Franczy

A Moore-törvény jövője még legalább 10 évig biztosított

A Moore-törvény várhatóan még legalább tíz esztendeig érvényben lesz, azonban életben tartásához rengeteg munkát kell majd végezni - nyilatkozta a híres törvény névadója és egyben az Intel egyik alapítója, Gordon Moore. Hozzátette, hogy az emberi kreativitás oly végtelen, hogy az elkövetkezendő években számos új technológiai megoldásra számíthatunk. Moore minderről egy neves félvezetőipari kutatók és tudósok részvételével zajló San Francisco-i konferencia keretein belül beszélt.

Mint ismeretes, az 1965-ben született Moore-törvény kimondja, hogy a mikrochipekben található tranzisztorok száma átlagosan 18 havonta a duplájára növekszik. Az elmúlt évtizedekben tökéletesen működött a törvény, azonban a közelmúltban egyre több szakértő ütött meg kritikus hangvételt azzal kapcsolatban, hogy a Moore-törvényben foglaltakat a félvezetőipar hamarosan már képtelen lesz betartani.


Moore beszédében utalt arra, hogy a technológiai fejlődés mára már oda jutott, hogy a több tíz millió tranzisztort tartalmazó mikroprocesszorok lényegében filléres összegekért bárki által megvásárolhatók. Moore visszaemlékezett, hogy az 50-es évek végén a legfejlettebb mikrochipek alig 200 tranzisztort tartalmaztak, valamint előretekintett, és azt mondta, hogy a világ elsőszámú chipgyártójaként nyilvántartott Intel alig két esztendő múlva, 2005-ben várhatóan már olyan processzorok gyártására is képes lesz, melyek tranzisztorszáma elérheti, sőt akár meg is haladhatja az 1 milliárdot. Moore elmondása szerint a félvezetőipar forgalma az 50-es évek végétől napjainkig több mint 800-szorosára növekedett.

Az Intel alapítója úgy véli, hogy a következő generációs mikroprocesszorok tervezése kapcsán a fogyasztás és ezzel párhuzamosan a hőtermelés hathatós csökkentése jelenti az elsődleges és egyben legnehezebb feladatot. Az Intel többek közt az úgynevezett feszített szilícium, illetve alvó tranzisztor technológiák révén szeretné növelni chipjei sebességét, még pedig úgy, hogy azok fogyasztása ezzel párhuzamosan csökkenjen. Nem szeretném, ha a hordozható számítógépem 1 kW-ot fogyasztana - mondta Moore, majd hozzátette, hogy a jelenlegi általános felhasználású hardvereszközök még korántsem nevezhetők energiatakarékosnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #7
    Már így is nagyon gyors(a gyártok szempontjából). Komoly törekvés van picit visszafogni.
    Beszélünk itt 0,09 meg még kisebb mikronokról, mikor a chipek 0,25-0,18 között készül.
  • tomcs #4
    a tranzisztorok szama.. erdekes modon mindenki a teljesitmenyre asszocialt es (en kis gonosz) mar magamban vigyorogtam hogy hogy fogom lehurrogni a hirt de nem kellett mert pontos.. :)))
  • Omegared #3
    Nem processzorokban, mikrocsipekben található tranzisztorszám duplázódását fogalmazta meg...