SG.hu

Terrortámadás érte az Egyesült Államokat

2001. szeptember 11-én igen súlyos, tragikus kimenetelű terrortámadás érte az Egyesült Államokat.

New York - Ezidáig ismeretlen terroristacsoport rendkívül súlyos, összehangolt terrortámadást hajtott végre az Egyesült Államok ellen, több helyszínen. Amerikai idő szerint kedden reggel 9 óra tájban egy ismeretlen terroristák által eltérített Boeing 767-es utasszállító repülőgép 81 utasával és 11 fős személyzetével a manhattani World Trade Centerbe csapódott, és felrobbant. A Világkereskedelmi Központ toronyépület-párjának északi tornyán óriási károk keletkeztek, a robbanás helye fölötti szintek azonnal lángolni kezdtek.




18 perccel később, amikor már a televíziós csatornák élő felvételeket közvetítettek a lángoló toronyházról, egy újabb utasszállító repülőgép érkezett, és milliók szeme láttára robbant fel a második toronyban. A második, feltehetően egy Boeing 757-es repülőgépen 58 utas és a hattagú személyzet tartózkodott. A World Trade Centerben a katasztrófa idején több, mint 50 ezer ember tartózkodott, közülük a feltételezések szerint rengetegen azonnal életüket vesztették.


A fejvesztve menekülő emberek egy része az ablakokon keresztül a mélybe vetette magát és szörnyethalt, mások egymást halálrataposva próbáltak kijutni az épületekből. Az északi toronyépület hozzávetőleg egy órával a repülőgép felrobbanását követően megrogyott, majd másodpercek alatt a földig omlott. Percekkel ezután a második toronyház is összeomlott. Az épületeknek repülő utasszállító repülőgépek az American Airlines gépei voltak, amelyeket még a felszállás előtt eltérítettek az öngyilkos merénylők.

Mindezek után egy órával egy harmadik repülőgép a Pentagon épülete melletti helikopterleszállóra zuhant, és felrobbant. Az óriási erejű robbanás ledöntötte a Pentagon egy részét, és az egész környéken tűzvész pusztított. A robbanás óriási erejére utal, hogy a környéken tartózkodó embereket több tíz méterre repítette.

A Pentagonra zuhanó, harmadik eltérített repülőgép a United Airlines gépe volt, akárcsak a negyedik utasszállító, amely Newarkból (New Jersey) San Francisco-ba tartott, amikor Sommerset (Pensylvania) mellett szintén lezuhant. A rendőrség szerint a helyszínen nem maradt túlélő.

Nemsokkal a katasztrófát követően Kanadába irányítottak minden, az USA területén repülő utasszállító gépet. Ezt követően a légiforgalom az egész amerikai kontinensen leállt. Az eltérített utasszállító repülőgépekkel végrehajtott öngyilkos merényletek mellett bombatámadás ért több amerikai kormányépületet, az áldozatok száma feltehetően ezek esetében is igen magas. Az Egyesült Államokban kiürítettek minden kormányépületet, valamint a nagyobb bevásárlóközpontok döntő többségét, káosz és félelem uralja az egész Észak-Amerikát.

Magyarországon elővigyázatossági célból kiürítették az Egyesült Államok Amerikai Nagykövetségét. A Malév az USA-ban rekedt utasokat elszállásolta, azt egyelőre nem tudni, mikor állhat helyre az utasforgalom.

A rendkívüli szervezettségre utaló tragikus terrorcselekmény elkövetését ezidáig egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára. A CIA-t és az FBI-t súlyos vádak érték, amiért a világméretű információs hálózattal rendelkező szervezetek még csak nem is tudtak a közelgő terrortámadásról. George Bush amerikai elnököt biztonságos helyre szállították. Bush a történteket nemzeti tragédiának nevezte, és megigérte, hogy a felelősök elnyerik büntetésüket.

Mivel az egyik leomlott toronyház tetején telefonközpont volt, a helyi távközlési rendszer részben megbénult. Ezt követően az óriási zűrzavar, valamint a részleges evakuálások következtében egész Észak-Amerikában akadozni kezdett a telekommunikáció, valamint az internet. Az amerikai internetoldalak jelentős része a rendkívül nagy forgalom miatt elérhetetlenné vált, több oldalon pedig csak a terrortámadásról szóló hírek érhetőek el. A New York-i tőzsde a terrortámadás miatt kedden ki sem nyitott.

Egyelőre még hozzávetőlegesen sem lehet tudni, mennyi áldozatott követelt a terrortámadás-sorozat. Annyi azonban bizonyos, hogy a lezuhant repülőgépeken mintegy 400 utas lelte halálát. A Világkereskedelmi Központ két tornyának összeomlása, valamint a kormányépületek elleni támadások emellett feltehetőleg több ezer, esetleg tízezer ártatlan életet oltottak ki.

Lezárták a NASA központokat

Az ISS űrhajósai is jelentették, hogy látták a leomló World Trade Center tornyainak gomolygó füst és porfelhőit. A támadás hatására számos NASA központot lezártak, míg a Cape Canaveral és Vandenberg légitámaszpontokat fokozott készültségbe helyezték. Ezeken a bázisokon találhatók az elsődleges rakétakilövő állások.

"Amint elhagytuk Maine-t, elénk tárult New York City és a tüzek füstje" - jelentette rádión a harmadik expedíció parancsnoka, Frank Culbertson. "Minden fohászunk és gondolatunk azoké az embereké, akik ott vannak. Remélem azokat, akik ezért felelősek minél hamarabb megtalálják és az igazságszolgáltatás elé állítják".

Helyi idő szerint délelőtt 11:45-kor Delta védelmi készültséget rendeltek el a floridai Kennedy Űrközpontban, ahol jelenleg a teljes űrsikló flotta állomásozik. Minden munkát leállítottak az űrkikötőben "kényszerű üzemszünet" keretében, így munkások ezreit küldve haza. Csak a biztonsági és őrző feladatokat ellátó személyzet maradt a helyszínen. Ez a készültség a hurrikán-veszély esetén életbe lépőre hasonlít.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Jelentések szerint a NASA washingtoni főhadiszállását és a marylandi Goddard Űrrepülő Központot is lezárták. A többi központ is valószínűleg hasonló procedúrán esik át. Ed Eberhart tábornok a Légi Erő Űrparancsnokságának parancsnoka teljes mozgósítást rendelt el. A World Trade Centeren kívül a Pentagon is egy eltérített repülőgép áldozatává vált.

"Ezzel még nem zárultak le a biztonsági intézkedések" - hangzott el a Vandenbergi 30. Űr Zászlóalj állásfoglalásában. "Míg a biztonsági erők fenntartják az állandó éberséget, ezek az intézkedések segítik megerősíteni a kormány alkalmazottak helyzeti tudatosságát".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kolovics #178
    hány foga van a csukának?
  • TommyVercetti #177
    Jó régen.
  • Dikkma #176
    A több ezer éves műemlékek felrobbantása rulez!?
  • _RudY_ #174
    Csak ismételni tudok:
    Az ezeréves múltat nem nekem kéne a pofámba vágni, hanem annak, aki alaptalanul veri a mellét.

    Nem látom azt a hozzászólásomat, ahol magyarkodtam volna, germán gyökerű családfával eleve nem biztos, hogy lenne rá erős indokom.

    "Es te csodalkozol, hogy sokan nem szeretik az arabokat."
    Éééén? Most vagy más hozzászólásival kevered vagy nem értem :(

    Gyakorlatilag az derül ki, hogy nagyjából azonos a véleményünk, de teljesen más irányból kezdtük értékelni a dolgokat. Többi magánban.


  • _RudY_ #167
    Zakika
    "rudy: kicsit felremagyarazod amit irtam, csakhog yneked legyen igazad."
    A véleményedet kérdeztem (!!!), íme:
    Tehát szerinted, aki nem akar a civilizációval haladni az pusztuljon?

    "szerinted a mult a jovo fele visz?"
    Ismétlem: Ebből lesz a jelen nem pedig a jövőből, ha nem tévedek.
    Csodálom, hogy a doktorid mellett ezt az alapvető dolgot nem sikerült még felismerned. Bármilyen hihetetlen, de ideje lenne felismerned, hogy van történelem és múlt, ezek pedig tények. Viszont ha már hibáknak minősíted, az ugyebár csak az egyéni véleményed! Néhány általam említett múltbeli TÉNYRE szlovák nézeteket hozol fel hasonlatként? Csak nem a fanatikus kereszténység terjesztése miatt/közben elkövetett mészárlások érintettek érzékenyen? Bocsi, eretnek vagyok, nekem a pénz, a bujálkodás és a szórakozás fontosabb a lelkem sanyargatásánál. NEM érdekel senkinek a származása, a színe, a vallása sesemmise, az ember érdekel elsősorban.
    Az ezeréves múltat nem nekem kéne a pofámba vágni, hanem annak, aki alaptalanul veri a mellét. Szerintem a jelenben élek, de úgy látszik téged zavar, hogy nem felületesen vagdalkozom, próbálom megismerni a saját és más nép múltját is.
    Most akkor vagdalkozom: leszarom a szlovákokat tótokkal és minden egyébbel együtt. Tényleg érdemes minden hozzászólásaidban emlegetned, úgy tűnik qrvára nem érdekel senkit, maradj csak pozsonyban és örülj neki, hogy nem beszélhetsz magyarul.
  • _RudY_ #159
    habla ezzel nem mondtál újat...más egyéb?
    Persze konkrét indok jobb lenne, talán csillapíthatnám a fajdalmad.
  • _RudY_ #158
    Alakul: Ellencsapás a privátszférára?
  • _RudY_ #154
    Zakika: Tehat az evszados mult hibait mostanaig elvezetni hiba.

    Hiba? Ebből lesz a jelen nem pedig a jövőből, ha nem tévedek.
    Tehát szerinted, aki nem akar a civilizációval haladni az pusztuljon? Éppen erről írtam pár mondatban, de ezek szerint ez a múlt hibája. Próbálkoztak Japán és más keleti ország behódoltatásával is, nem jött össze, az afgánokkal sem. A fejlett civilizációnak útjában van a közel-kelet, törlés...úgy tűnik azonban ez fordítva is igaz, kérdés továbbra is nyitott, ki lép elsőnek?
  • _RudY_ #150
    Nem finden fasza, ami fénylik.
    Azért nem kéne átesni a másik végletbe sem. Az amerikai nemzet kialakulása ugyi úgy kezdődött, hogy a hódítók és bevándorlók tömege több millió indiánt pusztítottak el, csodálatos kultúrákat amortizáltak nullára. Majd következett a fekák alázása és irtása, ebből aztán kifejlődött az uralkodó, minden és mindenki felett álló amerikáner öntudat. Aki ezt nem ítéli el, netán még büszke is rá, az semmivel sem különb bármelyik idióta terroristánál.
    Az iszlám, muszlim, muzulmán stb. ugyanúgy megveti és elítéli az ilyen és hasonló cselekményeket. Viszont náluk sokkal több a szélsőséges, fanatikus hozzáállású egyén és csoport, akiket semmi más nem éltet csak az allah neve alatt történő őrjöngés. A kreszténység zászlaja alatt hány millió embert irtottak ki, az már örökre rejtyél marad, pápa szólt utólag: bocs. Most a zsidók is mészárolnak, úgy látszik a múltra és vallásra hivatkozva, de a jövőt leszarva, végképp elszabadul a pokol. Ha nem történik rövid időn belül egy olyan katasztrófa, amely az egész emberiséget sújtja, és emiatt tényleg öszefognánk, asszem simán kiírtjuk egymást.
  • Dikkma #136
    Trianon ha okos nagyar vagy, de mégsem érted meg: az a gondom, hogy néhányan most annak örülnek, hogy az amerikaiak sérthetetlennek hitt kis világa szertefoszlott, meg hülyének tartják az amerikaiakat. Pedig egy magyar semmivel nem okosabb, mint egy amerikai, de jól hangzik, hogy "hülye amcsik".
    Itt vagy pl. te...