JohnnyCage

Feltörték a Microsoft másolásvédelmi rendszerét

Egy internetről letölthető, ezidáig ismeretlen eredetű szoftver sikeresen feltöri a szoftveróriás audió- és videófájlokat védő kalózellenes, másolásvédelmi rendszerét.

A Microsoft megerősítette a hírt, miszerint a "Beale Screamer" álnevet használó programozónak sikerült olyan programot készítenie, amely feltöri azt a védelmet, amely a zene- és videófájlok illegális másolását hivatott megakadályozni. Jonathan Usher, a Microsoft másolásvédelmi rendszerekkel foglalkozó termékmenedzsere elmondta, hogy a szoftvercég DRM (Digital Rights Management - Digitális Másolásjog Menedzsment) rendszerében esett csorba nem túlzottan nagy.

A társaság ugyanis felkészült a jelenlegihez hasonló esetekre, ezért úgy alakította ki a DRM rendszerét, hogy annak másolásvédelmi eljárása bármikor könnyedén frissíthető, módosítható legyen. Igaz, a piacon lévő zenék egy, a mostanihoz hasonló kódtörő szoftver megjelenését követően elveszítik védelmüket, az újonnan megjelenők (egy ideig) védve lesznek, akárcsak maga a DRM szoftver.

Usher szerint nyilvánvaló, hogy semmilyen DRM rendszer nem lehet 100 százalékosan feltörésbiztos. Mint elmondta, a mostanihoz hasonló esetek mindig is lesznek, a lényeg az, hogy a Microsoft DRM rendszere továbbra is megbízható legyen, és ne legyen bárki számára könnyedén kijátszható a rendszer.

A DRM rendszer lehetővé teszi a zenék vagy egyéb szerzői jogok által védett anyagok tulajdonosai számára, hogy korlátozzák a fájlok lejátszásainak számát, idejét, illetve azt, hogy a felhasználó milyen eszközökre másolhatja azt. Megszabható például, hogy egy zenefájl lejátszható legyen 10 alkalommal, de legfeljebb egy hónapig, illetve megakadályozható a másik gépre, hordozható lejátszóra, illetve CD-re másolás.

A mostani már a második alkalom volt, hogy a crackereknek sikerült a Microsoft DRM rendszerét fetörni illetve megkerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #14
    A macrofrost találóbb :)
  • GulaSoft #12
    Nekem tetszik, és az angolok is értik, nem úgy mint a Microfos-tot
  • MuERTe #9
    Magyarra fordítva a hírt: az M$ egy vállrándítással elintézi azon partnerei panaszait, akinek a termékei most védelem nélkül maradtak, és az ujabb vevőkre koncentrál. A régi vásárlók meg liszenszeljék az uj védelmet. Nem lepődnék meg, ha a "Beale Screamer" billgeci álneve lenne :)
  • TheZsenyka #4
    Lassan hamarabb jönnek ki a feltörések minthogy kitalálnák azt amit fel kell majd törni.
  • Nabuchodonozor #3
    DRM üzenet: "A zenefájl 10 mp múlva megsemmisíti önmagát.." (és a számítógépet :-) )
  • Kis-Bob #1
    Sz@r Microsoft, a legyőzhetetlennel harcolnak.