JohnnyCage

1 millió másolásvédett CD a piacon

[CNet] Az izraeli Midbar közleménye szerint a társaság mintegy 1 millió másolásvédett CD lemezt hozott forgalomba az európai piacon, az amerikai piac bevonása pedig már a tervekben van.

A Midbar elmondása szerint a társaság Cactus Data Shield másolásvédelmi technológiája a zenekalózokat gátolja meg az illegális másolásban. Mint korábban már beszámoltunk róla, a Cactus Data Shield által védett lemezek elvileg az összes lejátszóban -állítólag minőségromlás nélkül- meghallgathatók, lemásolni, illetve merevlemezre menteni azonban sem asztali, sem PC-s eszközökkel nem lehet.

A jelek szerint a lemezkiadók annak ellenére erőltetik az efféle másolásvédelmi rendszereket, hogy korábban több hasonló technológia csődöt mondott. A Midbar és a BMG tavaly már próbálkozott hasonló másolásvédelmi rendszerrel, amelyről azonban hamar kiderült, hogy sok lejátszó esetében inkább "lejátszásvédelem"-nek lehetne nevezni. A BMG jelenleg a SunnComm, Midbar és Macromedia cégekkel dolgozik együtt a másolásvédett lemezek megalkotásán. A közelmúltban arra is fényderült, hogy a Macromedia titokban már hónapok óta tesztelte a piacon az új lemezeket a felhasználók reakcióit figyelve.

"Szkeptikus vagyok a másolásvédett CD-kkel kapcsolatban" - mondta Aram Sinnreich, a Jupiter Research egyik elemzője. "Igen nehéz olyan rendszert megvalósítani, ami megbízható, ugyanakkor nem okoz lejátszási problémát az eszközökön." A piacon lévő lejátszók nem lettek felkészítve az efféle másolásvédelmi technológiákra, tette hozzá Sinnreich. A Midbar ennek ellenére tovább folytatja a technológiáját.

"Az ipar döntött, hogy a technológiát alkalmazza a probléma megoldására" - mondta Ran Alcalay, a Midbar vezérigazgatója. "Mi a teljes biztonságra és a problémamentes lejátszhatóságra fókuszálunk, és nem kötünk kompromisszumot a kettő között." Sinnreich szerint amennyiben a másolásvédelem működni fog, a kiadóknak valamivel kompenzálniuk kell, hogy a lemezeket nem másolhatja le a felhasználó. Mivel a másolásvédett lemezeket saját eszközeinkben, például MP3 lejátszónkban való hallgatásra sem másolhatjuk le, a vásárlási kedv jelentősen vissza fog esni a zene CD-k iránt, mondta Sinnreich.

"Általában amikor új formátumra akar váltani az ipar, a sikeres út az új formátum értékének megnövelése, nem a régi értékének lecsökkentése" - mondta a Jupiter Research elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szepi #12
    Egy kérdés : most akkor a PC CD olvasója nem is tudja még lejátszani se? Mert akkor nagy betűkkel ki kéne irni rá, hogy "Non-PC compatible" vagy valami hasonlót...
  • Szepi #8
    Maximum majd 22Khz meg 96Kbit-el rakom át mp3-ba (ugyis mindegy alapon, akkor meg legalább helyet se foglal... :))) )
  • Szepi #5
    Azt pl. hogy tudják megakadályozni, hogy a HiFi-m kimeneteléről átküldjem a jelet a hangkártya Line-In-jébe? Mert szerintem sehogy. Vagy van benne 1 olyan mikroutasitás az AudioCD olvasónak, hogy ne küldje tovább a jelet se a kimenetre, se a magnóra (se a hangszóróra) ? :))))
  • l3alF1aKe #2
    Elhiheted, hogy már fel van törve-)