Franczy

ATI RV300 a második, RV350 a negyedik negyedévben

Az elsősorban PowerColor márkanév alatt forgalomba kerülő grafikuskártyáiról ismeretes tajvani CP Technology az idei évre vonatkozóan nagyon komoly tervekkel rendelkezik, ami nem is csoda, hiszen a cég vezetői nagyon jó kapcsolatban állnak a kíváló minőségű termékeiről ismeretes kanadai ATI Technologies céggel. Ezen jó kapcsolatrendszernek tudható be, hogy a CP Technology a közeljövőben számos új ATI chipes grafikuskártyát dob majd piacra, amitől egyébként a cég vezetői azt várják, hogy a CP Technology OEM szektorból származó bevételei mintegy 20 százalékkal növekednek majd. Ted Chen, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a CP Technology a közeljövőben minden eddiginél nagyobb figyelmet kíván fordítani a középkategóriás, illetve high-end grafikuskártyák piacára.

Az Nvidiával tavaly szakító és az ATI táborába átpártoló CP Technology elsőszámú embere elmondta, hogy a grafikuskártyák piacán az Nvidia jelen pillanatban körülbelül 60 százalékos, az ATI Technologies pedig mintegy 30 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. Ez azonban Chen szerint már nem sokáig marad így, ugyanis az ATI a vadonatúj sikertermékeinek köszönhetően már 2002-ben eléri a 40 százalékos piaci részesedést, mely ráadásul 2003-ban várhatóan tövább nő majd, ez pedig értelemszerűen azt jelenti, hogy az Nvidia piaci részesedése hamarosan jelentős mértékben vissza fog esni. Az ATI a hordozható számítógépekbe szánt grafikus megoldások piacán egyébként már jelen pillanatban is előkelő helyet foglal el, hiszen a piac több mint 65 százalékát tudhatja magáénak.

Chen ezenkívül az ATI Technologies közeljövőbeli terveit illetően is elejtett néhány szót, így többek között elmondta, hogy a hamarosan napvilágot látó, jelenleg RV250-es fejlesztési kódnevet viselő grafikuschip megközelítőleg másfélszer akkora teljesítményre lesz képes, mint az ATI jelenlegi csúcsmodellje, a Radeon 8500. Azt sajnos nem lehet tudni, hogy Chen ebben az esetben a Radeon 8500 XT-ről beszélt-e, mindenesetre ha igen, akkor elég meglepő lenne egy ekkora teljesítménynövekedés, persze ennek csak örülni lehet. Chen ezenkívül határozottan állította, hogy az ATI RV300-as fejlesztési kódnevet viselő vadonatúj grafikuschip már az idei év második negyedévében napvilágot lát, vagyis szerinte nem igazak azon pletykák, melyek szerint az ATI új nagyágyúja csak az év második felében, vagy az év végén kerül forgalomba. Chen szerint ugyanis 2002 végén már az RV350-es grafikuschipre épülő újdonságok is megjelennek a piacon, vagyis az ATI idén kétségkívül eggyel magasabb sebességi fokozatba kapcsol.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • b #15
  nos, hogy rövidre zárjuk ezt az egotrippet: akit valóban érdekel a téma ajánlom átböngészésre az mssdkban fellelhető 20 mega körüli teknikai dx doksit, az nvidia és ati ogl és dx kiterjesztéseket, az azóta csúnya halált halt fárenhejtet, illetve az idevágó májkroszoft és sgi dn és tudásbázis cikkeket (, esteleg a quake módosított forrásait a széles látókörűség végett). ha valaki ezeken már átrágta magát, akkor vele szívesen nyitok vitát a témáról. :) a gyermekekkel, akik még traktorokkal álmodnak és beszélnek, sajnos még bölcsis társaik hiányában sem szívesen kommunikálok. :(
 • b #11
  x.y. barátunkhoz hasonlóan neked is ajánlanám a játék mögöttes működését lúzer szinten történő tanulmányozását, ami sajnos sok-sok utána olvasással jár.
 • b #10
  te meg semmit nem értesz a grafikus gyorsító kártyákhoz. ha értenél, akkor tudnád mi az séder, mi a directx 5,6,7,8 közötti különbség és tudnád miért említettem az opengles kvéket ezek kapcsán. meg egyébként is, távoli kapcsolatot fel lehet lelni a kvék és a dx között, csak egy kicsit érteni kellene kvék fejlesztői szkínhez, amit ilyen beszólás után nem feltételezek rólad.
 • b #7
  máramelyik. legtöbb 3d-s játéknak elég az 5. csak q3-tól felfele kellenek a séderek.
 • Laalee #6
  semmi meg vagy 1 evig mert a jatekok ugyis csak dx7 et hasznalnak :)
 • Inquisitor #4
  Ezek szerint lehet, hogy még idén veszek dx9-as kártyát? De jó! ;)
 • An-Dee #2
  Legalább mindenki láthatja, hogy az Nvidia egyáltalán nem egy csoda, csak máshogy gondolkodtak. A fejlesztés mindig ugyan olyan gyors volt, csak nem mindegy hogy mikor dobnak új terméket a piacra.
 • Laalee #1
  dejo... negyedevente uj chip