Hunter

Oroszország befagyasztja az űrturizmust

A Columbia katasztrófája után az orosz kapszula maradt az egyetlen működő kapcsolat a Nemzetköz Űrállomás (ISS) számára. A költségvetés növelése céljából két űrturistát feljuttató Rosszavijakozmosz bejelentette, nem kívánja kereskedelmi célokra elpazarolni ember repülte Szojuz rakétáit.

Az amerikai űrsiklóval ellentétben a Szojuz nem újra felhasználható és az ellátottság igen korlátozott. Egy Szojuz megépítése két évet vesz igénybe.
"Az űrturizmus nem prioritás. Első az államérdek, ezután jöhet a kereskedelem" - mondta Vjacseszlav Mihajlicsenko az űrhivatal szóvivője. "Jelenleg nem lehetséges az űrturizmus."

Mint arról már beszámoltunk a NASA legöregebb űrsiklója szombaton hét űrhajóssal a fedélzetén megsemmisült, ami arra kényszeríttette az amerikai űrhivatalt, hogy leállítsa a kilövéseket míg meg nem találják a katasztrófa okát. Az űrsikló nélkül a 95 milliárd dolláros ISS az orosz Szojuz kapszuláktól és Progressz teherhajóktól függ. Oroszország mindössze 4-5 kilövést tervezett erre az évre, azonban ennél többre kell számolniuk, hogy ellássák az állomást a szükséges legénységgel és üzemanyaggal. Egy Progressz pont kedden dokkolt be az űrállomásra élelemmel, üzemanyaggal és tudományos anyagokkal a fedélzetén.


Az orosz Progressz teherűrhajó Bajkonurban, indulása előtt, február 2-án

Oroszország juttatta fel az állomásra az első űrturistákat, Dennis Titót és Mark Shuttlewoth-öt, illetve kis híján Lance Bass-t, az N'Sync énekesét, aki végül nem tudta összegyűjteni a menetjegyhez szükséges állítólagos 20 millió dollárt. Ez az összeg elegendő ahhoz, hogy lefedje egy kilövés teljes költségét, a Rosszavijakozmosz lemondva a turisták pénzéről jelenleg amerikai és európai segítségben reménykedik a szükséges plusz kilövések finanszírozásában.

"Ekkora összeg rengeteg egy átlag ember számára, azonban nem elég ahhoz, hogy befolyásolja az államot" -mondta Mihajlicsenko. Mindkét turista olyan küldetés során utazott az űrállomásra, melyek elsődleges célja tudományos felszerelés szállítása és az állomás "mentőhajójának" cseréje. Jurij Koptyev, az orosz űrhivatal feje azonban kijelentette, a Szojuzok csak hathavonta repülnek az ISS-re a legénység és a mentőhajó cserélésére. Mind a holland bázisú Mir-Corp, mind az amerikai Space Adventures szerint nem kell még temetni az űrturizmust.


A vasárnapi start: a teherűrhajó üzemanyagot és élelmet szállít a Nemzetközi Űrállomásra

"Mindaddig, amíg orosz kollégáink elkötelezettek maradnak nincs vége az űrturizmusnak" - mondta Jeff Manber a Mir-Corp vezetője. "Azonban mindannyian megértjük, hogy jelenleg a Szojuzoknak az űrállomás életben tartása a fő feladatuk" A Space Adventures, mely Tito és Shuttleworth útját intézte, egyéb űrtevékenységek után tekintget.

"Nem csak az űrállomásról szól az űrturizmus" - mondta Szergej Kotenko, a cég orosz képviselője. "Mindez átmenetileg gátolja ugyan az űrturizmust, az emberek azonban végül úgyis tovább lépnek, a haladást nem lehet megállítani."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #11
    akkor a kínaiakat kellene kűddeni
  • Bonewerkz #10
    hat... amennyit ez a pasztorgyerek, ez a gyors w. busz, vagy bush vagy hogy is hijjak, a haborura kolt, az a kis 25 milla igazan semmiseg lenne neki...
  • Gabest #5
    Akkor most mi lesz anettkával?! Hogy küldjük ki orbitálni? :'(

    "I think there's a world market for about 5 computers.” Thomas J. Watson, Chairman of the Board, IBM (around 1948)
  • Csacsis #4
    Hm..
    Hogy is szokott kezdődni?
    Először a gazdagog, aztán csak a közember.
    Én örülnék ha beindulna a dolog.
    Képzeljétek el mi lenne ma PC-szinten, ha annak idején komolyan veszik azt a kijelentést, hogy a háztartásokban mindössze 5 pc-re ha szükség van.
    (sajna nem jut eszembe ki mondta, de ha valaki utánanéz ideírhatja
  • [NST]Cifu #2
    A dolog szomorú része az, hogy az orosz űrkutatásnak bizony nagyon is kellet az a pár milliócska....

    Egyébként a véleményem azonos Laci73-al...