gépet.