JohnnyCage

Robot az átlagfelhasználónak

Az Evolution Robotics bejelentése szerint a társaság egy olyan, új navigációs rendszert fejlesztett ki, amellyel a jelenleginél sokkalta olcsóbb házi robotok készíthetők.

A pasadenai (Kalifornia) társaság új rendszere egy, a robot kerekébe épített szenzorból, valamint egy Webkamerából áll, ami együttesen alig 50 dollárba kerül. Ez az összeg pedig töredéke a jelenlegi, lézerérzékelős megoldások árának, amelyek 5000 dollárba is kerülhetnek.

Az Evolution Robotics szerint ez a viszonylag olcsó rendszer lehetővé teszi, hogy olyan új házirobotok jelenjenek meg a piacon, amelyek elődeiknél sokkalta olcsóbbak, ezért az átlagfelhasználó számára is elérhetőek.

Az Evolution Robotics azonban nem az egyetlen cég, amely hasonló megoldásokat fejleszt. A robotgyártó iRobot, és ActivMedia Robotics társaságok szintén ilyen rendszereken dolgoznak csakúgy, mint a számítógépes látás specialistái, a Tyzx, és a Point Grey Research.


Vladimir Tucakov, a Point Grey Research igazgatója úgy véli, az Evolution új megoldása valódi áttörést jelent a területen. "Az olcsó, ugyanakkor kifinomult navigációs rendszer rendkívül fontos a házi robotok elterjedése szempontjából" - mondta Tucakov.

Az Evolution egyébként a most megrendezett, Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) kiállításon mutatta be az új technológiát, amely a "Visual Simultaneous Localization and Mapping" (VSLAM - Egyidejű vizuális helymeghatározás és feltérképezés) elnevezést kapta.

A VSLAM rendszer kerekes érzékelőinek és digitális kamerájának segítségével folyamatosan feltérképezi, és felismeri a környező objektumokat, így a technológiára épülő robot hatékonyan navigálhat, és mozoghat a lakásban. - Bár a VSLAM-alapú robotokat először "körbe kell vezetni" a lakáson, később maguk is észre veszik, ha például átrendezzük az egyik szobát, és ennek megfelelően módosítják belső térképüket - mondta Bernard Louvat, az Evolution vezérigazgatója hozzátéve, hogy az akadályokba való ütközések elkerülésére a rendszert további szenzorokkal kell ellátni. Amennyiben a robot ezekkel a kiegészítő érzékelőkkel is rendelkezik, gond nélkül kikerüli az előtte felbukkanó akadályokat, és folytatja útját.

Louvat reméli, hogy a rendszer nem csak az otthoni robotokban lesz sikeres, hanem a különféle ipari-, és biztonsági robot megoldásokban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csordasani #9
    Minden robotika és mesterséges intelligencia iránt érdeklődő figyelmébe: http://agent.ai/.
  • Dömper Ármánd #4
    Nekem a felmosással is gondom van! :)
  • Troll #3
    Naon fasza, robotot minden lakásba. Ha nincs elég problémánk, generáljunk magunknak.
    Tíz másodperc lenne felkelni, elmenni az újságért, majd visszafeküdni, de az elemi lustaság inkább megveteti majd velünk a robotot, és hosszú perceket fogunk az újság mexerzésével tökölni, mert persze semmi sem megy olyan simán, mint azt a reklámok mutatják. Aztán majd összeszed a cukipofa egy kis vírust, miközben frissítjük a szoftverét a Netről, és direkt szét fogja dobálni a cipőket a lakásban, megkergeti a macskát, a végén meg belenyúl a konnektorba és kisüti a webkameráját...