Hunter

A Mars-repülő sikeresen vette az első akadályt

Kecses földet érést hajtott végre a több mint 33000 méteres magasságból indított NASA prototípus, mely egy nap a Mars felszíne fölött repülhet. A nagy magasságú próbarepülést mindenesetre máris sikeresen teljesítette.

A NASA Ames Kutató Központ Kitty Hawk 3 projektje keretében zajló teszt, melyet az oregoni Tillamook repülőtérről irányítottak, a prototípus aerodinamikai teljesítményét volt hivatott ellenőrizni. A NASA 731 siklóját, melyet "Orville" névre keresztelték a híres Wright testvérek egyike után, egy héliummal töltött légballonról indították útjára, olyan magasságból melyről eddig még soha nem végeztek próbarepülést. A mérnökök és a tudósok is nagy sikerként könyvelték el az eredményt.

"Nagyszerű repülés volt és minden remekül működött. Úgy tűnik sikerült megvalósítanunk minden célkitűzésünket" - magyarázta Andy Gonzales, az Ames mérnöke, a próbarepülés irányítója.

"A Mars mindig is vonzotta az embereket. Valahányszor felküldünk egy szondát, az elképesztő felfedezésekkel lep meg minket" - mondta Larry Lemke, az Ames egyik projekt vezetője, aki a Marson bevethető járművekkel foglalkozik, beleértve a repülőgépeket és egyéb rendszereket is. Lemke szerint a repülőgép olyan ötlet, melynek most jött el az ideje. "Már lassan 25 éve, megszületett a gondolat és az utóbbi 5 évben egyre népszerűbb lett. A Mars-repülő nagy szerepet játszik majd a bolygó felderítésében".

A megjelenésében elég szokványos repülőgépet az Ames mérnökei fejlesztették ki, melynek főbb sajátosságai a hosszú égyenes szárnyak és a dupla farkrész. Az Oregonban tesztelt távirányítású sikló körülbelül másfél méteres törzzsel és 3 méteres szárny fesztávval rendelkezett.

A Marsra készülő gép saját légcsavaros meghajtással lesz ellátva, így alkalmas lesz a Mars atmoszférájában való tevékenységre, mely főként széndioxidot tartalmaz. Ezen felül számos olyan érzékeny műszert szállít majd, melyek a tudományos kísérletekben játszanak nagy szerepet.

"Az élet lehetősége a Marson olyan téma, mely nagy port kavart és valljuk meg érdekes felvetés. Éppen ezért nem egy műszer lesz, amely az élethez nélkülözhetetlen víz után fog kutatni" - tette hozzá Lemke. "Ezen felül rengeteg kamerával szeretnénk felszerelni a siklókat, hogy minél több területet tudjunk megvizsgálni, minél nagyobb felbontásban. Így egészen közelről meg tudjuk mutatni a bolygót a közvéleménynek, eloszlatva a kétségeket, hogy esetleg egy díszletet látnak csupán".

A mérnökök szerint az elkövetkezendő öt év nagy kihívás lesz számukra, hiszen tökéletesen fel kell készülniük a Marsa induló küldetésre. A következő lépés egy olyan prototípus lesz, melyet összecsukható szárnyakkal látnak el, majd a későbbiekben a meghajtó rendszer tesztjei is megkezdődnek, egyre teljesebbé és véglegesebbé téve a repülőgépet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yeti_ #3
    Csak majd vigyázni kell az idegen légelhárításra...
  • ixyon #2
    "Ezen felül rengeteg kamerával szeretnénk felszerelni a siklókat, hogy minél több területet tudjunk megvizsgálni, minél nagyobb felbontásban. Így egészen közelről meg tudjuk mutatni a bolygót a közvéleménynek, eloszlatva a kétségeket, hogy esetleg egy díszletet látnak csupán"
    mint a nyomtatóreklámban?