Franczy

Az antivírus cégek nem alázkodnak meg az FBI előtt

Az antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó nagyobb cégek képviselői hétfőn bejelentették, hogy közeljövőben megjelenő termékeikben nem kívánnak olyan úgynevezett kiskapukat, vagy biztonsági réseket elhelyezni, melyek esetlegesen lehetővé tennék, hogy az FBI, vagy az amerikai kormányzat által készített, számítógépes vírusok mintájára viselkedő, kémkedésre használt programok minden feltűnés nélkül működhessenek a felhasználók személyi számítógépein.

A "Magic Lantern", azaz diavetítőgép névre hallgató projekt keretein belül az amerikai Szövetségi Bűnügyi Nyomozóhivatal egy olyan, elektronikus levelezés útján terjedő vírust, helyesebben trójai falovat fejleszt, mely a tervek szerint szépen csöndben megfertőzi a felhasználók számítógépét, és feljegyez minden, a felhasználók által leütött billentyűt, majd elküldi ezeket a feljegyzéseket a megfelelő szervekhez. Az FBI ily módon a leginkább veszélyesnek tartott bűnözők számítógépes jelszavaihoz, valamint dokumentumaihoz szeretne a lehető legegyszerűbb módon hozzáférni. Az FBI eddigi gyakorlatára egyébként sokkal inkább az volt jellemző, hogy a szövetségi nyomozóknak csak a titkosított dokumentumokat sikerült megszerezniük, melyek feltörése aztán néha több napba is beletelt, a "Magic Lantern" révén azonban ezentúl már a szükséges jelszavakat is begyűjthetik majd.

Az üggyel kapcsolatban a különböző antivírus megoldások fejlesztésével foglalkozó Symantec Corporation, Network Associates, Trend Micro és Sophos cégek képviselői azt nyilatkozták, hogy szó sincs arról, hogy az FBI trójai falovának zavartalan terjedése és működése érdekében a közeljövőben megjelenő antivírus szoftvereiket úgy készítenék el, hogy azok bizonyos kiskapuk révén nem jeleznék a felhasználók számára a "Magic Lantern" jelenlétét. Mind a négy antivírus cég szóvivője elmondta, hogy eddig nem keresték meg az üggyel kapcsolatban az amerikai kormányzatot, illetve az FBI-t, és ezen hivatalok sem vették fel a kapcsolatot az antivírus cégekkel.

"Mi azért dolgozunk, hogy a felhasználók a legnagyobb nyugalomban használhassák a lehetőleg tökéletesen vírusmentes számítógépes rendszereket, vagyis értelemszerűen semmi olyat nem teszünk, mely lépésünk esetlegesen veszélyeztetné a felhasználók számítógépen tárolt adatainak biztonságát" - nyilatkozta Tony Tomphson, a Network Associates szóvivője. Az FBI egyébként sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a "Magic Lantern" projekttel kapcsolatban eddig napvilágra került információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • marlowe #19
    Ja, és nem használok xp-t.. de erre nem is utaltam...
  • marque #18
    Amikor a warezlapom első 3 látogatója között ott volt egy *.gov és egy *.mil host-ú, hát énis elhiszek 1-2 dolgot a különböző szervek internetes felderítő eszközeinek hatékonyságáról..
  • marque #17
    Kezdek azon morfondírozni, miért írnak fórumokba női neveken férfiak.. .. .
  • Assassin #13
    A magic lantern csodalámpát jelent,kb.olyat mint ami Aladinnak volt.
  • marlowe #12
    És ki tudja mi van már az új windows XP-ben ? :))
  • phil-co #3
    az FBI warez ügyben nyomoz és most nem is érdekli más apróbb probléma...
  • _Roger_ #1
    Egyetértek a cégekkel...