JohnnyCage

A PC-gyártókat is pereli az Intergraph

Az Intellel már évek óta hadakozó Intergraph a napokban a Dell Computer, HP, és Gateway PC gyártó óriások ellen is pert indított szabadalmainak állítólagos megsértése miatt.

Az Intergraph, mint ismeretes, azt állítja, hogy az Intel több, a Clipper processzorhoz kapcsolódó szabadalmát is megsértette Pentium processzorcsaládjával. A chipóriás áprilisban mintegy 300 millió dollárt fizetett az Intergraph-nak, a megállapodás azonban nem zárta ki, hogy az utóbbi társaság az Intel processzorokat alkalmazó PC gyártókat is beperelje.

Amennyiben a bíróság megalapozottnak találja az Intergraph követeléseit, a HP, valamint a többi nagy PC-gyártó 1995-ig visszamenőleg minden egyes Pentium-alapú számítógép után kártérítést lesz köteles fizetni. Mivel azonban az Intel peren kívül egyezett meg a társasággal, egyelőre nem bizonyított egyértelműen, hogy az Intergraph joggal követeli a kompenzációt. Nem tudni továbbá azt sem, hogy számára kedvező döntés esetén mekkora kártérítési összeget követelne a társaság a PC gyártóktól.

Az Intergraph szóvivőnője szerint a társaság tárgyalásokat folytat a vezető PC gyártókkal az esetleges peren kívüli megállapodás lehetőségéről. "Minden gyártóval külön tárgyalunk" - mondta a szóvivőnő, aki az IBM-et nem említette az alperesek között: "Az IBM-mel igen szoros partnerkapcsolatban állunk."

Az Intergraph a '80-as években élte fénykorát, amikor a társaság saját fejlesztésű Clipper processzoraival, és szintén saját grafikus rendszerrel készített munkaállomásai a SUN és SGI megoldásokkal versenyeztek a piacon. 1993-ban a társaság azonban váratlanul bejelentette, hogy a továbbiakban az olcsóbb Intel processzorokat kívánja alkalmazni rendszereiben. A cég nem sokkal később kilépett a hardverek piacáról, és a szoftverekre, valamint a szolgáltatásokra fordította figyelmét.

A társaság ezt követően antitröszt, illetve szabadalomsértési pert indított az Intel ellen. Az antitröszt per hamar elbukott, de a szabadalomsértési pert még az Itanium processzorokra is sikerrel terjesztette ki a társaság. Az Intel az Itanium per kapcsán, a bíróság döntése alapján mintegy 150 millió dollárt volt kénytelen kifizteni a társaságnak júliusban. A chipóriás fellebbezett, és bár a 150 millió dollárt semmiképpen nem kaphatja vissza, további 100 millió dollárt köteles fizetni, ha ismét veszít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #1
    Ha valaki feltalálja a papírrepülőt és levédi, aztán más szintén elkezd hasonló papírrepülőket gyártani és eladja nagy tömegben viszonteladóknak, akkor a viszonteladóknak mi közük a feltaláló kárához? Nem kizárólag az ötletlopó a hibás?