Franczy

A Caldera új piaci stratégiája

[ZDNET] A Linuxos piaci szegmensben tapasztalható trendtől eltérően a Caldera International mostantól a felhasználóktól minden egyes Caldera Linux példány után bizonyos összegeket kér.

A Red Hat, a SuSE és az egyéb, Linux operációs rendszerek fejlesztésével foglalkozó cégek lehetővé teszik, hogy az adott megvásárolt szoftverüket a felhasználók lényegében korlátlan számú számítógépre feltelepítsék. A Caldera cég vezetői a közelmúltban azonban úgy döntöttek, hogy szakítanak ezzel a hagyománnyal, és ahogy John Harker, a cég egyik alelnöke elmondta, ezentúl a felhasználóknak minden egyes szoftvermásolat használatért fizetniük kell, persze csak ha nem szeretnék megsérteni a szerzői jogokat.

"Úgy gondolom, hogy akiket az új piaci stratégiánk érint, azokat nem igazán fogja majd zavarni egy kis többletkiadás" - nyilatkozta Harker, majd hozzátette, hogy a cég Linux operációs rendszeréből továbbra is elérhető lesz a teljesen ingyenes, nem kereskedelmi változat is. Ez tényleg értékelendő, azonban sok Linux közösségbeli felhasználót nyugtalanít a Caldera viselkedése.

"Korábban azt hittem, hogy érdemes adnom a Calderának még egy lehetőséget, most azonban már tisztán látom az egész ügyet. A Caldera lassan már a levegőért is pénzt fog kérni" - mondta egy feldühödött felhasználó.

A Linux lelkével, illetve kerneljével foglalkozó GPL (General Public License) kimondja, hogy a Linuxon végrehajtott bármilyen változtatást nyilvánosságra kell hozni. Harker szerint a Caldera ezt meg is tette, azonban a Caldera olyan magasabb szintű szoftvereket is beleintegrált az operációs rendszerébe, melyekre a Caldera vezetői szerint nagyon komoly licencjogok vonatkoznak.

Szakértők szerint a Caldera azért kényszerült a piaci stratégiájának ilyen jellegű megváltoztatására, mert a cég nyeresége az elmúlt negyedévben 11,7 millió dollárral csökkent, és a céget minél előbb újra nyereségessé szeretnék tenni. A Caldera egyébként korántsem az egyetlen olyan Linuxos cég, melynek anyagi nehézségei támadtak a közelmúltban, hiszen például a Red Hat cég nyeresége is jelentős mértékben, 27,6 millió dollárral csökkent az elmúlt negyedévben. Richard Stallman, a nyílt forrású szoftverek támogatására létrehozott Free Software Foundation elnöke korábban egyébként parazitának és kapzsi kapitalistának nevezte Ransom Love-ot, a Caldera cég vezetőjét, aki természetesen cáfolta az őt ért vádakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #16
    hat ha te otthon fel akarsz telepiteni 1 debiant a gepedre, es feltelepited, es fasza webkiszolgalsz vele, az speciel qrvara ingyen van oprendszer felol, csak fizetned kell a villanyt, meg az internetkapcsolatot. dea rendszer, meg a kiszolgalo ongyen van. de persze ha online frissitest akarsz a rendszeredre, akkor maris fizetni kell::)
  • MuERTe #15
    hát persze,mindennek ára van.
    csak nem mindegy mit kapsz a pénzedért.
  • KaanGr #13
    jók ezek a képek, csak olyan érzésem van, mintha egy ovodában lennék.
  • ixyon #12
    jaja::) es valamit elfelejtettem:
    annak, aki nem szereti tuxot, azt a kicsi bajos aranyos pingvint, csakazeket tudom ajanlani:





  • MuERTe #11
    a wine-re visszarérve egy kicsit:az xp gépigényét látva,a wine akár még gyorsabb is lehet mint az eredeti m$ termék:)
  • MuERTe #10
    én ismerem a wine-t:)
  • ixyon #9
    jaja
    es pls. ne mogyatokolyasmit, hogy utalom a linuxot, mert a faszoat is levaghatod, he megindoklod. csak olyan jo itt nagykepunek lenni, mert utalni valamit nagyon majer dolog.
    es azt se mongyatok, hogy vege a linux szabadsaganak, mert a redhat meg ingyenes, a debian meg ingyenes, meg a slacware is(bar haldoklik) a suse ingyenes, a mandrake ingyenes, az osszes ingyenes, csak 1 ilyen kicsi noname ceg, mint a calderra asszi, most akkor maradnak nala a delhasznalok. de szerintem nem fognak.

    MuERTe! a winney-vel meg lehet futtatni linuxon minden DX7es alkalmazast, wordot, meg mondent, meg D3Ds cuccokatis, csak persze azt is proci erjebol nyomja, csak csihalassu, mert az egeszet ertelmezi!

    mz/x2!
    vegyel vindo`zt, neked ugylatom azvalo

    es szerintem a calderra most irta ala a halalos iteletet.
  • MuERTe #8
    a linux szabadsága a választás lehetőségéből ered.ha nem felel meg az egyik disztribucio használhatsz másikat,és a programok ugyanugy futnak rajta.
    az m$ pont ettől fél.ugyan ki használná a termékeiket ha lenne,ha lenne kompatibilis oprendszer a piacon?
  • Lacc #6
    Útálom a Linuxot. Meg Tuxot is.