JohnnyCage

Multiplayer játékok GPRS mobilokon?

[Register] A mobiltelefonos multiplayer játékok játszásához szükséges eszközök és technológiák hamarosan általánosan elérhetővé válnak, ezért egyes cégek már el is kezdték az első efféle játékok készítését.

A mobiltelefonos szórakoztatással foglalkozó iFone egy azon cégek közül, amelyek ilyen, merőben új játékokat fejlesztenek a mobil készülékekre. A társaság jelenleg egy iSoccer nevű GPRS és BlueTooth támogatással rendelkező focijátékot készít, amelyben a hangsúly a többjátékos (multiplayer) üzemmódon lesz. Az iSoccer szinte kivétel nélkül kihasználja a jelenlegi digitális kézieszközökben rejlő összes lehetőséget. Az iSoccer és egy másik, iTrax nevű játék szeptembertől lesz elérhető az olyan WinCE-alapú kézieszközökön, mint például a Compaq iPaq PDA-ja. A játékszoftverek ára 7,99 - 9,99 dollár körüli lesz.

Az elmúlt héten az Ericsson londoni központjában az iFone azt is bemutatta, hogy ezek a játékok képesek futni az olyan mobiltelefonokon is, amelyek támogatják a Symbian Epoc 6 operációs rendszerét. Ilyen telefon lesz például az év végére várható Ericsson T68. A mobil játékok az elkövetkezendő évek egyik leglendületesebben fejlődő üzletágát képviselhetik, mivel a mobilszolgáltatók egyre több módot fognak keresni a megnövekedő adatátviteli sebességű hálózatok, és a javuló minőségű, színes kijelzők kihasználására.


Compaq iPAQ
A multiplayer mobilos játékok játszásához mindenképpen olyan hálózat szükséges, amely always-on, azaz állandóan aktív technológiát használ. Az új GPRS hálózatok már ilyen rendszerűek. A másik megoldandó probléma a játékok különböző típusú mobilokon való játszhatósága. Ennek megvalósítására alakult a Mobil Games Interoperability Forum (Mobil Játékok Együttmüködésének Fóruma), amely egy olyan szabványosított platform megalkotását tűzte ki céljául, amelyet az összes mobiltelefon tartalmazna. A fejlesztők erre a platformra írnák a játékszoftvereket, amelyek így az összes támogatott mobiltelefonon működőképesek lennének.

A multiplayer mobilos játékok elterjedésére a jövő év közepéig mindenképp várni kell, de egyes egyszerűbb, egyjátékos üzemmódú játékszoftverek már az év végefelé elérhetőek lesznek bizonyos, új mobilkészülékekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balumaci #3
    hát nemtom,hogy milyen kényelmes a gombokkal quakezni??????
  • Szepi #1
    Nemsokára már sokkal kevesebb hely fog kelleni egy jó kis EarthQuake partyhoz... :)))

    (gyk.: Mindenki csak a mobilját viszi)