Franczy

210 GHz-es IBM tranzisztor

[CNet] Kétségtelen, hogy a Big Blue-nak is becézett IBM mindig is élen járt az olyan fejlesztésekben, melyek az újgenerációs, nagyteljesítményű és nem utolsó sorban egyre kisebb áramfelvételű processzorok előállítására irányultak, így talán az sem meglepő, hogy az IBM képviselői hétfőn bejelentették, hogy a cég laboratóriumaiban sikerült létrehozni a világ eddigi leggyorsabb szilícium tranzisztorát.

Az IBM fejlesztőmérnökeinek úgy sikerült elkészíteniük ezt a korábbi tranzisztorokhoz képest sokkal kisebb méretekkel rendelkező tranzisztort, hogy a jelenlegi szilícium-germánium chipgyártási technológiát alaposan továbbfejlesztették. Az új gyártási technológiának köszönhetően létrejött IBM tranzisztor a korábbi tranzisztorokhoz képest jelentősen nagyobb sebességre képes, vagy pedig azonos sebesség mellett jóval kevesebb áramot vesz fel.

Az IBM újgenerációs tranzisztora nem kevesebb mint 210 GHz-es működési frekvenciát is minden zokszó nélkül elvisel, és eközben az áramfelvétele mindösszesen 1 milliamper. Ez azt jelenti, hogy az új tranzisztor az eddigi legfejlettebb tranzisztorokhoz képest is legalább 80 százalékkal nagyobb sebesség elérésére képes, miközben fogyasztása fele a korábbi tranzisztorokénak. Az IBM képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az új technológiával készülő tranzisztorokat eleinte minden valószínűség szerint különböző hálózati chipekben alkalmazzák majd, mely chipek működési frekvenciája a 80 GHz-et is elérheti. Amennyiben a fejlesztések továbbra is sikerrel folynak, akkor az IBM más kategóriába tartozó processzoraiban is alkalmazásra kerülhet az újgenerációs tranzisztor, sőt a következő generációs processzorokban olyan ma még egzotikusnak számító anyagokat is fel kívánnak majd használni, mint amilyen például a gallium-arzenid, vagy az indium-foszfid.

"Korábban el sem tudtuk volna képzelni, hogy a szilícium tranzisztorok ilyen óriási sebességen is képesek működni. A lényeg tehát az, hogy jelentős mértékben sikerült kitolnunk a szilícium technológia határait" - nyilatkozta Bernard Meyerson, az IBM egyik alelnöke.

Köztudott, hogy az IBM-nek óriási tapasztalata van a szilícium-germánium chipgyártási technológiák területén, hiszen már majdnem tíz éve folynak a cégnél ilyen jellegű kísérletek. A szilícium és a germánium atomok elegyítésének egyébként az a legnagyobb haszna, hogy az így létrejött anyag sokkal hatékonyabban vezeti az elektromosságot, mint a tiszta szilícium. Végül megjegyzendő, hogy az új IBM tranzisztorok esetében 100-200 atomos méretekben kell gondolkodnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #15
    Pontosan. Ebben tökéletesen egyetértünk. Csak nem kell itt egy ilyen híren mindenkinek csorgatni a nyálát, meg jópofizni a témával kapcsolatban. Ez most nem rád vonatkozik. Bocs, ha megsértettem volna valakit.
  • Andor PaPa #13
    Humirka! Ha már így leszóltál, akkor lécci írd már meg, hogy mit tudsz egy ilyen cuccal otthon kezdeni. Ez a kérdés már régóta izgat engem.
  • Andor PaPa #7
    Ez megint egy szép és kellemes hír, de mit érünk vele? Legalábbis én most mire tudnám használni? Inkább nem mondok semmit...