Franczy

IBM Summit chipset az IA-32, IA-64 processzorokhoz

A legfrissebb információk szerint a világ egyik legnagyobb, számítógépek gyártásával foglalkozó cége, az IBM az idén ősszel bemutat majd egy olyan új chipsetet, mely a mainframe számítógépek kategóriájában megszokott tulajdonságokkal ruházza fel a különböző 32, illetve 64 bites Intel processzorokkal szerelt szerver számítógépeket.

A Summit (csúcspont, maximum) névre hallgató vadonatúj IBM alaplapi chipset egyaránt támogatja majd a 32 bites Intel Xeon, valamint a 64 bites Intel Itanium processzorokat, melyekből értelemszerűen egy rendszeren belül akár többet is lehet majd alkalmazni. Az IBM-től a napokban már kiszivárgott néhány információ az új high-end chipsetről, így azt már most tudni lehet, hogy a Summit támogatni fogja az úgynevezett Chipkill funkciót, melynek segítségével a szerver működése közben leállás nélkül is megoldható lesz a memóriamodulok cseréje. A Summit chipset egyik másik említésre méltó újdonsága az úgynevezett chip-particionálás, mely lényegében azt jelenti, hogy az egy szerverben helyet kapó különböző processzorok különböző operációs rendszereket tudnak majd futtatni.

"A 64 bites technológiák terén szerzett óriási tapasztalatunk lehet a biztosíték a Summit chipset sikerére. Az új chipsettel az a célunk, hogy minden érintett cég számára megkönnyítsük a 64 bites Intel technológiára történő átállást. Manapság még csak az Itaniumok az egyedüli 64 bites Intel processzorok, azonban a közeljövőben napvilágot lát majd az Itanium-utód McKinley is. Éppen ezért a Summit chipsetet úgy terveztük meg, hogy teljes mértékben kompatibilis legyen a legfrissebb IA-32-es processzorral, a Fosterrel, de emellett támogassa az Intel Itanium és a hamarosan debütáló Intel McKinley processzorokat is" - nyilatkozta Tom Bradicich, az IBM eServer architektúráért és technológiáért felelős igazgatója.

A fent említett tulajdonságok sokak számára nagyon vonzóvá tehetik a Summit chipset köré épülő rendszereket, hiszen a szerverek bővíthetősége napjaink egyik legkomolyabb kritériuma. Szakértők szerint pedig az első 64 bites Intel processzor, az Itanium elég rövid életű lesz, így a Summit chipset nagy sikereket érhet el azzal a képességével, hogy már a McKinley processzorokat is támogatja, és az olcsóbb kategóriába tartozó Intel Xeon chipek támogatásáról sem szabad megfeledkeznünk. A második generációs IA-64 processzorról, a McKinleyről jelenleg annyit lehet tudni, hogy magasabb rendszerbusz frekvenciával, több végrehajtási egységgel, valamint nagyobb on-chip cache memóriával fog majd rendelkezni. Az IBM Summit chipset technológiai részletei egyébként várhatóan október közepén kerülnek majd nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)