JohnnyCage

Mégsem célravezetők a másolásvédett audió CD-k?

A kezdeti lendület után a vezető lemezkiadók egyre bizonytalanabbak az audió CD másolásvédelmi technológiák széleskörű amerikai bevezetésével kapcsolatban.

Bár a lemezkiadók továbbra is egyre agresszívebben lépnek fel az illegális internetes zeneterjesztés ellen, a társaságok bizalma megingott a zenei CD-ket védő másolásvédelmi technológiák iránt, legalábbis ami a legnagyobb piacot, az Egyesült Államokat illeti.

A lemezboltok továbbra is minden erejükkel harcolnak a másolásvédelmi technológiák minél szélesebb körű bevezetéséért, a kiadók azonban megtorpantak, mivel kétségessé vált a technológiák hatékonysága, ráadásul a felhasználók visszajelzései is messzemenően negatívak.

"A CD másolásvédelmi technológiák a mi szemszögünkből sajnos nem olyan jók, mint amilyennek lenniük kellene" - mondta Christa Haussler, a BMG Entertainment új technológiákkal foglalkozó elnökhelyettese.

A lemezkiadók lelassították ugyan a másolásvédett lemezek piaci bevezetését az Egyesült Államokban, a szándék alapvetően azonban továbbra sem változott. Az európai, illetve japán piacokon ráadásul ez a lassulás sem érzékelhető. Az izraeli Midbar szerint a társaság Cactus Data Shield nevű másolásvédelmi technológiája ezidáig mintegy 30 millió CD-n került alkalmazásra a két piacon.

A Universal Music, amely az első másolásvédett audió CD-ket piacra dobta az Egyesült Államokban, korábban azt tervezte, hogy a nyár végére amerikai lemezeinek jelentős része tartalmazni fog másolásvédelmet. A "jelentős rész"-ből ezidáig három album került ténylegesen másolásvédelem alá. "Lemezeink egy részének másolásvédelemmel való ellátása a technológia hatékonyságának megállapítására szolgál" - áll a társaság közleményében. "2002-es terveinknek még nincs vége, de ezidáig nem is köteleztük el magunkat az összes lemez másolásvédelemmel való ellátása mellett."

A többi kiadó, mint például a BMG azonban szókimondóbb a CD másolásvédelmi technológiákkal kapcsolatban. A társaságok tartanak attól a vásárlói ellenreakciótól, amely már a technológiák bevezetésének első hírére érezhető volt. A hírek azóta a PC-kben, DVD lejátszókban, egyes autós- és hordozható CD lejátszókban, valamint PlayStation játékkonzolokban lejátszhatatlan lemezekkel, illetve tönkretett Apple számítógépekkel vannak tele.

Haussler szerint Európában azért volt könnyebb bevezetni a CD másolásvédelmi technológiákat, mert az öreg kontinensen kevesebben használják a számítógépes meghajtókat a zene CD-k lejátszására. Ahogy azonban egyre több európai otthonba kerül PC, a helyzet lassan itt is hasonlóvá válik, mint az Egyesült Államokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Veriel #16
    "Nagyon igazatok van abban hogy amit le lehet játszani azt egy mezei lejátszóval egy kábellel egy akármilyen hangkártyával meg egy jobb digitalizáló programmal akármit lehet sokszorosítani."

    Kurvára nincs igazuk, már bocs. Látszik, hogy értesz hozzá. Nem a program digitalizál, hanem a hangkártya. Méghozzá szarul.
  • Veriel #15
    Hangmernok: vegre egy hozzaerto, igenyes ember.

    Makarenko: PC-re az a legjobb jelenleg. Ugy tudom legalabbis. En is az EAC-t hasznalom, igaz, nem mp3-mazok.

    Ugyanis, ha normalis CD lejatszod van (+hangfal, erosito, kabel), akkor az mp3 nem minoseg semmikepp. Mint ahogyan a hangkartya sem az.

    De ha csak egyszerubb hifin hallgatod, vagy speakeren, fejhallgaton, akkor EAC+r3mix.
  • Inquisitor #14
    Sony CDU 5221 lazán beolvassa a Sony másolásvédelemmel ellátott CD-ket! :)
  • Lammer #13
    Isobuster,EAC,wav cdfs utána prompt win32lame csakis!
    jah és télleg plextor,esetleg Teac régi 4xcdrw, meg az én régi Lg 8X4X32X mindent visz.
    ennyi.
  • Mike #12
    Grabbelj plextorral. Ha a lemez karcmentes, nem lesz gond, akár 40x-esen sem.
  • Mike #11
    A cd irók/olvasók szoftvere nincs bebetonozva. innentől kezdve pedig mindenki olyxan védelmet gyárt, amilyet akar.
    Ja igen, és jelen pillanatban egy Plextor pl. azt grabbel be, ami neki tetszik.
  • Lammer #7
    minek ide kábel, meg szenvedés, lehet azokat grabbelni is... ;)
  • Cheky #4
    arra még nem gondoltak, hogy ne 4-5 ezerért adják azokat a rohadt cdket, hanem megfizethetőbb áron...
    én mondjuk szivesebben megveszem a mellesleg jogtiszta cd-t a boltban mint órákig töltögetem a netről. szerintem ezzel nem vagyok egyedül!
  • Turmoil #2
    Sok hülyének egyszer magyarázza el valaki, hogy hiába a másolásvédelem, ha valamit le akarnak játszani, legyen az video, vagy audio, a lejátszás előtti utolsó pillanatban már csak a sima digitális jelfolyammal dolgozik a gép. Itt pedig bármikor megoldható, hogy ne a képernyőre-hangszóróra kerüljön, hanem file-ba, ahonnan aztán lehet csinálni a bárhol lejátszható másolatot.
    Csak ugye érteni kellene egy kicsit a műszaki részéhez is, de ez nem a pénzemberek dolga. Ők beszélhetnek hülyeségeket nyugodtan:)))
  • CSOCSO #1
    akármilyen másolásvédelem lesz csak be kell nyomni sima cd lejátszórol a gépbe fel kell venni és csummika..ki is lehet írni..ennyi volt...