Hunter

Egy houstoni cég DNS-t küldene az űrbe

Dennis Tito 20 millió dollárt fizetett egy nyolc napos űrutazásért. Most egy houstoni cég potom 50 dollárért akár téged is eljuttat az űrbe, legalábbis részben. Az Encounter 2001 egy űrhajó megépítésén dolgozik, melyet vállalkozó kedvű emberek DNS mintáival és üzeneteivel szeretne megtölteni, majd elindítani a naprendszeren túlra. A cég reményei szerint 2003-ban sor kerülhet a kilövésre.

"Ez egy lehetőség az emberek számára, hogy részt vegyenek egy igazi űrutazásban" - mondta Charles Chafer az Encounter 2001 elnöke. "Egy nap talán megtalálják". 50 dollárért bárki elhelyezheti digitalizált képét és egyéb üzeneteit, vagy akár hajmintáját is az űrhajón. Az Encounter 2001 annak a Celestis Inc-nek a leányvállalata, amely 1997 áprilisától egyedi temetkezési vállalkozásba kezdett az elhunytak hamvainak világűrbe juttatásával. Az Encounter űrhajója egy futballpálya méretű, úgynevezett napvitorlával, valamint az akár 4,5 milliónyi DNS kódot, fotót, üzenetet plusz a dehidrált hajmintákat szállító tartállyal lesz felszerelve.

A "napvitorla" - az űrhajó erőforrása - egy nagyon vékony fényvisszaverő anyagból készült lap, amely a Nap fotonjait használja az előrehaladáshoz. Az elv hasonlít a parttól ellökött és a szélre bízott vitorláséra. Akárcsak a szél, a napfény is nyomást gyakorol és egy elég nagyméretű "vitorla" az űrben hasznosítani tudja ezt az erőt, így üzemanyag nélkül haladhat. Habár a napvitorla eleinte lassabb, mint a hagyományos rakéta, a későbbiekben folyamatosan gyorsulhat, ezáltal jóval nagyobb sebességet elérve.

A NASA és számos egyéb csoport dolgozik a napvitorla megvalósításán. Az űrhajót egy Ariane 5 rakétával indítanák útjára, majd 3 hétig földkörüli pályán marad amíg a földi irányítás elvégzi a szükséges rendszer ellenőrzéseket. Ezután a hajó elhagyja pályáját, és a napvitorlákkal megkezdi utazását a naprendszeren keresztül. 15 évre lesz szüksége, hogy elérje a Plútót, naprendszerünk legtávolabbi bolygóját, ekkor körülbelül másodpercenként 12 kilométeres sebességgel fog haladni, egy földkörüli pályán lévő űrsikló 8 kilométert tesz meg ugyanennyi idő alatt. A projekt körülbelül 25 millió dollárba fog kerülni, melyet főként magán befektetők adnak össze, ám közpénzek is szerepelnek a költségvetésben.

Ezidáig közel 67.000 ember fizetett elő az "űrutazásra". Chafer az indulás előtti 6 hónapban számít tömeges jelentkezésre. Jim Glock egy fairmonti tanár már 140 diákját vette rá a jelentkezésre. "Azt akartam, hogy lássák milyen hatalmas a világegyetem, az idő és a távolság mialatt egyik pontról a másikra jutunk" - mondta Glock. Egy másik jelentkező a híres sci-fi író Arthur C. Clarke, aki boldog volt, hogy részt vehet valamilyen formában egy olyan technológiában, amit ő már 1963-ban megálmodott a "The Wind from the Sun" című novellájában. "Isten veled klónom!" - írta üzenetként, utalva a fedélzetre kerülő DNS-ére. "Egy nap egy fejlett civilizáció megtalálhatja ezt az emléket az addigra már eltűnt fajtól, és talán újra létezhetek majd egy másik időben". A küldetés bizonyítja, hogy az emberi képzelet, leleményesség vagy egyszerűen a hülyeség nem ismer határokat. Nézőpont kérdése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kako #8
    Eleg morbid. Ha en talalkoznek egy urhajoval, amin csak hajmintak, meg fenykepek vannak, akkor valoszinuleg meg a hatam is borsozna :-)
  • Bith #6
    És csak hajban lehet küldeni a DNS-t? ;))))
  • Lacc #5
    Hát erről nem is tudom mit gondoljak. Ha ingyen lenne, talán még én is felküldeném.
  • Sub #4
    Jó nagy gyökérség
  • Pali #3
    Egyetértek:)
  • Szilasz #2
    Már van. Csak elég pénz a zsebükbe... Nos az nincs.
  • Lez #1
    Hurrá. Nincs még fönn elég szemét az űrben?