JohnnyCage

Spam-ed érkezett

A vállalati hálózatokat egyre több kéretlen reklám e-mail terheli, amelyben a hirdetők pornóoldalakat reklámoznak, "páratlan" pénzkeresési lehetőségekről számolnak be, illetve csodaszereket kínálnak megvételre.

A helyzet javulására egyelőre nem sok esély van, sőt az elemzők a kéretlen e-mailek, azaz spam-ek számának további növekedésére számítanak. "A vállalatok a spam e-mailek számának igen gyors növekedését regisztrálják" - mondta Enrique Salem, a Brightmail anti-spam szolgáltató vezérigazgatója. "Ez egy rendkívül súlyos probléma."

A Brightmail legújabb adatai szerint a spam-ek a teljes e-mail forgalom 36 százalékát teszik ki, ami óriási növekedés a tavalyi 8 százalékos arányhoz képest.

A legnagyobb problémát a hasznos levelek spam e-mailek közül való kiszűrése jelenti, de a kéretlen levelek egyes hálózatokat túl is terhelhetnek. A Gartner piackutató cég szerint egy 10 ezer alkalmazottal rendelkező vállalat évi mintegy 13 millió dolláros kárral számolhat a belső hálózaton terjedő spem-ek miatt, és ehhez még hozzáadódik az Internetről érkező kéretlen e-mailek kiválogatása miatt kieső termelékenység.

- A spam másfél évvel ezelőtt egy kényelmetlenség volt, mára azonban a termelékenységet jelentősen lerontó tényezővé vált - mondta Maurene Carson Grey, a Gartner üzenetküldési megoldásokkal foglalkozó kutatási részlegének igazgatója. - A spam-ek undorító áradata nem csak a sávszélességet szűkíti le számottevően, de a tárolókapacitást is jelentősen lecsökkenti - folytatta Carson Grey.

Nem csak a társaságok szenvednek azonban a spam miatt. A Gartner adatai szerint az otthoni felhasználók gyakran még több kéretlen e-mailt kapnak, mint vállalati társaik. A hulladék e-mailek áradatának visszafogása ráadásul nem egyszerű feladat. Bár számos cég foglalkozik az e-mail postafiókok spam szűrésével, és az internetszolgáltatók is folyamatosan küzdenek a spam küldőkkel, mindez csak azt eredményezi, hogy a kéretlen reklám e-mailek küldői egyre újabb technológiákat fejlesztenek ki, illetve egyre több spam-et küldenek szét.

Egyes szakértők szerint a spam terjedése a gazdasági visszaeséssel magyarázható. A jelenlegi, nehéz gazdasági helyzetben a társaságok ehhez a meglehetősen olcsó reklámozási módszerhez folyamodnak eladásaik növelése érdekében. Mások azonban úgy vélik, a spam kedvezőbb gazdasági helyzetben is elterjedt volna, mivel e-mailt gyakorlatilag bárki, bármilyen mennyiségben küldhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rive #6
  Azért, mert sok a lusta rendszergarázda - pláne azok között, akik Win alapon dolgoznak...
 • Veriel #4
  A gond ott van, hogy ha hoznak egy törvényt, amely azt a céget bünteti, amelyet a spam reklámoz, akkor bárki megteheti azt, hogy XYZ cég nevében küldözget spamet. Egy nagy cégnek ezzel kellemetlenséget okoz, egy kisebb Bt.-t tönkre is tehet a rosszindulatú user, ha ilyen törvény születik.

  A megoldás az lenne, ha közvetlen a spamet küldő személyt büntetné a törvény. Ezzel viszont ott kezdődnek a problémák, hogy sok spamet webről (php-t támogató free webserverről) küldenek, sokat pedig ártatlan, naív felhasználók gépéből trójai programmal készült proxyn keresztül.

  Megoldás nem nagyon van, és ez a mail szabvány miatt alakult így. Ha ezen változtatnának, az olyan megkötésekkel járna, amelyeket nem szeretnénk (internet szabadságának korlátozása).

  Mondjuk én a visszaeső spammelést börtönnel büntetném, ha meg lehetne oldani.
 • Rive #3
  A kéretlen spam küldése - tudtommal - már magyarországon is szankcionálható.

  A gond a bizonyítással van...
 • Laci73 #2
  Hello Tipp!
  Jó ötlet, csak az a baj, hogy a spam-eket küldő cég egy név- vagy szolgáltató-váltással tud manőverezni. A spam-ek küldése jelenleg nem bűncselekmény, a hatékony fellépést ellenük ez is nehezíti...