Franczy

Jönnek a honeynetek

Szakértők szerint az interneten könnyű prédára vadászó rosszindulatú felhasználók, hackerek, crackerek a jövőben jobban teszik majd, ha odafigyelnek arra, hogy milyen hálózatba, vagy számítógépes rendszerbe törnek be. A számítógépes biztonsággal foglalkozó szakemberekből, információtechnológiai szakértőkből és pszichológusokból álló Honeynet Project névre hallgató csoportosulás ugyanis egy olyan érdekes bejelentést tett, miszerint a jövőben számos honeynetet helyeznek majd üzembe. A honeynetek olyan számítógépes hálózatok, mely kifejezetten arra készülnek, hogy a hackerek megpróbáljanak betörni rájuk, ezután pedig a számítógépes szakemberek és nyomozók már könnyedén megfigyelhetik a hackerek minden lépését.

A Honeynet Project vezetői a napokban Las Vegasban megrendezésre került Black Hat számítógépes biztonsági konferencián jelentették be azokat az új szoftvereket és hardvereket, melyeket arra terveztek, hogy a jövőben minél könnyebb legyen a honeynetek üzembe helyezése. A projekt vezetői elmondták, hogy a honeynetek elterjesztésével az a céljuk, hogy a hackerek lényegében orosz rulettet játszanak majd akkor, ha megpróbálnak majd valamilyen számítógépes hálózatba betörni.

"A számítógépes hálózatokba besurranó rosszindulatú felhasználóknak eddig nem sok félnivalójuk volt attól, hogy esetleg megfogják majd őket, hiszen eddig mindösszesen egyetlen honeynet létezett. Magától értetődő, hogy minél több honeynetet üzemelnek be világszerte, annál gyorsabban lehet majd minél több hackert nyakoncsípni. Megnyugtathatok mindenkit, mi folyamatosan figyelemmel kísérjük a hackerek tevékenységeit" - nyilatkozta Lance Spitzner, a Sun Microsystems fejlesztőmérnöke, és egyben a Honeynet Project egyik vezetője.

A projekt vezetői a Black Hat konferencián elmondták, hogy a honeynetek egyik legfontosabb alkotó eleme a honeypotnak, vagyis mézesköcsögnek nevezett szoftver alkalmazás, mely egy több számítógépből álló, különböző felügyeleti szoftvereket futattó hálózatot egy teljesen védtelen internetes szervernek álcáz. Miután az óvatlan hacker betör egy ilyen általa könnyű prédának tartott honeynetbe, minden lépését és tevékenységét regisztrálják. Spitzner egyébként elmondta, hogy elsődlegesen nem az a céljuk, hogy elkapják a hackereket, hanem, hogy lehetőleg minél több információt gyűjtsenek a számítógépes betörésekről. forrás: http://www.zdnet.com/zdnn/stories/news/0,4586,5094103,00.html

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kako #9
    Mivel a 13-5 evesek nem buntethetok, ezert a szuleikkel. Ha nem tudja ravenni a szulo szep szoval a gyereket, hogy normalis legyen, akkor majd akkor megy el a gyerek kedve a Krekkelestol, amikor meleg huslevest visz apukanak a bortonbe.
  • ixyon #3
    de azokat a kicsi pocsoket, akik abban lelik elvezetuket, hogy az atthoni gepeket torjek fel netbussal, meg hasonlo nagy szaktudast ugenylo szoftverekkel, azoknak elegge tecchet ilyen szaba proeda . azok, akiknek meg telleg elegge nagy a szaktudasa, nem fognak vedtelen szervereket tamadni, mert nekik meg kihivas kell
  • Lacc #1
    Szerintem az igazi nagy hackereket nem fogják tudni ezekkel nyakoncsípni.