JohnnyCage

Gyorsított Radeon 8500 változat a láthatáron

Miközben az nVidia az NV25 kódnéven fejlesztett megoldását igyekszik minél hamarabb piacra dobni, a rivális ATI Technologies sem ül a babérjain, ugyanis küszöbön áll a Radeon 8500 gyorsított változatának kiadása.

Egyes hírforrások szerint az ATI Technologies a jövő év elején egy új Radeon 8500 változatot dob piacra jelentősen megemelt grafikus processzor- illetve memória órajellel. Az "eredeti" Radeon 8500 jelenleg igen jól megállja a helyét az nVidia GeForce3 családjával szemben, de az ATI készen áll egy ellentámadásra, amennyiben az nVidia a jövő év elején piacra dobja az NV25 kódnéven fejlesztett új GPU-ját.

Az NV25 a megemelt órajel mellett több újítást is tartalmazni fog elődjéhez képest, mivel azonban az ATI R300 megoldása még messze nincs készen, a társaság a jelenlegi R200 felturbózott változatával igyekszik majd lépést tartani a konkurenciával. Az ATI R300 egyébként a társaság ütemterve szerint a jövő nyáron készül el, a piaci megjelenése pedig nem sokkal később várható.


A 2002 elején megjelenő módosított Radeon 8500 változat a jelenlegi 250 illetve 275 MHz helyett 300 MHz órajelen fog üzemelni, akárcsak a hozzá kapcsolódó memória. A jelek szerint az ATI-nak nem okozhat túlzottan nagy problémát az órajel megemelése, mivel a jelenleg is kapható professzionális FireGL 8700 és 8800 széria ugyanazon chipre épül, mint a játékosoknak szánt Radeon 8500 változat, az egyetlen kivétel pedig pont a 300 MHz-es működési frekvencia. A grafikus kártyákat gyártó PowerColor már meg is említette a 300 MHz-es Radeon 8500 modelljeit.

Az egyetlen probléma a 300 MHz-es Radeon modellek megjelenésével kapcsolatban a hozzájuk szükséges 300 MHz-es DDR memóriák túlzottan magas ára. A jövő év első felében várhatóan azonban ez is megoldódik. Az új videókártyák elnevezése a professzionális szériához kapcsolódóan feltehetően Radeon 8700, illetve Radeon 8800 lesz attól függően, hogy 64 vagy 128 MB memóriát tartalmaznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • marque #12
    jómagam még mindig a v3k-mat taposom, lévén hogy 45 forintba került anno de már 1 év után elavult mint a huzat. Erre pöccentem be, úgyhogy úgydöntöttem amíg megmozdulnak még a játékok, megtartom. De lagalábbis 25-30k-nál soha többet nem adok ki kártyára.
  • PyRex #10
    Kicsit elszaladt a lo. Amikor megjelent a GeForce3, a GeForce2 az egyik legnepszerubb kartya volt. Most meg par embernek van GF3-a, de mar jon az nv25, Atinal detto ugyanez a helyzet. Kibaszottul elegem van abbol, hogy veszek 150e -ert egy kartyat, es fel ev mulva kijon olcsobban egy sokkal jobb, de nem ANNYIVAL olcsobban, hanem mondjuk 140-ert. Hat ez fasza :)

    PyRex
  • Anee #7
    és a MAXX VÁLTOZATRÓL SEMMI HíR????
  • Inquisitor #6
    Nagykerben van már noname :) (Nagyker netto ár: 56e+áfa)
  • KIP #5
    Egy kis egészséges versenyhelyzet sosem árt...főleg ha az árakat is csökkentik majd.
  • Dömper Ármánd #2
    Teszteket kellene mutani, mert szerintem szerintem nem sok teteje van dobálózni a MHz-ekkel. Azért nekem is jobban tetszenek az ATI cuccosai, mint az nVidiáé, de győzzön a jobbik...
  • Laalee #1
    valahogy igenyesebbnek tunik mnt a felkilo aluminiummal felszerelt nvidia termekek:)