Alex

Megsemmisült a Columbia űrsikló

A Columbia űrsikló nem sokkal floridai leszállása előtt darabjaira hullott Texas állam felett. A NASA vészhelyzetet léptetett életbe, és figyelmeztette a lakosokat a lehulló darabokra. Hat amerikai és - országából elsőként - egy izraeli volt a fedélzeten.

A televizíóállomásokon égből hulló lángoló roncsokat látni, a NASA egységei pedig már elindultak a helyszínre Dallasból és Fort Worth-ből. Észak-Texasban hatalmas robbanást lehetett hallani helyi idő szerint délelőtt kilenckor, ezzel egyidőben minden kapcsolat elveszett az űrsiklóval. Az asztronauták családtagjai, rokonai és gyerekei a repülésirányitási központból láthatták az eseményeket, ahol a leszállásra vártak. A Columbia legénysége több mint 80 tudományos vizsgálatot hajtott végre az űrben.

Az első emberi repülés óta, az amerikai űrkutatás 42 éve alatt nem történt semmilyen katasztrófa visszatérés vagy landolás közben. 1986. január 28-án a Challenger a kilövést követő második percben semmisült meg.


A Columbia január 16-án szállt fel

A Columbia felszállásakor, január 16-án már voltak problémák a külső üzemanyagtartállyal, de Leroy Cain repülésirányitási igazgató pénteki közlése szerint a mérnökök csekélynek találták a problémát, és semmilyen biztonsági kockázat nincs. A leszállás ma, helyi idő szerint 9:16 perckor történt volna. A robbanás körülbelül 60 km magasan történt mintegy 19.000 km/órás sebességnél.

Már felszállás előtt nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, mivel most először volt izraeli állampolgár - Ilan Ramon, volt vadászpilóta - a fedélzeten. Ő volt országa első űrhajósa, és miatta nem csak az indulásnál, hanem a leszállásnál is rendkívüli módon figyeltek a biztonságra; a NASA vezetői szerint jelenléte megemeli a terroristák támadásának esélyét.


Középen Rick Husband parancsnok, az első sorban balról Kalpana Chawla és William McCool, a második sorban az izraeli Ilan Ramon és Laurel Clark, a harmadik sorban pedig Michael Anderson és David Brown

Arial Sharon izraeli miniszterelnök még nem kommentálta az eseményt.

A NASA a múl théten emlékezett két másik tragédiára, a már említett Challenger megsemmisülésére, amikor szintén 7 ember halt meg, és az Apollo űrhajón 1967. január 27-én történt tűzesetre, melyben hárman vesztették életüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MARS3696 #67
    Ez egész egyszerűen azért van, mert az űrsiklóba épített technika a jelenlegi tudásunk legjava. Még túl primitívek vagyunk egy biztonságos és hosszú élettartamú űreszköz elkészítéséhez, de ez nem ok arra, hogy feladjuk.

    Amikor a W.fivérek felszálltak, még elég veszélyes üzem volt a repülő is. Tízből hatszor leesett. Az első gőzmozdonyok "pilótái" láttán bederesedett a hölgyek szeme, mondván "ez egy igazi, bátor férfi"... Gondolom az első kerekes szekért is valami névtelen virtulóz köthette a jószág mögé...

    Szóval a fejlődés megállíthatatlan és szükségszerű.

    OFF: Érdekes hírt olvastam ma valamelyik gagyilapban (persze, lehet hogy kacsa): Kína elkötelezte magát egy olyan űrprogram mellett, amely a népszaporulatból eredő problémák megoldását a Hold, illetve a Mars (névrokon... ) kolonizálásában látja. Ha valaki hallott róla, megköszönnék néhány linket!
  • [NST]Cifu #64
    Csak az a gond, hogy a civil utasszálítók, meg az űrrepülőgép úgy viszonyul egymáshoz, mint egy Toyota Corolla és egy Forma 1-es autó.
  • Vízipók #53
    Azért ebben én nem lennék olyan biztos.
  • [NST]Cifu #50
    'A Columbia nagyon oreg volt': Aha, hogy mik vannak...

    Az mellékes, hogy 1999-ben darabjaira szedték, teljesen felújították, és 2001-ben adták vissza a NASA-nak, és azóta már 1x járt is fent az űrben?
    Ehh....
  • cypher #42
    Nyugodjanak békében...
  • Lion #41
    1. pletykalapot nem nézek
    2. emberiség ?? önpuszító
    3. érdekes a meglátásod, történésnek erről az oldaláról teljessen igazad van.
  • SoDI--- #40
    Már előre hallom, hogy néhány szélsőjobboldali megemlíti hogy "lám, a keresztények istene nem hagyta" :-)
  • DecenS #38
    ...mintha az lenne a legnagyobb problémánk ebben az országban hogy dzsordzsika mire osztja szét a pénzt vagy mire nem... :-/
  • varia #37
    A robbanás 207000 láb magasan történt 12500 km/órás sebességnél

    12500mph volt?
  • versio #34
    az egész ürhajozásdi egy nagy vicc
    csináljanak má valami értelmes ürhajot