Franczy

Új, digitális kamera-fényképezőgép a Panasonictól

[CNN] A legtöbb digitális videokamera olyan képességekkel is rendelkezik, melyek lehetővé teszik a digitális fényképezőgépként való használatot is, azonban az ilyen készülékek használata sok esetben kényelmetlenné válhat, hiszen az elmúlt időkben bármennyire is lecsökkent az ilyen eszközök mérete, a videokazetta és a kazetta kezeléséhez szükséges mechanizmus bizonyos méretbeli kereteket szab.

A Panasonic termékek gyártásával foglalkozó Matsushita Electric Industrial Corporation képviselői egy olyan vadonatúj digitális videokamerát jelentettek be, melyet a leendő tulajdonosok pillanatok alatt kettéválaszthatnak, így amennyiben a kamerát csak digitális fényképezőgépként kívánják használni, a készülék kazettakezelő részegységét könnyedén leszerelhetik, így pedig értelemszerűen jelentős mértékben csökken az eszköz mérete és tömege is.

A Panasonic újszerű digitális kamerája a kazettakezelő mechanizmussal és az akkumulátorokkal együtt alaphelyzetben 570 grammot nyom, ami már önmagában sem egy vészes tömeg, azonban amint lecsatoljuk róla az említett két részegységet, a tömege 37 százalékkal csökken, vagyis ezután már csak alig 360 grammot nyom a mozgóképfelvevő képességeitől megszabadított digitális fényképezőgép. Az átalakulás közben a kamera méretcsökkenése sem elhanyagolható szempont, hiszen a bizonyos esetekben feleslegessé váló alkatrészek nélkül a készülék eredetileg 11,5 centiméteres magassága 7,7 centiméterre csökken.

Köztudott, hogy a digitális videokamerák az optikát illetően mindig is előnyben voltak a digitális fényképezőgépekhez képest, hiszen míg a legtöbb digitális fényképezőgép csak két-háromszoros optikai zoommal rendelkezik, addig a digitális kamerák esetében ennek a nagyítási értéknek a többszöröséről beszélhetünk. A Panasonic vadonatúj "öszvér" kamerája azonban digitális fényképezőgép üzemmódban is kihasználhatja a tízszeres optikai és a százszoros digitális zoom minden előnyét, mely előnyöket azt hiszem nem kell ecsetelnem.

A Panasonic újdonságában egy egymillió pixeles felbontású CCD (Charge Coupled Device) kapott helyet, melynek segítségével 640 x 480-as, vagy 1200 x 900-as felbontású állóképek készíthetőek. A digitális fényképeket JPEG formátumban tárolja a készülék, mégpedig SD (Secure Digital) memóriakártyákon, és a felvételek azonnali megtekintésére is lehetőség nyílik a 2,5 colos képátlójú LCD kijelző segítségével. Mozgóképfelvételi üzemmódban a készülék képes a teljesen szabványos Mini DV kazettákra és a már említett SD memóriákra is dolgozni. Egy 64 MB-os kapacitású SD memóriakártyán 176 x 144 pixeles felbontású MPEG4-es videóból egyébként nem kevesebb mint 65 percet lehet eltárolni a Matsushita állítása szerint. A Panasonic újdonsága 1640 dollárba (~490e Ft) kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rausch85 #7
    Sziasztok!Adott egy Panasonic VDR-D160 as videókamera. 3 dvd-ről letudtam menteni a felvett videókat, de valamiért a 4.ről nem tudom. Egyszerűen nem akarja lezárni a lemezt hogy megtudjam tekinteni Pc-n is a videót. Valaki ha tud segítene, hogy mit tegyek? Esetleg van Pc-re valamilyen progi?
    Válaszotokat előre is köszi.
  • narumon #6
    Lamerka: Hát ha van pénzed külön fényképezőre akkor feltétlenül az. Nekem bnem volt másik 200e Ftom fényképezőre igy használom ezt, de szerintem ruli :) (nem ezt a tipust használom)
  • Csibe #4
    lamerka a gagyi
  • narumon #2
    csakhogy melyik ilyen árkategóriájú kamera tud még ilyet? Nézz szét mielőtt azt mondod hogy gagyi! Ez nem fényképezőgép, ez csak egy plusz funkció benne...