JohnnyCage

Veszélyes tanácsok a rákkal foglalkozó weboldalakon

Egyes, rákos megbetegedésekkel foglalkozó egyézségügyi weboldalak olyan alternatív kezelési módszereket ajánlanak a betegeknek, amelyek hatékonysága semmilyen szempontból nem bizonyított, áll egy napokban kiadott tanulmányban.

A 13 legismertebb, alternatív rák gyógymódokat népszerűsítő egészségügyi weboldal részletes vizsgálatával készített tanulmány eredménye szerint több weboldal is a hagyományos kezelési módok mellőzésére ösztönzi a betegeket, ami rendkívül veszélyes lehet főképp, hogy az általuk ajánlott gyógymódok hatékonyságát semmilyen kutatási eredmény nem támasztja alá.

Az Exeteri Egyetem kutatóinak tanulmánya a British Journal of Cancer nevű brit rákkutatási szaklap egyik vezércikkeként jelent meg a napokban.

Edzard Ernst, a kutatócsoportot vezető professzor elmondta, a szóban forgó weboldalak számos eltérő kezelési módot ajánlanak, és általában az egyetértés legkisebb szikrája sincs meg közöttük. "A daganatos megbetegedéssel küszködőket gyakran megzavarják az egymásnak ellentmondó orvosi szakvélemények, így a betegek az Internethez fordulnak, ahol azonban sok esetben valóban veszélyes tanácsot kapnak" - áll Ernst tanulmányában.

Ernst professzor, illetve segítője, Katja Schmidt, a közelebbről is szemügyre vett 13 weboldalból ötöt talált potenciálisan veszélyesnek, és további kettő adott ártalmasnak ítélhető tanácsokat. Egyes weboldalak rákellenes gyógynövények egész sorát mutatják be, de Schmidt szerint semmi bizonyíték nincs ezek hatásosságára.

A megvizsgált rákellenes oldalak közül a kutatók kiemelkedően hasznosnak találták a Cancer Research UK jótékonysági szervezet weboldalát, amely a hagyományos, és alternatív kezelési módokkal egyaránt foglalkozik, és nem mellékes szempontból pontos információval szolgál a látogatóknak.

Schmidt elmondása szerint a legtöbb alaptalan, hamis információt közlő weboldalak az Egyesült Államokban találhatóak, de a kutató úgy véli, ezek bezáratása helyett a legjobb megoldás a Health on the Net kezdeményezéshez való csatlakozás lenne számukra, amely segítséget nyújt az egészségügyi információs szolgáltatások minőségének emeléséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #4
    Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én ha beteg vagyok nincs nagy kedvem az evéshez.
  • braindance #3
    Ja, meg mandulamìtét délutánjás sósmogyorót meg chips-et enni.

    Saját két szememmel láttam a srácot, a többiek még teát se bírtak inni, ez meg nasizott.

    Be is vérzett másnap rendesen...
  • gz8 #2
    Arról nem is beszélve, hogy gyomorműtét után két nappal feltétlenül sült krumplival kell tömni a pácienst :)))
  • Laci73 #1
    Én magam is olvastam már "orvosi" és "tudományos" honlapokon olyan dolgokat, hogy hanyatt estem ültömben. A kedvencem ezidáig a "teljesen felesleges egy betegség esetén diétát tartani" aranyköpés. Ezek szerint epekő esetén egyen valaki jó fűszeres húsételt, még az is lehet, hogy csak fél napos epegörcs-rohama lesz.