JohnnyCage

Az alaplapgyártók bizonytalanok a VIA P4 chipsetet illetően

A vezető alaplapgyártóknak egyelőre fenntartásaik vannak a VIA P4X266 chipsetre épülő alaplapokat illetően. Mivel a VIA nem rendelkezik Intel P4 chipset-licensszel, a gyártók attól tartanak, esetleg magukra haragíthatják az Intelt.

A tajvani alaplapgyártók különböző utakat választottak az Intel Pentium 4-es alaplapjaik chipkészleteit illetően. A vezető gyártók, mint az ASUStek Computer, a GigaByte Technology és a Micro-Star International fő Pentium 4-es alaplapjaikhoz Intel chipkészleteket választottak, mivel a chipsetgyártó VIA Technologies egyelőre nem tisztázta a VIA P4X266 DDR-Pentium 4 chipkészlet körüli jogi vitákat az Intellel.

Amennyiben azonban a VIA chipkészlete elnyeri a felhasználók érdeklődését, a gyártók sokat veszíthetnek a támogatás hiányán. Mivel az Intel Pentium 4 chipset licensszel rendelkező gyártók, mint az ACER Labs. Inc. (ALi) és a Silicon Integrated Systems (SiS), valamint az Intel maga csak az év legvégén, illetve a jövő év első felében dobják piacra Pentium 4-DDR chipkészleteiket, a VIA P4X266 jó vételnek tűnik. A kis és közepes alaplapgyártó cégek arra számítanak, hogy a vezető gyártók bizonytalankodása következtében a nagyteljesítményű, de emellett költséghatékony Pentium 4 megoldásra vágyó felhasználók segítségével jelentős bevételnövekedést érhetnek el. Az új VIA chipset igen kedvező ára szintén komoly érvként szolgál a kisebb gyártóknak.

A legtöbb VIA Pentium 4 chipsetes alaplapot gyártó cég mindazonáltal Kínában fogja gyártani ezeket a modelleket, és leginkább Kínában, Közép- és Dél-Amerikában fogják értékesíteni őket, mivel az Intel ezen területeken nem tud jogi lépést indítani ellenük. A VIA Technologies egyébként megigérte, hogy amennyiben az Intel bepereli az alaplapgyártókat, a társaság megtéríti a partnerek költségeit és veszteségeit.

A VIA P4X266 chipsetek elterjedésének megakadályozásáért az Intel közölte, hogy leállítja Pentium 4-es processzorainak szállítását minden forgalmazó felé, amely P4X266-alapú alaplapot forgalmaz. Egyes alaplapgyártók szerint azonban ezt nem teheti meg, főleg addig, amíg a Socket 423 foglalatos chipjeit ki nem üríti raktáraiból. A VIA P4X266 támogatja mind a Socket 423, mind a Socket 478 foglalatba illeszkedő Pentium 4 processzorokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lez #1
    Ciki lenne, ha a P4 a nagy processzorárháború után egy alaplapi chipseten bukna el. :))