JohnnyCage

Új technológiákat jelentett be a Rambus Inc.

A Rambus Inc. mindent megtesz azért, hogy a Rambus DRAM memóriák ne veszítsék el támogatásukat, és a technológia a jövőben is versenyképes maradjon. A társaság a héten több új, teljesítménynövelő technológiát is be fog jelenteni.

A Rambus Inc. a héten több technológiai újítást is bejelent, valamint a társaság közzéteszi a Rambus DRAM memóriákkal kapcsolatos terveit, a technológia ütemtervét. A társaság be akarja bizonyítani, hogy termékei jobbak a rivális technológiáknál.

A csütörtökön megrendezendő Santa Clara-i (Kalifornia) Rambus Developer Forum konferencián a társaság bemutatja az új, következő generációs, Yellowstone nevű adatátviteli technológiáját. A jelenleginél nagyobb jelsebességet alkalmazó adatátviteli technológia drasztikusan megnövelheti az adatok áramlásának gyorsaságát az alaplapi chipek között. A Rambus-nak jelenleg két adatátviteli technológiája van, az RSL (Rambus Signaling Level), valamint a nagyobb sebességű QRSL (Quad Rambus Signaling Level). Ez utóbbi elődjénél kétszer gyorsabb adatkommunikációt biztosít. A Yellowstone ezek mellett egy újabb lépcsőfokot jelent majd. A három technológia természetesen együttműködhet a rendszerekben, akár különböző feladatot ellátva is.


A Rambus egy új, nagysebességű I/O rendszert is be tervez mutatni csütörtökön: A RaSer (Rambus Serializer/Deserializer - Rambus Sorosító/Párhuzamosító) nevű technológia chipeket, vagy akár számítógépeket is összeköthet a jövőben, és meggyorsíthatja a hálózati eszközöket is. Az egy-, két- és négycsatornás kialakítású rendszer maximálisan 12,5 Gbit/s sebességre képes.

A pereskedéseiről elhíresült társaság az új technológiák mellett a Rambus DRAM ütemtervét is ismertetni fogja. Júniusban a társaság azt állította, 2005-re elkészíti a 9,6 Gbit/s sebességű Rambus DRAM chipeket. Addig azonban még jónéhány lépcsőfok hátravan, amelyről a társaság bővebben is be kíván számolni.

Egyes hírek szerint a Rambus a RDF konferencián egy új, Rambus DRAM-alapú chipkészletet is be fog jelenteni, amelyet azonban nem az Intel készít. A gyártóról egyelőre csak találgatni lehet, de valószínű, hogy a tajvani ACER Labs. Inc.-ről (ALi) van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • accord #8
  Azért nem gyártanak RDRAM-os videókártyákat, mert nagyon rossz a latency-jük, azaz ha nem folyamatosan kell olvasni, akkor nagyon be tud lassulni... És a DDR SDRAM e tekintetben sokkal jobban teljesít, és egy videokártyánál nagyon is fontos szempont a latency! Tehát összességében NEM lenne gyorsabb a DDR SDRAM-os megoldásnál.

  Amúgy van ilyen grafikus chip, ami RDRAM-ot használ, és ez pedig a PS2-ben található graf. chip (ha jól tudom :)

  De nem éri meg. Összességében nem gyorsabb!
 • Lez #7
  Kérdés:
  Ha az RDRAM jelenleg még gyorsabb a DDR ramoknál, akkor miért nem gyárt senki RDRAM-os videókártyát?
  (Legalábbis én még nem láttam olyat.)
  1. A csúcs videokártyáknak úgyis hipergyors ramokra van szükségük,
  2. Nem kellenek nagy méretű memória chippek, mert a kártyákra úgyis csak 64MB kell,
  3. Nem melegszik annyira mint a DDR-tehát nem kell akkora hűtőborda,
  4. A csúcs VGA kártyák ára így is csillagászati, így az ár %-ában nem jelent olyan nagy növekedést a drágább RAM, a sok fps-mániás meg úgyis megveszi akármilyen drága
  5. Nincs gond vele, hogy most akkor le kell cserélnem az alaplapot, meg hasonlók, mert a VGA-t úgyis egészben cseréled, nem tudsz külön memóriát cserélni rajta
  6. Ua az új szabványokkal, nem kell azzal foglalkoznod, hogy ez még csak A szabványt támogat, pedig egy hónap múlva már a B is megjelenik.
  Egyszóval szerintem megérné mind az alaplapgyártóknak, mind a RDRAM gyártóknak.
 • Laalee #3
  a közeljövöben ugysem tervezem lecserelni az a 768 meganyi memoriat :)
 • Sub #1
  inkább EDO ramot gyártsanak az elég lassú!